Perziken / nectarines

Perziken Image by Steve Buissinne from Pixabay

Abrikozen, perziken en nectarines alle behoren tot de Prunus familie van fruit bomen (die omvat ook pruimen), dus ze zijn zeer nauw verwante en dus begrijpelijkerwijs gemakkelijk te verwarren met elkaar. Deze vruchten zijn soms gezamenlijk aangeduid als "steenfruit" omdat zij allen delen één kenmerk gemeen--een grote, harde pit of steen in het midden die als de vrucht van zaad fungeert.Perziken werden samen met abrikozen werden door de bekende plantkundige Nicholas Culpeper beschreven als “de vruchten van de boom van Venus”. Zowel in Azië als Saoedi-Arabië wordt de perzik als symbool voor de vagina beschouwd. Het uitzicht van de doorgesneden vruchten is op zich al lustopwekkend.  De Chinezen beschouwden het zoete sap van de vrucht als symbolisch voor de afscheiding uit de vagina. Zowel de Chinezen als Arabieren beschouw(d)en de zachtbehaarde perzik (abrikoos) ook als symbool voor de vrouwelijke genitaliën.De ganse vruchten hebben een bolle ronding met een split ertussen en voor sommigen zou dit een ‘mooi kontje’ weerspiegelen.  De fluwelen schil van perziken is dan weer een sensueel element dat de tastzintuigen kan prikkelen. (https://fruitpluktuin.nl/fruit/Perz...)

Perziken zijn een heerlijke sappige fruitsoort. Het perzikje is het sappige zusje van nectarientje. Van het schillen van de perzik krijg je natte handen, zo veel sap zit erin. Als een perzik goed rijp is kun je zo de schilletjes eraf trekken. Een aanrader is het om dit boven een bord te doen zodat je het lekkere sap opvangt en kunt gebruiken voor in je muesli, als basis voor een saladedressing, of gewoon om zo op te drinken. Vergeet niet je vingers af te likken.Perziken kunnen sferisch of afgeplatte, met helder geel vlees of met wit vlees getint met roze. Hun huiden zijn vaag en vertonen een aantal tinten van rood tot roze naar geel naar wit. Wanneer rijp, hebben perziken semi-zachte, bijna romig vlees. Zij geven iets wanneer u ze knijpen.

De perzik komt oorspronkelijk uit China. Alexander de Grote heeft de perzikboom vanuit China in Europa geïntroduceerd. Hij groeide het eerst op Europese bodem in het oude Griekenland. Vandaar uit is de perzikboom verspreid over het Middellandse Zeegebied. Hij kwam uiteindelijk in Spanje terecht. De Spanjaarden hebben de perzikboom naar beide Amerika´s getransporteerd. Zo veroverde de perzikboom vanuit China heel de wereld. (https://www.fruitzaam.nl/de-perzik/)

Het is lekker om perzikjes en nectarines samen op te eten. Perziken zijn voorzien van vele fytonutriënten. In India en China werd de perzik gebruikt als een middel tegen nierziekten. Het hoge gehalte aan kalium en de vele vezels zijn goed voor het afscheiden van afvalstoffen door de nieren. Daardoor is de perzik een uitstekend detox-fruit.

Wanneer er teveel gifstoffen in het lichaam zitten kan het gebeuren dat de nieren slechter gaan functioneren waardoor elders in het lichaam gifstoffen voor ernstige ziekten zoals kanker kunnen zorgen. Perzik eten helpt mee om ziekten te voorkomen. Dit is niet alleen een interessante theorie maar wordt ook herhaaldelijk aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Een onderzoek uit China wees uit dat tweemaal in de week een perzik eten de kans op kanker verkleind, met name de kans op mondkanker. Een perzik pas perfect in een dieet dat de chemokuur ondersteunt. Mensen, vooral vrouwen willen allemaal graag een perzikhuid. De perzik is zo zacht als je hem aanraakt dat het doet denken aan iemand strelen. (https://mens-en-gezondheid.infonu.n...)

Een nectarine is het stevige tweelingzusje van de perzik. Nectarines hebben in vergelijking met de perzik iets meer stevigheid. Ze zijn makkelijker in blokjes te snijden dan de snel zachte perzik. Nectarines zijn kwa smaak zeer vergelijkbaar met de perzik. Het is een heerlijk oranje-geel fris fruit wat prima past in een gemengde fruitsalade.

Necatarine is een zeer gezonde vrucht. Hij dankt zijn naam aan de godendrank genaamd nectar of ambrosia, wat een heerlijke drank moet zijn geweest waar de goden zich tegoed aan deden. De nectarine is een voortreffelijk smakende vrucht. Er zijn maar weinig mensen die het niet lusten. Bovendien is het zusje van de perzik vrij gezond. Er zitten antioxidanten in die het lichaam gelijk omzet in vitamine A. Een nectarientje zorgt voor een vijfde deel van de behoefte aan vitamine A volgens de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

In het pitje zit een eetbare vrucht, Er wordt aangeraden om niet meer dan enkele pitjes per dag te eten. In de pitjes zit amygdalin, wat in het lichaam wordt omgezet in cyanide of blauwzuur. Dat is een gifstof. Deze zit ook in perzikpitten en abrikozenpitten. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100589-de-geneeskracht-van-perziken.html)

De schil van de perzik voelt aan als de huid van een vrouw. Men spreekt niet voor niks over een perzikhuid.  De persikstaat symbool voor plezie, vreugde en lust. Ook staat de perzik symbool voor je kwaliteiten en charmes kennen un gelijke niet. In China heeft de perzik de symbolische waarde van lente en schone jonge meisjes. In Japan van trouw en maagdelijkheid.(http://tomwesteneng.nl/vruchten.html) 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant