Selderij

Afbeelding van Beverly Buckley via Pixabay

De selders die wij vandaag kennen - groene selder en witte of bleekselder - hebben dezelfde wilde voorouder. Een sterk geurend plantje dat in de oudheid werd gebruikt als smaakmaker in soepen en visbereidingen en enkel groeit op de zoute grond  langs de kust. Onze verre voorouders gebruikten wilde plantjes als selder om hun eten meer smaak te geven. Ook vandaag nog wordt gedroogde en fijngesnipperde selder in combinatie met zout gebruikt als smaakmaker: het selderijzout.

Groene selder wordt geteeld voor het blad. De kleur varieert van bijna wit tot donkergroen. Hoe groener, hoe pittiger de smaak. Super in mosselen, maar daar kan ook - voor wie van zachtere smaken houdt - bleekselder. Deze selder wordt gekweekt om zijn bleke, extra grote en dikke stelen. Selder behoort tot de familie van de schermbloemigen en is nauw verwant aan enkele andere, veel geteelde, groenten zoals onder andere peterselie, kervel en venkel. Het is van nature een tweejarige plant die het eerste jaar bladeren vormt en het jaar erna bloeit en afsterft.

Er zijn verschillende types selder te onderscheiden:  Bladselder zoals groene selder, snijselder en witte selder. Hiervan wordt vooral het blad en de bladsteel gebruikt. Knolselder. Hiervan wordt de verdikte wortel gebruikt.

Er worden al duizenden jaren aftreksels van selderij gemaakt. In het oude Griekenlands bijvoorbeeld, werd selderijelixer aan de winnaars van atletiekwedstrijden gegeven. Lang geleden dichtten de Romeinen bleekselderij al afrodiserende krachten toe. Ze gebruikten de groente dan ook veelvuldig in verschillende gerechten en het was een symbool van sommige Romeinse bordelen.  Madame de Pompadour, die toch ook een zekere reputatie had, maakte regelmatig seldersoep voor haar Lodewijk XV. Spreekwoorden zoals "Si l'homme savait l'effet du céleri, il en remplirait son courtil" en "Si la femme savait que le céleri vaut à l'homme, elle en irait chercher jusqu'a Rome", zijn in dat verband veelbetekenend. (www.gezondheid.be)

Selderij is actief ter hoogte van het urinair organenstelsel en de werking ervan verhoogt als het geconsumeerd wordt als soep en in combinatie met bieten.

Ze zouden misschien gelijk kunnen hebben, want bleekselderij zit vol met de feromonen androstenon en androstenol, die een aantrekkende kracht op vrouwen zouden hebben Selde¬rij wordt ook wel als afrodisiacum gezien omdat de groente een stof bevat die lijkt op een varkensferomoon dat ook de geslachts¬drift bij mensen bevordert. Ook de fallische vorm van een selderstengel zou een rol kunnen spelen.   Sommigen spreken schertsend ook wel eens over ‘poepselder’.

Selderij heeft mythologisch een sterke band met Pluto, de god van de onderwereld in de Romeinse mythologie. Het werd vroeger verwerkt in maaltijden na de begrafenis omdat het een zinnebeeld is van sterven en een nieuw leven, vandaar ook wellicht de link met geslachtsdrift, vruchtbaarheid en potentie. Blad, knol en steel bevatten veel vitamine A, B en C. . Selderij heeft echter ook een vochtafdrijvende werking. Zorg er voor dat je voldoende blijft drinken als je deze groente eet is een belangrijke tip voor bierliefhebbers.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant