Zwarte bessen

Zwarte bes Bron commons.wikimedia.org

De zwarte bes (Ribes nigrum) is een plant uit de ribesfamilie (Grossulariaceae). De zwarte bes komt ook in het wild voor op natte, voedselrijke grond in loofbossen en dan vooral in moerasbos. De zwarte bes bloeit vroeg, van april tot mei, en is daardoor gevoelig voor nachtvorst. Dit is de reden dat de teelt voornamelijk in de kuststreek plaats vindt. De zwarte bes is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving geeft meer vruchten. Zwarte bessen worden door middel van stekken vegetatief vermeerderd.

De zwarte bes is volgens experts gezonder als de dure maar momenteel nogal hippe goji-bessen. Zwarte bessen doen het goed in de tuin. Het is een lekkere vrucht met veel geneeskracht. De zwarte bes is rijk aan antioxidanten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart...)

Zwarte bessen bevatten tevens uitzonderlijk veel vitamine C, namelijk 197-218mg per 100g sap (zie tabel 1). Dit vitaminegehalte is maar liefst 3x hoger dan dat van een sinaasappel. De zwarte bes is wellicht niet de lekkerste vrucht, maar een groot voordeel is wel dat de vitamine C in zwarte bessen zeer stabiel is en in stand blijft wanneer de vrucht tot een lekker sap wordt verwerkt.

Een studie wees uit dat het extract van zwarte bessen de mogelijkheid van vrijwilligers om zich aan de symptomen van vermoeide ogen aan te passen verhoogde. Zwarte bessen hebben ook hun waarde bewezen om de groei van zekere schadelijke bacteriën te stoppen. Zwarte bessen zijn ook van positief belang om de cognitieve prestaties te verbeteren en ze bevatten tal van polyfenolen, die van groot belang zijn voor ons geheugen. (http://www.degezondheidswinkel.be/b...)

De zwarte bes is niet alleen een culinair genot maar ook een bewezen medicinale plant. In de 18e eeuw werd er door een abt in het klooster van Dijon gezegd dat zwarte bessen garant staan voor een eeuwige jeugd. De zwarte bes werkt goed om de ouderdomsziekte reuma te voorkomen en vermindert daarnaast reeds aanwezige reumaklachten. Ook wordt er van gezegd dat het de werking van de lever, alvleesklier, milt en nieren stimuleert. Verder zou de zwarte bes goed werken voor mensen die aan astma leiden. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...)

De naam Cassis komt van een Franse stad.Cassis is een gemeente en een plaats in het zuiden van Frankrijk in het Departement Bouches-du-Rhône aan de Côte d'Azur Varoise, zo'n 20 kilometer oostelijk van Marseille. De gemeente vormt het oostelijke uiteinde van het natuurgebied les Calanques, dat bestaat uit een aantal rotsachtige inhammen aan de Middellandse Zee. Cassis heeft 8070 inwoners (2005) en een oppervlakte van 26,87 km². De naam komt van een oude benaming van een Romeinse helm, een cassis (Romeins leger).

Cassis is een koolzuurhoudende frisdrank met de smaak van zwarte bessen.  Cassis heeft de kleur bordeauxrood.  De originele uitvinder van cassis is Hero (sinds 1938).  Een alcoholische drank met de naam cassis erin is Crème de cassis.

Voedingsstoffen worden door het bloed naar de lever getransporteerd waar ze worden omgezet in energie. Schadelijke stoffen worden door de lever onschadelijk gemaakt en afgevoerd met de urine of ontlasting. Onze lever produceert ook nog gal die nodig is voor een goede vertering van vetten.

Voor deze reinigingskuur kan je cassishydrolaat(= bloesemwater) gebruiken. Het gaat je lichaam helpen ontgiften en ontstekingen verminderen. Ideaal voor mensen met jicht. Je spijsvertering gaat beter werken en het zou een probaat middel zijn tegen diarree.

In China wordt cassis gebruikt om allergieën tegen te gaan. Bloesemwater van cassis en rozemarijn worden aangeraden omdat de lever in de lente een vertraagde functie heeft.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant