Lobster saison

Kreeftenbier
Informatie

De bierbrouwers van de Haagse brouwerij Kompaan hebben een kreeft in je biertje gestopt. Zijn ze nu helemaal kierewiet geworden? Nee hoor: zo’n kreeft geeft hun ‘Lobster Saison Running with Scissors’ namelijk een lekker zoetje.

De brouwers proefden ooit zelf een kreeftenbiertje van en brouwerij uit het Amerikaanse Maine – bakermat van de kreeften. Zoiets unieks en bijzonders wilden ze ook.

Kreeft in je bier, het is niet de eerste smaakcombinatie die opkomt bij een bierliefhebber. Toch durfde Kompaan het aan het brouwsel te maken. Plateaus met proefglaasjes gaan deze donderdag rond op het zonnige terras van Kompaan in de Binckhorst. De belangrijkste vraag: hoe smaakt het? ,,Een lekker zomers biertje, maar de kreeft proef je niet per se. Wel dat er iets zoutigs in zit”, zegt Jody Mijst (36). Ze is drankblogger en heeft dus al heel wat bier geproefd in haar leven. ,,Het biertje is perfect voor een mooie dag als vandaag. Ik vind het verhaal erachter erg leuk en dat vind ik heel belangrijk.”

Kreeftenbier?

En zo kwamen oprichters Jasper Langbroek en Jeroen van Ditmarsch van Kompaan uit op onze eigen Oosterscheldekreeft. Want: “De Oosterscheldekreeft is een prachtig, lokaal natuurproduct, hoe mooi is het om daarmee onze Lobster Saison te maken?”

Mooi, heel mooi. Het kreeftenbier van Kompaan heet ‘Lobster Saison Running with Scissors’. Een lichte, frisse saison met aroma’s van witte peper en limoen. En dan natuurlijk dus dat zoetje van de kreeft.

Kompaan is zelf gaan hengelen naar die kreeften. Ze werken samen met United Fish Auctions (zij organiseren onder andere de kreeftenveiling in Colijnsplaat) en gingen begin juli mee de Oosterschelde op om de kreeften te vangen voor het bier.

Overigens krijgen de kreeften ook na het brouwen nog een mooie bestemming: de chefkok van Kompaan maakte er een sea food festijn van bij de lancering van het bier.

De ‘Running with Scissors - Lobster Saison’, zoals het bier officieel heet, is een saison. Het is de soortnaam voor een kruidig en hoppig bovengistend bier. De lobster saison heeft een aroma van witte peper en limoen. In de afdronk zit de kreeft. En geen zorgen, die zijn niet levend de pan ingegaan. 

,,Lekker licht, je kan hem goed wegdrinken. In de laatste slok proef je de kreeft”, zegt Ad Buijs (54). Het zijn dan ook zijn kreeften die de ketels van de Haagse bierbrouwerij ingingen. Hij werkt bij de United Fish Auctions, de koepelorganisatie van drie visafslagen - onder meer op Scheveningen. 

Maar kreeft in je bier krijgen, blijkt nog niet zo eenvoudig. ,,De basis is een normale Noord-Franse saison. Daaraan is kreeft toegevoegd tijdens het kookproces”, vertelt Langbroek. Maar dat ging niet helemaal volgens plan. De hoeveelheid kreeft die je nodig hebt om de smaak erin te krijgen bleek nogal veel. In de kookketels zaten 30 kreeften op drieduizend liter. Dat bleek niet genoeg. ,,We hebben het daarna met een kreeftenextract geprobeerd, maar dat bleek niet lekker genoeg. Dus uiteindelijk hebben we een ouderwetse kreeftenbouillon gebruikt.”

Bronnen

https://www.ad.nl/koken-en-eten/kreeftenbier-van-kompaan-valt-in-de-smaak-ze-zijn-niet-levend-de-ketel-ingegaan~a494b533/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.culy.nl/inspiratie/drinken/kreeftenbier-kompaan/

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5254930/kreeftenbier-brouwerij-kompaan-bijzondere-combinatie

 

 
Alcoholpercentage: 
6.1%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Sensuele toets
Sensueel motief:
Afrodiserend ingredient: 
Sensuele verantwoording

Kreeftenbier. In het bier werden kreeften gekookt.

 
Extra informatie