Vijgen

Vijgen Image by Couleur from Pixabay

De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). De vrucht is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak, maar wordt in Nederland en België voornamelijk gekonfijt gegeten. Verse vijgen zijn tegenwoordig ook steeds meer in supermarkten, groentewinkels en op markten verkrijgbaar.

De vijg is één van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in een vroeg-neolithisch dorp in de Jordaan-vallei, 13 kilometer ten noorden van Jericho. Tegenwoordig groeien zij ook veel in Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk en Griekenland. De vruchten zijn groen-geel of blauw-violet van kleur. Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur. Vijgen zijn schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijg_...)

De verse vijg is beperkt verkrijgbaar maar gedroogde variant van vijgen zijn er het hele jaar door. Vijgen bevatten een enorme hoeveelheid vezels. Deze vrucht is door het hoge vezelgehalte goed tegen constipatie, indigestie en maagpijn. Vijgen werken goed voor de spijsvetering in het algemeen.

Mensen die teveel zout eten krijgen op den duur te maken met calciumtekorten. Als je van zout houdt is het belangrijk om regelmatig calciumhoudend groente en fruit te eten. De vijg is een fruitsoort dat rijk is aan calcium en kalium. Dat zijn twee mineralen die de aanmaak van botweefsel bevorderen. Hierdoor helpt de vijg mee om de stevigheid van de botten te vergroten. De dichtheid van de botten wordt groter en de botten daardoor sterker. Het kan worden gegeten als je last hebt van osteoporose. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...)

Wie wel eens op een Turkse markt heeft gelopen, kan het bijna niet gemist hebben: 'Turkse Viagra'. Naast  granaatappelsap hebben vijgen voor de Turken een stimulerend effect.  Het is een natuurlijk middel dat volgens de meeste marktkooplieden je in staat stelt om zo'n vijf keer in één nacht het liefdesspel te kunnen bedrijven. Ze verkopen je dan meestal een halve gedroogde vijg, met een walnoot erin gedrukt.
Het afrodisiacagehalte van vijgen is vooral gebaseerd op verhalen uit de geschiedenis. Een opengesneden vijg stond symbool voor de vrouwelijke geslachtsorganen. Sommige mensen denken dat vijgen erotisch zijn door hun uiterlijk. Al in de Bijbel kwam de vijg voor (Adam en Eva gebruikte de bladen om hun edele delen te bedekken).

De vijg was het favoriete fruit van Cleopatra en de Grieken zagen de vijg als heilig en associeerde de vijg met liefde en vruchtbaarheid. In sommige culturen worden vijgen naar pasgetrouwde koppels  gegooid in plaats van rijst of confetti.

Vijgen zijn een andere uitstekende optie als dessert en even zoet als de liefde die ze opwekken! In het oude Egypte en Griekenland was de vijgenboom heilig en er zijn veel oude gebruiken terug te vinden, die verbonden zijn aan deze vrucht, zoals vijgen leggen op de stoep van de ongetrouwde alleenstaande vrouw in de hoop dat ze snel een echtgenoot zou vinden.

De vijg staat symbool voor rijkdom, zachtmoedigheid, voortplanting, vruchtbaarheid en rijkdom. Hij die de vijg eet houdt van het leven.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant

Gedroogde vijgen