Vergeet-mij-nietjes

Vergeet mij nietje Bron nl.wikipedia.org

Vergeet-mij-nietjes (Myotis) komen voor in Europa, Azië, Afrika en Australië langs oevers en in natte graslanden. Het vergeet-mij-nietje is een overblijvend plantje met zachte, lancetvormige, ruw behaarde bladeren. Het plantje kan ca. 60 centimeter hoog worden. De stengels zijn vertakt en vanaf mei tot oktober verschijnen er kleine, prachtig bleekblauwe bloempjes, in trosjes bovenaan de stengel. Per plant ontstaan tussen de 500 en 1500 zaden.

Vergeet-mij-nietjes symboliseren onsterfelijke liefde en eeuwigdurende vriendschap. Volgens een legende waren in de Middeleeuwen eens een ridder en zijn geliefde langs een rivier aan het wandelen. Bij het plukken van een bosje bloemen viel hij door de zwaarte van zijn harnas in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep "Vergeet mij niet". Deze bloem is verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door vrouwen gedragen als teken van trouw en oneindige liefde.

De mooie lieflijke kleur van de bloemen, heeft zelfs een eigen naam: "vergeet-mij-nietjesblauw". De schilders verkrijgen deze tint door hun blauw met wit te mengen en het dan op een witte ondergrond aan te brengen.

  • Het akkervergeet-mij-nietje wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt als geneeskruid. De medicinale werking tegen tuberculose werd wetenschappelijk bewezen. TBC komt bijna niet meer voor en het kruid is in de vergetelheid geraakt. Het werd vooral ingezet tegen tuberculose.
  • Moerasvergeet-mij-nietje wordt gebruikt bij oorpijn. Kook de bloeiende toppen en bladeren van een moerasvergeet-mij-nietje even in wat water. Leg de gekookte plant in een gaasje op het pijnlijke oor.
  • Door de versterkende werking van het moerasvergeet-mij-nietje wordt de thee ervan gedronken bij zwakte en herstelperiodes na ziekte.  Overgiet 20 gram gedroogde bloeiende toppen met een liter kokend water. Laat dit 15 minuten trekken. Drink 3 kopjes per dag.

(http://ecolonie.org/eco/nl/meewerke...)

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant