Primus

Primus Pils
Informatie

De naam “Primus” verwijst naar Jan I van Brabant of “Jan Primus”, hertog van Brabant en Limburg in de tweede helft van de 13e eeuw.
Jan Primus in de Codex Manesse

Primus is een blonde premium pils met een alcoholpercentage van 5,2% die erkend is als Vlaams-Brabants streekproduct. De term “premium” wijst op een iets hogere kwaliteit (alcoholpercentage) dan sommige andere pilsbieren. Het bier werd gelanceerd in 1975.

Jan Primus, (1252- 1294) was hertog van Brabant. Deze monarch staat bekend als een stevige drinkenbroeder en gereputeerde vechtjas. De goede man was ook een “womanizer“, een James Bond avant la lettre. Vermomd als troubadour reisde hij door Vlaanderen en Noord-Frankrijk en maakte hij vele vrouwen het hof. Als hij het aanlegt met de vrouw van ridder Valseneuve wordt hij betrapt. De edelman slikt deze belediging niet en daagt Jan Primus uit tot een duel. Op het moment dat Jan Primus in volle galop afstormt op zijn rivaal om hem uit het zadel te lichten roept deze verontwaardigd: “Is het geen schande dat een rechtgeaard ridder zich door een helper laat bijstaan?” Hertog Jan kijkt een moment achterom. Dit moment van onachtzaamheid is genoeg voor tegenstander om toe te slaan en het hart van Hertog Jan te Jan Primusdoorboren. Tegen de stervende Jan zegt de valse Valseneuve: “Uw helper was de pul bier die u voor het gevecht dronk. Door hem te benoemen heb ik u kunnen verslaan.” Nog vele goede mannen zullen aan lust, vrouwen en bier ten ondergaan.

Jan I staat bekend als een levensgenieter en minnaar van muziek, zang en dichtkunst, aan wie een aantal Middelnederlandse minneliederen als Eens meien morgen vroe toegeschreven worden. Ook is er een bekend Brabants volkslied waarin hij wordt vereerd. Zijn hartstocht voor jachtpartijen en gewelddadige riddertoernooien moest de hertog echter met de dood bekopen: hij verongelukte tijdens een toernooi in Bar-le-Duc. Hij werd begraven in de minderbroederskerk in Brussel. De resten van zijn graf zijn nog te zien naast het beursgebouw.

n Brabantse volkslegenden leeft "hertog Jan" voort als een populaire, gulle en goedlachse vorst die graag in het gezelschap van eenvoudige lieden genoot van spijs en drank. Na de Slag bij Woeringen zou hij een groot overwinningsfeest voor zijn leger hebben gehouden, met heel veel bier. Om zijn soldaten toe te spreken ging hij zitten boven op een stapel biervaten. Volgens sommigen zou hij op die manier model gestaan hebben voor de allegorische bierkoning Gambrinus, wiens naam ontstaan zou zijn door de volkse verbastering van zijn Latijnse naam ('Jan primus' = Jan de eerste). Alleszins wordt zijn afbeelding te paard gebruikt als logo voor de in België populaire biersoort Primus die naar Jan I verwijst. Op het logo van het naar hem vernoemde Limburgse biermerk Hertog Jan staat hij afgebeeld als bebaarde vorst in hermelijnen mantel die een grote pul bier heft.

Bronnen

http://bieregrandcru.be/nl/bier-en-erotiek/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Primus_(pils)

 

Alcoholpercentage: 
5,2%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensuele verantwoording

Sensueel verhaal in de verwijzing naar de naam van het bier