Rode klaver

Afbeelding van HOerwin56 via Pixabay

Rode klaver is een vaste plant met een samengesteld, drietallig blad. De plant kan 15-50 cm hoog worden. De stengel is behaard. De onderste bladeren zijn rond en langgesteeld, de bovenste bladeren bijna zittend, langwerpig en aan onder- en bovenzijde bedekt met haartjes. In het midden van deze bladeren zit een lichte vlek. Naast de bovenste bladeren zitten eivormige blaadjes.

Rode klaver bloeit van mei tot in de herfst met roze tot rode bloemen. De bloeiwijzen zijn bol tot eivormig en hebben aan de voet van de bovenste bladeren steunblaadjes.

Rode klaver werd vroeger veel gebruikt als voedergewas en komt weer meer in de belangstelling voor de ecologische landbouw. Hij wordt wel geteeld als stoppelgewas, dat wil zeggen dat de rode klaver in maart en april onder graan gezaaid wordt en na de oogst van het graan verder groeit. Rode klaver heeft een zeer laag blauwzuurgehalte.

Rode klaver wordt gebruikt voor hulp bij menopauzeklachten. Het gaat dan meestal om voedingssuplementen vervaardigd uit verschillende delen van de plant, onder meer de bloem. Rode klaver bevat diverse fyto-oestrogenen en wordt aanbevolen als natuurlijk supplement bij menopauzeklachten, zoals opvliegers en vaginale droogheid. Het zou ook hart en bloedvaten helpen beschermen bij vrouwen na de menopauze. Uit een grote studie, uitgevoerd op aanvraag van de producent van Promensil, een supplement met rode klaver, bleek dat het product werkzaam was bij opvliegers, tenminste in de eerste weken van inname. Meer onderzoek bij grotere groepen vrouwen is nodig. Alleen vrouwen met hormoongevoelige borstkanker mogen het niet nemen, omdat rode klaver oestrogeenwerking vertoont.  (http://www.goedgevoel.be/gg/nl/130/...)

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant