Saffraan

Saffraan

Saffraan is de naam van een plant en een specerij die hieruit gewonnen wordt. De saffraankrokus (Crocus sativus) is een knolgewas dat behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een steriel triploïde taxon en werd vermoedelijk uit de Griekse Crocus cartwrightianus geselecteerd.
De plant, die niet in het wild voorkomt, werd al in de oudheid geteeld en bloeit gedurende circa acht dagen in de herfst met violette bloemen. Elke bloem heeft drie bloedrode stampers en drie gele meeldraden.
De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde. De stampers worden handmatig geoogst voor de zeer kostbare saffraan, die zowel smaak- als kleurstof is.
Na het oogsten worden de stampers gedroogd. Dit drogen gebeurt in droogkasten met een warme luchtstroom of in de zon. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de bloedrode stempels, het bovenste deel van de gedroogde stampers. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot de kostbaarste specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Daar staat tegenover dat slechts één draad saffraan volstaat om een liter kokend water in een uur diepgeel te kleuren. Saffraan is ook fijngemalen verkrijgbaar.
Gebruik

Saffraan wordt onder meer toegepast in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg, desserts en melk. In Europa wordt saffraan veel gebruikt in Spanje, waar het een onmisbaar ingrediënt is in de paella. De Italianen gebruiken saffraan in de risotto en de Belgen in de rijstpap. Het is ook een belangrijk bestanddeel van fernet, een kruidige, bittere sterkedrank. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Saffraan)

Saffraan heeft een rustgevende werking en zorgt ervoor dat je gemakkelijk ontspant. Daarnaast schijnt ook saffraan een positieve werking te hebben op je libido.
In Spanje, India en China is men overtuigd dat saffraan goed is voor de seksuele prestaties van mannen. De oude Egyptenaren kenden reeds de weldaden van saffraan en dan zeker toegevoegd aan bier.


Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

Leuk om weten

Patrick McGovern, archeoloog en amateur bierbrouwer reconstrueerde in samenwerking met een lokale brouwerij in de VS eeuwenoude bieren. McGovern gaat met het bier aan de slag door antieke kruiken te analyseren. Door de moleculen in die kruiken te onderzoeken, kon hij reconstrueren hoe het bier dat jaren geleden in die kruiken zat, geproefd moet hebben. Zo ontdekte hij onder andere een oud Egyptisch bier van ongeveer 2700 jaar geleden, dat gemaakt werd van saffraan, muskaatdruiven en honing. De bierresten voor het Egyptische recept vond hij in een kruik gedragen door koning Midas van Frygië in zijn graf. Begrijpelijk dat deze oude koning zelfs tot na zijn dood zijn favoriete biertje bij hem wou hebben op weg naar het hiernamaals. (www.trollekelder.be)

Brouwerij Millevertus brengt ‘La Safranaise’ op de markt, een bier dat gebrouwen wordt met toevoeging van de juiste hoeveelheid saffraan. (www.millevertus.be)  Dit bier wordt elders uitvoeriger besproken.

La Safranaise