Sint-Janskruid

Sint Janskruid Bron commons.wikimedia.org

Het sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een plant uit de hertshooifamilie (Hypericaceae). De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid. Het kruid bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, de tijd dat de zon op zijn hoogst staat, met gele bloemen die dan ook worden geoogst. De soort is al lang in gebruik als geneeskrachtig kruid en is als plantaardig antidepressivum verkrijgbaar.

Het Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een plant uit de hertshooifamilie (Hypericaceae). De vaste plant komt van nature oorspronkelijk voor in Europa, maar is van daaruit verder verspreid. Het kruid bloeit rond het Sint-Jansfeest op 24 juni, de tijd dat de zon op zijn hoogst staat, met gele bloemen die dan ook worden geoogst. De soort is al lang in gebruik als geneeskrachtig kruid en is als plantaardig antidepressivum verkrijgbaar.

Aan het kruid werden allerlei magische krachten toegedicht, bijvoorbeeld bond men het op daken om te beschermen tegen onweer, ook waren er vruchtbaarheidsrituelen verbonden aan het kruid, bijvoorbeeld een vrouw die graag kinderen wilde moest op Midzomernacht, naakt het kruid plukken. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-...)

Vroeger dacht men met dit kruid de kwade geesten buitenshuis te kunnen houden. Wie dus teneergeslagen is en daardoor een verminderd seksueel libido heeft, kan met het kruid aardig op weg. Sint-Janskruid zou ook weldadig zijn bij menstruatiepijnen. Vrouwen die zonder menstruatiepijn toch aan een vrijpartij willen beginnen, zijn gebaat met het kruid. Het kruid onderdrukt de hormonale schommelingen waardoor dipjes minder kans krijgen.  Men moet wel opletten, want veelvuldig gebruik van Sint-Janskruid kan de werking van andere reguliere geneesmiddelen aantasten. Sint-Janskruid wordt maar in enkele gerechten toegepast. In eeuwenoude kruidenboeken duiken recepten op waar het kruid werd verwerkt in bier in plaats van hop (zogenaamde gruit) en tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in tomatenrecepten of kruidenwijnen.  In Canada zijn er enkele microbrouwerijen die nog steeds met het kruid werken. In de De Engelse naam St. John's wort herken je overigens een bierterm namelijk de wort.
(Van Killegem, W. & Van Laere,S. 2007).

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant