Lijnzaad

Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/photos/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=690430">Free-Photos</a> via <a href="https://pixabay.com/nl/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=690430">Pixabay</a>

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het wordt gebruikt als grondstof voor lijnzaadolie, dat met behulp van een oliemolen uit het zaad wordt geperst. Het restproduct van dit proces noemt men lijnkoek. Lijnkoeken worden gebruikt als veevoer.

Lijnzaad wordt als plantaardige bulkvormer en als bevorderaar van de stoelgang gebruikt. Het kan bij verstopping gebruikt worden. De in de zaadhuid voorkomende voedingsvezel, de slijmpolysaccharide, kan ten minste het viervoudige van het eigen gewicht aan water binden (zwelgetal ten minste 4), wat tot een volumetoename in de darm leidt. Door de toenemende druk op de darmwand wordt de peristaltiek geprikkeld en uiteindelijk de ontlasting op gang gebracht, waarbij het ook als smeermiddel behulpzaam is.

Lijnzaad bevat een hoog percentage aan omega 3, wat de opbouw van veren bij vogels zou bevorderen. Lijnzaad wordt dan ook gevoerd aan vogels en dit meestal in de winter wanneer de dieren minder voedsel kunnen vinden. Ook dragen de omega-3 vetzuren bij aan de gezondheid van mensen, aangezien omega-3 vetzuren niet kunnen worden aangemaakt door het menselijke lichaam. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijnzaad)

Lijnzaad bevat een rijke hoeveelheid lignanen. Lignanen zijn fyto-oestrogenen die het niveau van goede oestrogenen verbeteren, zoals estradiol, dat vrouwen beschermt tegen hart- en vaatziekten, botverlies en vaginale droogheid en verhoogt testosteron.. Optimale testosteronniveaus zijn cruciaal voor een hoger libido voor mannen . Studies hebben andere voordelen aangetoond van lignanen, zoals het tegengaan van haaruitval en acne, het in balans houden van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel en ze fungeren ook als krachtige anti-oxidanten. 

Volgens sommigen zou lijnzaad ook de borsten van vrouwen doen groeien, net zoals hop, broccoli en sesam overigens. Wat wel nadelig is voor mannen natuurlijk, want die willen juist geen borsten krijgen. (http://www.evmi.nl/pittig-pikant/no...)

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant