Tomaat

Tomaten Foto commons.wikimedia.org

De tomaat is ongetwijfeld de populairste groente in de westerse keuken. De plant is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika, van waaruit hij verspreidde over de hele wereld.
Hij behoort tot de nachtschadefamilie en is nauw verwant aan diverse andere cultuurplanten zoals aardappelen, paprika, aubergines,..Het is van nature een kruipende, kruidachtige, niet winterharde plant die tegenwoordig als eenjarige gekweekt wordt. Alle delen van de tomatenplant (de bladeren, stengel,..) zijn in feite giftig, met uitzondering van de rijpe vruchten. De bladeren zijn bezaaid met talrijke fijne haartjes en kliertjes, die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden. (http://www.allegrow.be/nl/vleestoma...)

In groene tomaten is de gifstof tomatine nog aanwezig; dit is evenals solanine welke in aardappels voorkomt een glycoalkaloïde. In Amerika worden groene tomaten verwerkt in een chutney; hiervan mag men niet te veel eten.

De tomaat is een gezonde vrucht. Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden. Stikstofdioxiden zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen. Lycopeen speelt mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker. Het behoort tot de plantenkleurstoffen die bekendstaan als de zogenaamde carotenoïden.

In 1893 besliste het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd. Het proces was aangespannen in verband met de verschillende belastingtarieven die golden voor fruit en groenten. In België en Nederland wordt de tomaat vaak gezien als groente omdat ze meestal 'in de pot' bereid wordt, maar soms wordt het ook als fruit aanzien. Hier plaatsen we ze onder groenten.

Tomaten werden ook als afrodisiacum aangeprezen, vandaar de bijnaam "pommes d'amour" in het Frans maar ook liefdesappel in het Nederlands. De Italianen vinden ze goud waard. Daar staan ze bekend als pomodoro. De naam in de zuidelijke Duitstalige gebieden is "Paradeiser", in Hongarije is de naam "paradicsom" (met dezelfde betekenis: paradijs).

De Spaanse rokkenjager Don Juan, die tot na zijn zestigste seksueel actief bleef, zwoer dat zijn potentie uit een geheim minnedrankje kwam.
Dat minnedrankje bestond uit ¼ theelepel fijngesneden basilicumblaadjes en 1 kop verse tomatensap. ‘Drink er met teugjes van, tot het drankje zijn weg naar de erogene zones gevonden heeft’, zei Don Juan. In Italië is men er overigens van overtuigd dat basilicum samen met tomaat bij regelmatig gebruik de erectie versterkt.




 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant