Waterkers

Afbeelding van silviarita via Pixabay

Waterkers (Rorippa, synoniem: Nasturtium) is een geslacht van kruidachtige planten uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het zijn planten die meestal op zeer vochtige plaatsen groeien. Het geslacht bevat circa tachtig soorten, waaronder een aantal die vroeger in het geslacht Nasturtium werden ingedeeld. Het verspreidingsgebied beslaat alle werelddelen behalve Antarctica. De witte waterkers wordt meestal onder de naam 'waterkers' als groente in de handel gebracht.

Waterkers is een pittig smakend blad dat lichtjes brandt op de tong. Waterkers groeit op vele plekken in de wereld. Het is inheems in Europa, Noord-Afrika en Azië. Het plantje komt vooral voor aan de rivierranden. In Noord-Amerika, waar de plant is ingevoerd, is het zowaar een eetbare plaag geworden aan de oevers van rivieren. In Australië komt waterkers in ruime mate als wilde groente voor. In West-Europa wordt waterkers gekweekt in tuinbouwbedrijven. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Water...)

Hij groeit bij voorkeur in een lichte, goed bezonnestraalde plek in de buurt van stromend water. Het plantje blijft het hele jaar door groen en wordt nooit erg hoog. Tussen mei en september vormen er zich witte kleine bloemetjes. Een andere naam voor waterkers is waterporselein, beeksalade of kersoene.

Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde uit het Oude Griekenland, beval waterkers aan als slijmoplossend middel. Waterkers werd door de oude Grieken ook beschouwd als opwekkend middel. De oude Perzen zagen de witte waterkers als extra energieopwekkend middel en namen het in als ze grote inspanningen moesten verrichten. De Perzen gaven waterkers aan de kinderen om een gezonde groei te stimuleren. Deze wijsheid van de Perzen is opgeschreven door de oude Griek Xenophon. Dioscorides was een Griek die in de eerste eeuw leefde en als geneesheer werkte voor de Romeinen. Hij beval waterkers aan als afrodisiac. De Romeinen begonnen ermee om waterkers niet alleen als geneeskruid te zien; men gebruikte het veelvuldig in de keuken.Waterkers kan worden voorgeschreven bij ziekten die te maken hebben met de geest of psyche. Wanneer iemand stress heeft dan kunnen de gevolgen daarvan middels het eten van waterkers afnemen. Stressgevolgen waartegen waterkers werkt zijn: nervositeit, vergeetachtigheid, slapeloosheid, hoofdpijn en migraine. Angst, examenvrees en negatieve gedachtenvorming nemen ook af door het innemen van waterkers. Concentratiemoeilijkheden en neerslachtigheid zijn ook te verhelpen door waterkers te eten. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...)

Als je de jaren wil terugdraaien, dan moet je voortaan geen beroep meer doen op dure zalfjes en lotions. Het is veel natuurlijker (en goedkoper) om te beginnen met waterkers te eten, beweren de makers van het waterkersbier.

In een experiment leverde het eten van waterkers zichtbare verbeteringen op bij 10 op de 11 vrouwelijke proefpersonen. Eén vrouw slaagde er zelfs in om haar rimpels met maar liefst 39 procent te verminderen. Of het effect van het drinken van het bier even effectief is, wordt niet vermeld.  

De oude Egyptenaren en Grieken waren al overtuigd van de heilzame werking van waterkers. Het bevat meer vitamine C dan sinaasappels, vier keer meer bètacaroteen en vitamine A dan appels, tomaten en broccoli en ook meer vitamine E dan broccoli. Daarnaast bevat het ook meer calcium dan volle melk en meer ijzer dan spinazie. Het is ook de grootste bron van PEITC, waarvan onderzoek suggereert dat het kanker kan bestrijden.  Hoewel waterkers niet meteen gezien wordt als het ultieme energievoedsel, geeft het volgens wetenschappers wel de boost die je nodig hebt voor het sporten en dus wellicht ook voor het ontstuimige liefdesspel aldus de makers van het waterkersbier.
De voedingsstoffen in de groente verminderen de schade die hevige inspanning toebrengt aan je lichaam. Want hoewel hevige inspanningen tijdens het vrijen vele voordelen heeft op vlak van gezondheid, zorgt het ook voor een verhoogde productie van vrije radicalen. Dat zijn gevaarlijke zuurstofmolecules die ons DNA beschadigen en een rol spelen bij allerlei aandoeningen, van verouderingsverschijnselen tot diabetes en kanker. (http://www.lacress.be/info)


 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant