Patchouli

Patchouli https://nl.wikipedia.org/wiki/Patchoeli

Patchouli (Pogostemon cablin) is een vast, ruig kruid dat tot een meter hoog wordt. Het heeft een stevige, harige stengel, geurige donzige bladeren en witte bloemen met een paarsige waas. Patchouli is een inheemse plant van India, Indonesië en de Filipijnen, maar wordt nu ook gekweekt in onder andere China, Maleisië en Zuid-Afrika.

De etherische olie wordt door stoomdistillatie uit de gedroogde bladeren gehaald; de bladeren worden gewoonlijk eerst aan een gisting onderworpen. De olie is amberkleurig of donkeroranje en heeft een zoete, rijke, kruidig-aardeachtige geur, die nog beter wordt bij het ouder worden. De geur van patchouli blijft lang hangen.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Patch...)

Patchouli (Pogostemon cablin/Pogostemon patchouli) is een amberkleurige of donkeroranje, stroperige vloeistof met een zoete, rijke, kruidige, aandachtige geur die beter wordt naarmate de jaren verstrijken. Mengt zich goed met cistusroos, vetiver, sandelhout, cederhout, eikenmos, geranium, kruidnagel, lavendel, roos, neroli, bergamot, cassia, mirre, mekkabalsem, scharlei, en oosters getinte geuren. 
Deze struik van ongeveer een meter hoog, met een harige stengel en grote aromatische, donzige bladeren heeft zijn oorsprong in tropisch Azië. Hier wordt de olie voornamelijk gewonnen om zijn antiseptische werking. Hiertoe wordt de olie over kleding en stoffen gesprenkeld. Eveneens kent men de olie mystieke krachten toe.

Een interessante eigenschap van Patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende werking en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft. De kwaliteit van olie wordt door bewaring verbeterd, is ontstekingwerend en bevordert de huiddoorbloeding.

Patchouli heeft een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, is een celvernieuwer en bevordert de genezing van wonden. De olie is ook belangrijk als middel tegen depressiviteit en heeft een goede reputatie als seksuele stimulans.

De olie wordt gedestilleerd uit de (gedroogde, meestal gegiste ) bladeren en bloeiende toppen. Hij is stroperig met een geelbruine kleur en heeft een sterke, zware geur. De geur herinnert aan de Flowerpower tijd, de parfum van Patchouli werd in die tijd veelvuldig gebruikt. Het wordt in Japan en Maleisië gebruikt als tegengif bij slangenbeten.

Patchouli essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; zwemmerseczeem, voetschimmel, impetigo, aambeien, spataderen, dermatitis, jeuk, acne/jeugdpuistjes, onzuivere vette huid, vet haar met roos, littekens, wonden, depressiviteit, cellulitis, kloven, open poriën, angst, nerveuze uitputting, frigiditeit, stress, rimpels, (nat) eczeem en koorts. De olie werkt aderwandversterkend en is celherstellend, ontstekingswerend, erotiserend, insectenverdrijvend.  Patchouli helpt onze energie te aarden en zorgt ervoor dat we voeling blijven houden met ons fysieke lichaam . De olie wordt geassocieerd met de wortelchakra en heeft daarop ook een versterkende en aardende invloed. Patchouli werkt eveneens op de tweede chakra en wordt door velen beschouwd als een afrodisiacum. (http://www.zwitserseapotheek.be/aro...)

Het helpt bij verdriet en psychische shocks. Zeer nuttig bij angstaanvallen. Verdrijft angstgevoelens bij seks.
Werd in de flowerpowerperiode onder andere gebruikt om de geur van cannabis te verdoezelen. Het wordt nog vaak geassocieerd met de hippiecultuur.
Patchouli is een van de populairste geuren in wierook en zou dan de zin in seks verhogen. (http://www.yogastyles.eu/wierookoli...)

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant