Tijm

Tijm Image by gate74 from Pixabay

Tijm (Thymus) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het omvat kruidachtige of houtachtige planten met een zeer aromatische geur, die tot 30 cm hoog worden en in schijnkransen bloeien. De planten komen algemeen voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië, en een drietal soorten komt ook in België en Nederland voor. Tijm wordt wel eens gebruikt als parfum in bad en als wierook in de tempels. Het heeft een  antiseptische en verwarmende  werking bij griep en verkoudheid, neus en keelaandoeningen.

Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden ook als geneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals bénédictine. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen. Tijm is dan ook een belangrijke smaakmaker van de Provençaalse kruidenmix.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijm)

Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald tegen hoesten en symptomen van astma.Om deze symptomen tegen te gaan wordt veelal gebruik gemaakt van tijmsiroop, een siroop met hoge concentratie suiker en tijm. Tijm kan 's zomers gemakkelijk worden gedroogd omdat de plant een houtige stengel en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijm)

Van tijm bestaan er wel zo’n honderd soorten, die allemaal een heilzame werking hebben. Tijm in verse plant c.q. kruidvorm blijkt een goed tonicum te zijn dat versterkend, kalmerend werkt en in deze zin invloed heeft op de seksuele beleving. Er wordt gezegd dat tijm de verlegenheid op seksueel gebied zou kunnen overwinnen en de overgave aan erotiserende activiteiten zou vergemakkelijken. (Van Killegem, W. & Van Laere,S. 2007)..

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant