Saffraan

Saffraan Bron nl.wikipedia.org

Saffraan is de naam van een plant en een specerij die hieruit gewonnen wordt. De saffraankrokus (Crocus sativus) is een knolgewas dat behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een steriel triploïde taxon en werd vermoedelijk uit de Griekse Crocus cartwrightianus geselecteerd.
De plant, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld en bloeit gedurende circa acht dagen in de herfst met violette bloemen. Elke bloem heeft drie bloedrode stampers en drie gele meeldraden.
De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde. De stampers worden handmatig geoogst voor de zeer kostbare saffraan, die zowel smaak- als kleurstof is.
Na het oogsten worden de stampers gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stampers. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot de kostbaarste specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Daar staat tegenover dat slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan is ook fijngemalen verkrijgbaar.

Saffraan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg, desserts en melk. In Europa wordt saffraan veel gebruikt in Spanje, waar het een onmisbaar ingrediënt is in de paella. De Italianen gebruiken saffraan in de risotto en de Belgen in de rijstpap. Het is ook een belangrijk bestanddeel van fernet, een kruidige, bittere sterkedrank. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Saffraan)

Saffraan heeft een rustgevende werking en zorgt ervoor dat je gemakkelijk ontspant. Daarnaast schijnt ook saffraan een positieve werking te hebben op je libido.
In Spanje, India en China is men overtuigd dat saffraan goed is voor de seksuele prestaties van mannen. De oude Egyptenaren kenden reeds de weldaden van saffraan en dan zeker toegevoegd aan bier. Verschillende studies hebben aangetoond dat saffraan bij een seksuele stoornis bij mannen en vrouwen met matige of ernstige depressies positieve resultaten opleverde en dat saffraan als afrodisiacum een extra voordeel biedt.  (https://www.freedomofhealth.eu/saff...)

Er wordt aangenomen dat het heerlijke kruid is ontstaan ​​​​en voor het eerst werd gekweekt in Griekenland, maar tegenwoordig wordt het kruid voornamelijk verbouwd in Iran, Griekenland, Marokko en India. Maar gelukkig voor ons (en onze seksuele driften), kun je het in de meeste supermarkten vinden. "Het is aangetoond dat de chemicaliën in saffraan de erectiestoornissen bij mannen verbeteren en de smering voor vrouwen verhogen", legt Lord uit. Een onderzoek uit 2012 gaf vrouwen met een laag seksueel verlangen 30 mg saffraan per dag gedurende vier weken en vond dat het seksgerelateerde pijn verminderde en meer seksueel verlangen en smering, vergeleken met een placebo. Om het zelf te proberen, voeg je het smakelijke kruid toe aan saladedressings, granen, marinades of geroosterde groenten.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant