Tulp

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Tulp (Tulipa) is een geslacht van eenzaadlobbige planten uit de Leliefamilie (Liliaceae). Tulpen werden in de westelijke wereld geïntroduceerd door de Weense ambassadeur voor Turkije, Ghislain de Busbecq, die over de bloemen schreef die hij in 1551 in het Turkse Edirne had gezien. Later zond hij enkele zaden ervan naar Oostenrijk.[1] De aankomst van een vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt.  Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband als symbool. De naam tulp is zo afkomstig van het Perzische woord 'tulipan' dat tulband betekent. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tulp)

De bloem wekte alom bewondering om zijn kleurenpracht, en men schreef ook geneeskrachtige eigenschappen aan haar toe. Mede om hun vermeende werking als afrodisiacum werden de tulpenbollen wel gegeten als lekkernij. Nederlanders dichten aan de tulp erotische waarde toe. In Middeleeuwse geschriften lees je dat het koppel enkele tulpenbollen opat en dan hun liefdesspel wel drie uur volhielden.Snel rezen de  prijzen van tulpenbollen tot extreme hoogten.

Dat laatste gebeurde rond de eeuwwisseling. Hollandse kwekers vonden een afzetgebied in Frankrijk, waar hofdames grif een bedrag neertelden van vele honderden guldens, een fortuin in die tijd, om zich tijdens een galabal een avond lang te kunnen tooien met een tulpenbloem in het decolleté. Via het hof raakte de tulp in heel Frankrijk in de mode.
De populairste tulpen waren ‘geboorde’ ofwel ‘gebroken’ exemplaren: tulpen waarvan de bloemen een gevlamd kleurenpatroon vertoonden. Hoe fijner dit vlammenpatroon was, hoe hoger de waarde van de tulp.

De bloemblaadjes, die fris zijn en een beetje naar witte kool smaken, maar ook draden achterlaten tussen de tanden.Ze kunnen verwerkt worden in een salade en/of garnering op je bord.  Tijdens de oorlog werden tulpenbollen gegeten.. Een tulpenbol heeft net als een ui heel veel voedingsstoffen. De tulpenbol pelt als een ui. Ze moeten ongeveer 5 minuten koken tot ze zacht aanvoelen. Ze smaken melig en licht zoet, het soort voedsel dat je alleen in noodgevallen eet. Rauwe tulpenbollen eten wordt afgeraden, omdat ze erg bitter zijn. (http://www.365dagenproject.nl/compo...)

Er wordt beweerd dat je met het eten van tulpenbollen ook frigiditeit zou kunnen genezen.

Tulpenbollen zijn giftig voor honden en katten. Rauw kunnen ze ook giftig zijn voor kleine kinderen.

Je hoeft uiteraard de bloemen niet op te eten, je kunt ook bloemen schenken aan je geliefde. De tulp staat voor de perfecte liefde en is daarom een geweldige valentijnsbloem.

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant