Rozemarijn

Rozemarijn Bron tuincentrumoverzicht.nl

Rozemarijn was het symbool van de Griekse liefdesgodin, Aphrodite, die eiste dat er altijd rozemarijn om haar heen was. Ook is het in de loop der geschiedenis door verschillende culturen gebruikt als bestanddeel van liefdesdrankjes. Rozemarijn (rosmarinus officinalis) werkt ook zinnenprikkelend, afrodiserend en blijkt tevens een milde stemming te kunnen geven. 

Rozemarijn is een meer vrouwelijke plant. Het werd vroeger aan vrouwen gegeven bij menstruatieklachten. Rozemarijn veroorzaakt vooral bij vrouwen een verhoogde bloedtoevoer naar het onderlichaam en intensiveert de gevoeligheid in dit gebied. Vrouwen die (wilde rozemarijn) eten, zullen gemakkelijker tot een verrukkelijk orgasme komen en samen met selderij en peterselie tot de meest hoge sferen gebracht kunnen worden. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/)

Rozemarijn is een oud middel voor de versterking van het geheugen, en het is een symbool voor vriendschap en trouw. Rozemarijn hing samen met niet-vergeten: men gaf takjes aan geliefden die op reis gingen en droeg kransen bij bruiloften. Op begrafenissen werden takjes rozemarijn op de graven gelegd om te symboliseren dat de overledene niet zou worden vergeten. Men vond al restanten van rozemarijn terug in de piramiden van de Egyptenaren, bij wie het kruid als heilig aangeschreven stond. Bij de Grieken en Romeinen stond het symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Het plantje werd bij huwelijks- en geboorterituelen gebruikt. Anna van Kleef droeg een krans van rozemarijn toen ze met Hendrik VIII huwde. In de oudheid was rozemarijn, net als de meeste andere aromatische kruiden, verbonden aan de cultus van Aphrodite/Venus. De Oude Grieken associeerden de sterke geur met de liefde en gebruikten rozemarijn bij bruiloften. Ook geloofden de Grieken in de versterkende werking voor de hersenen en het verfrissen van het geheugen; tijdens examens deden zij een takje rozemarijn in het haar .(Wat hebben kruiden ons te zeggen. Reader Antwan,2010)

Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk. Rozemarijn bevordert de spijsvertering en helpt bij chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, hoofdpijn en migraine door lever- en galstoornissen, winderigheid, zwakke maag, maagdarmkrampen en gebrek aan eetlust.
De naam van het plantje wordt ook gebruikt als meisjesnaam Rozemarijn. De naam kwam vanaf de jaren 30 van de twintigste eeuw in opkomst als voornaam. In de eeuwen daarvoor werd hij al wel gebruikt als vleinaam voor een vrouw, in het bijzonder bij meisjes en vrouwen met de naam Maria. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rozem...)

In het Gruit, het kruidenmengsel dat in de Middeleeuwen werd gebruikt in het bier vooraleer hop werd gebruikt, bevatte vaak roremarijn. Ook nu bevatten bieren dit soms o.a. Gruutbieren.

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant