Spaanse vlieg

Spaanse vlieg Bron commons.wikimedia.org

Het bekendste afrodisiacum is Spaanse Vlieg. Haast iedereen heeft daar wel eens van gehoord en het woord heeft daardoor een spannende en opwindende bijklank gekregen. De erotische industrie speelt daar handig op in en gebruikt de naam te pas en te onpas. Maar zo spannend en opwindend is Spaanse Vlieg helemaal niet. Het is zelfs levensgevaarlijk!

De Spaanse vlieg of cantharide (Lytta vesicatoria, vroeger Cantharis vesicatoria) is ondanks de naam een kever uit de familie oliekevers of Meloidae, ook wel blaarkevers genoemd vanwege de blaartrekkende, irriterende stoffen die ze uitscheiden bij gevaar.

Spaanse vlieg als produkt  is het gedroogde en gemalen lichaam van een smaragdgroene kever dat in de zuidelijke delen van Europa voorkomt. Dit beestje scheidt een heel vieze vloeistof op planten af, zodat andere dieren ‘zijn’ planten niet meer lusten.

Een ander soort kever, met de ingewikkelde naam nopyrochroa flabellata, gebruikt deze vloeistof voor de paringsdans. Hierdoor is de mythe ontstaan dat de vloeistof van de Spaanse vlieg zou aanzetten tot seks. Het middel bevat de stof cantharidine, dat gewonnen wordt uit de gemalen kever. Gedroogde rauwe cantharides kevers bestaan voor ongeveer 0,5 tot 1 procent uit cantharidine. De "lustopwekkende werking" wordt in werkelijkheid veroorzaakt door de bijtende stof die bij excretie de urineleider irriteert, zodat meer bloed naar de schaamstreek stroomt. Dit maakt het inderdaad makkelijker om een erectie te krijgen. In de oudheid werd het middel gebruikt als urineafdrijver. Cantharidine is echter een giftige stof waarvan de grens tussen een werkzame dosis en een gevaarlijke dosis erg nauw is. Voor mensen kan 0,03 gram cantharidine dodelijk zijn. De stof kan priapisme veroorzaken; een zeer langdurige erectie die kan leiden tot ernstige schade aan de penis. Het veroorzaakt bij een te hoge dosis ernstige maag- en nierproblemen, die tot de dood kunnen leiden. Cantharidine werd vroeger zelfs gebruikt om mensen te executeren middels de gifbeker. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaan...)

"Spaanse vlieg" wordt in seksshops, smartshops, via afstandsverkoop en met name op het internet aangeboden. De liefdespoeders en -drankjes bevatten echter in het algemeen homeopathische verdunningen (D6 of hoger) van Spaanse vlieg of cantharidine, soms vermengd met ginseng, of andere afrodisiaca. In Marokko werd Spaanse vlieg vroeger soms vermengd met hasjiesj om het roken ervan een seksuele lading te geven. .

Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking ook niet zo sterk is: het lijkt alleen maar alsof het lustopwekkend is omdat na inname de urinewegen worden geïrriteerd. Vrouwen krijgen daardoor een jeukend gevoel in de buurt van hun vagina en mannen krijgen een erectie. Maar dit zijn eigenlijk vergiftigingsverschijnselen. Je kunt ernstige maagklachten krijgen, heel ziek worden en er zelfs doodgaan.  Markies de Sade maakte in 1772 anijssnoepjes met Spaanse vlieg en gaf ze aan een groep meisjes met wie hij een orgie had. Ze werden allemaal doodziek. Hij werd door hen voor het gerecht gesleept en beschuldigd van vergiftiging. (http://www.lydiavanderweide.nl/vrie...)


 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant