Peper

Zwarte peper Bron reimerseeds.com

Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit, groen en rood. De peperplant is een slingerplant die maximaal 15 meter hoog kan worden. Hij groeit in de schaduw. De plant heeft veel vocht nodig, en een hoge temperatuur. De plant draagt bessen van ongeveer 5 mm groot. De bessen groeien in trosjes van ongeveer 12 cm lang, zoals aalbessen. Er zijn vier soorten peperkorrels die afkomstig zijn van deze plant: zwarte, witte, groene en rode/roodbruine. Spaanse en roze peper zijn afkomstig van een andere plant. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Peper)

De zwarte peper ontstaat uit de onrijp geoogste (groene bessen, die bij het drogen bruin tot zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld.

De witte peper ontstaat eveneens uit de onrijpe bessen. Deze bessen worden geweekt in water. Daardoor gaan ze gisten. De bessen barsten open en de korrel komt tevoorschijn. Die korrels moeten vervolgens goed gewassen worden. De witte peperkorrels zijn even groot als de zwarte. De witte peper ontstaat dus door het verwijderen van de schil. Het langere productieproces maakt witte peper samen met de rode peper de duurste van de vier kleuren peper.

De groene peper ontstaat net als zwarte peper uit de onrijpe vrucht, maar de vrucht wordt geconserveerd in bijvoorbeeld azijn of zout water.

De zelden verkrijgbare rode peper ontstaat als de peperbes aan de plant rijpt. Eenmaal gedroogd krijgt de bes een roodbruine kleur en wordt wat zoeter en zachter van smaak. Rode kampotpeper is op deze manier gemaakt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Peper)

Er zijn diverse spreekwoorden met zwarte peper die iets zeggen over de eigenschap van deze specerij, zoals “iemand naar het peperland sturen” (iemand ver weg willen sturen). “het is peperduur” (het is heel erg  duur), “een gepeperde rekening" (een hoge rekening), of “hij heeft peper in zijn gat nodig” (hij heeft aansporing nodig) Peper staat er dus bekend om dat het van verre komt, het duur is (was)  en dat het heet is.

Zwarte peper stimuleert de bloeddoorstroming en kan ingezet worden bij anemie en diabetes, obstipatie, diarree en aambeien. Het heeft een ontstekingsremmende en pijndempende werking, hetgeen ook van nut is bij  de externe toepassing bij bijvoorbeeld zweren en puisten, maar ook bij verkoudheid en droge hoest. Ook heeft het een positieve werking op ademhalings- en hartproblemen. In de vorm van tabletten is zwarte peper vanuit ayurvedisch oogpunt ook een remedie voor cholera, malaria en syfilis. De combinatie van zwarte peperpoeder en zout is een excellente tandpasta ter voorkoming van cariës, slechte adem en pijnlijk tandvlees en kiespijn. Een kleine hoeveelheid zwarte peper in combinatie met een kleine hoeveelheid verse gember is goed ter  behoud van gezondheid van de prostraat en het in balans houden van de prostaat. Verwerkt in medicinale thee kan het helpen bij verstopte sinussen, hoofdpijn en zelfs bij epileptische aanvallen.(http://www.praktijknamaste.com/Arti...)

Peper is een veel  gebruikte smaakmaker.Hij wordt al duizenden jaren overal ais geneeskrachtig middel gebruikt. De specerij bevat chroom en wordt voor tal van klachten gebruikt. In de fytotherapie, de moderne door wetenschap gestaafde kruidengeneeskunde, is de zwarte peperkorrel een middel dat de spijsverteringsorganen en het centrale zenuwstelsel stimuleert. De etherische olie van zwarte peper bevordert de werking van de lever en de alvleesklier. Zwarte peper wordt vooral voorgeschreven om het algemeen welzijn te bevorderen. Gebruik droge gember en zwarte peper tijdens de maaltijden om het lichaam warm te houden zo schrijft de Indische Ayurveda voor.  Zwarte peper wordt ook vaak als kruid in bieren gebruikt. (http://www.condoomdokter.com/inform...)

Peper is verrassend genoeg een snelwerkend lustopwekkend middeltje. Samen met tomaat mag het niet op het romantische menu ontbreken. Gebruik het echter met mate om gevoelige magen te ontlasten en je romantische avondje niet in het water te doen belanden. (https://www.bosto.be/valentijnsgere...)

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant