Zonnebloem

Afbeelding van Mircea Ploscar via Pixabay

De zonnebloem (Helianthus annuus) is een tot 3 meter hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het bloemhoofd kan een diameter hebben tot wel 30 cm. Zonnebloemen worden gewoonlijk 1,5 tot 3,5 meter hoog. Er zijn zelfs uitzonderlijke gevallen bekend waarbij de zonnebloem een hoogte van 5 meter wist te bereiken. Ook kan een plant meerdere bloemhoofden voortbrengen. Onvolwassen planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. 's Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging wordt bewerkstelligd door ongelijke groei/celstrekking van de bloeistengel. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne...)

Zonnebloemen worden vooral gekweekt voor de zonnebloemolie, die veel gebruikt wordt in de keuken en als basis voor allerlei producten waarin plantaardige olie wordt verwerkt. De olie bevat veel onverzadigde vetzuren en kan omdat deze goed bestand is tegen hitte voor frituren gebruikt worden. Zonnebloemolie bevat linolzuur, hetgeen het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

De zaden kunnen gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd worden gegeten, bijvoorbeeld als tussendoortje. Ontkiemde zaden met een uitloop van maximaal 6 millimeter kunnen worden toegevoegd aan salades of sandwiches. Zaden met een langere uitloop smaken bitter. Bloemknoppen kunnen rauw worden gegeten of worden gestoomd en gegeten zoals artisjokken  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonne...)

Zonnebloempitten hebben ontstekingswerende eigenschappen. Ongeraffineerde zonnebloemolie die van eerste koude persing wordt kregen, extra vierge zonnebloemolie, werkt als een atherogeen; een middel wat de ontwikkeling van aderverkalking. Zonnebloemolie heeft urinedrijvende eigenschappen; gifstoffen verlaten het lichaam sneller.
Het bevordert het oplossen van slijmen waardoor ophoesten beter gaat; het is aan te bevelen in een dieet voor een patiënt met luchtwegenaandoeningen.(http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...)

De zonnebloem staat symbolisch voor standvastigheid. Ze kijkt voortdurend naar de zon, hunkerend uitkijkend naar haar geliefde.  Ieder jaar is ze gedoemd om te sterven, maar ze laat nieuwe zaadjes vallen.

Sommigen raden zonnebloemolie aan als alternatief voor glijmiddel van de apotheker. Het is een natuurlijk produkt. Nadeel is als je het gebruikt als anaal glijmiddel dat het de stoelgang bevordert, niet echt appetijtelijk tijdens de seks....

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant