Orval

Orval
Informatie

Orval is een amberkleurig hogegistings trappistenbier gebrouwen binnen de muren van de abdij Notre-Dame d'Orval abdij in de Belgische provincie Luxemburg. Het bier is een buitenbeentje binnen de familie van de trappistenbieren, en van de Belgische bieren in het algemeen: er is slechts één variant algemeen verkrijgbaar, en deze is een relatief licht bier dat herinnert aan een Engelse ale. De Cisterciënzerabdij van Orval ("Gouden Dal") was in 1132 opgericht, na de Franse revolutie vernield en van 1926 tot 1948 weer opgebouwd door de Trappisten. De oprichting van de brouwerij maakte deel uit van de initiatieven die de bouw van de nieuwe abdij moesten bekostigen. Vermeldenswaard is dat de huidige brouwer een vrouw is, namelijk Anne-Françoise Pypaert. Het bier heeft een gemiddeld alcoholgehalte van 6,2%. In de praktijk is het alcoholgehalte vaak hoger omwille van de nagisting op fles.

De grondstoffen van het bier van Orval zijn o.a.  bronwater uit de eigen Mathildebron, dat gedemineraliseerd wordt door omgekeerde osmose, waarna de aan het water onttrokken mineralen weer worden toegevoegd. Verder nog  gemoute tweerijïge lentegerst, aromatische hopvariëteiten en vloeibare kandijsuiker, wat voor de kleur van bier zorgt.

Na de hoofdgisting van vier of vijf dagen krijgt het jonge bier gedurende twee tot drie weken een nagisting in lagertanks op een temperatuur van 15° Celsius. In deze tanks worden zakken met aromatische hoppen neergelaten: dit is het zogenaamde dry hopping, wat Orval zijn typische ietwat bittere smaak geeft.

Jonge Orval, net uit de brouwerij, heeft een hoppig en verfrissend aroma en smaak, naast fruitige toetsen. Op een leeftijd van vier tot vijf maanden krijgt het een enorme schuimkraag. De fruitigheid ruimt plaats voor een zurigheid; bijna alle restsuikers zijn verdwenen. Vanaf zes maanden krijgt het door het samenspel van de gisten "wilde" (Brettanomyces-)karakteristieken en hints van melkzuur en citroenzeste. Wanneer het bier een jaar oud is, heeft het een droge bitterheid. Het bier kan hierna nog lang gehouden worden, maar zal aan hoppige frisheid verliezen.(www.wikipedia.org)

Op het etiket staat een forel met een gouden ring in de bek. Het etiket is de illustratie van de legende over de stichting van de abdij van Orval. Gravin Mathilde van Toscane, weduwe van de hertog van Neder-Lotharingen, had per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen. De ring was een aandenken aan haar overleden echtgenoot, Godfried met de Bult en ze smeekte en bad tot God om hulp. Na haar gebeden keerde ze terug naar de bron.  Het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit "Dit is echt een gouden dal!" (Orval, "val d'or" betekent "gouden dal") en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.

Hoewel het bier buiten de hop, die voor vrouwen als afrodisiaca wordt aanzien, niet specifieke lustopwekkende grondstoffen bevat, is het verhaal van de bron en de trouw van de weduwe aan haar overleden echtgenoot, wiens ring ze dierbaar koesterde, als symboliek voldoende de moeite waard om enige romantiek in een door bier vergezelde maaltijd te brengen.

Het klooster zelf noemt zich  een huis van Godzoekers en daardoor een leerschool van liefde, broederschap en eenvoud. Maar de paters drinken niet de echte Orval, maar zogenaamde groene refter Orval, die een lager alcoholgehalte kent (4,2%)   De kegelvormige fles werd speciaal ontworpen voor dit bier, zodat  bij het uitschenken het gistbezinksel in de fles blijft en men kan genieten van een schitterend bier. Dit gistbezinksel is rijk aan vitamine B en kan nadien worden opgedronken. Ook het glas heeft voor kenners een speciale vorm. Met een beetje fantasie kan men er een liefdevolle vrouwenborst in zien, waaruit je langs boven het heerlijke moederbier kan laven.

Orval kent een zeer lange houdbaarheidsdatum.  Het wordt dan minder bitter en zal dan ook door vrouwen liever geproefd worden want vers is het erg bitter en dat valt niet altijd bij vrouwen in de smaak.   In restaurant La Vieille Ferme in Chassepierre, in de buurt van Orval kan je exclusief voor een kleine meerprijs oude Orval tot wel vier jaar oud of ouder bestellen bij o.a. lekkere wild- en lamsragoûts.  (http://www.la-vieille-ferme.com)

Ook een bord paté en salami gemaakt met Orval en de Orvalkaas zijn er aanraders.  Meest gerenommeerde biercafé Kulminator in Antwerpen gaat er prat op van bijna alle jaartallen tot enkele tientallen jaren terug minstens een Orval in het bezit te hebben (tot zolang ze uitverkocht zijn natuurlijk).

Alcoholpercentage: 
6,2%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensuele verantwoording

Een gewoon lekkere trappist met hoog hopgehalte (dat daalt naarmate bier ouder wordt) Geef toe dat het een romantisch verhaal is om te vertellen bij het drinken van dit bier; De eeuwige liefde en trouw van de weduwe aan haar geliefde en het terugvinden van haar ring door de forel.

Mathilde, die weduwe was, had per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen ; ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring.
Mathilde riep toen uit "Dit is echt een gouden dal!" (Orval, "val d'or" betekent "gouden dal")
en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.

Legende van orval