Lavendel

Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

Lavendel is een van de meest bekende en meest geliefd geurende planten. De Grieken en Romeinen gebruikten de plant om mee te baden. Lavendel wordt 60 tot 90 cm. hoog. De stengel is houtachtig, sterk vertakt met een grijs geschilferde bast. De lancetvormige grijsgroene blaadjes groeien op het onderste gedeelte van de stengel. In de zomer groeien op de toppen van de stengel lila tot paarse aarvormige bloemen. De bloemen geuren het sterkst. Deze worden op grote schaal verwerkt in geurige kruidenmengsels en parfums. Er zijn 21 verschillende soorten Lavandula.

Een Europese overlevering zegt dat de eerste lavendelstruik in de hof van Adam en Eva groeide. Bij hun verdrijving uit het paradijs namen zij een takje van deze struik mee.
Lavendel werd al door de Grieken en Romeinen gebruikt als badkruid.
De Egyptenaren verwerkten lavendel in hun parfums. Bij het openen van het graf van Toetanchamon vond men vazen met zalf, die nog naar lavendel geurden.
In Spanje en Portugal werden kerken ermee geparfumeerd om boze geesten op een afstand te houden.
Hildegard von Bingen adviseerde lavendel tegen hoofdluis.
De handschoenenmakers in Grasse gebruikten lavendel om het leer van handschoenen een geurtje te geven. Ze raakten nauwelijks besmet door de pest. Daardoor gingen andere mensen lavendel met zich meedragen om zich ook van de pest te vrijwaren.
Lavendel was in de Middeleeuwen een populair strooikruid vanwege haar insecten werende capaciteit en haar langdurige geur.
Engeland was in de 19e eeuw belangrijk in de lavendelproductie. Het werd gebruikt bij zenuwachtigheid, migraine, beroerte en epilepsie.
In de Tweede Wereldoorlog werd het kruid gebruikt bij oorlogswonden.
Edward VI had een wasman die bekend stond als de ‘lavendelman’. Zijn waskamers waren mogelijk beroemd om de vele lavendelbosjes die aan de muren hingen en hij bewaarde het linnen van de vorst tussen lavendelzakjes. (http://ecolonie.org/eco/nl/meewerke...)

Lavendel behoort tot de koninginnen van de liefdesbloemen. Vrouwen die lavendelparfum op zich hebben trekken liefde aan. Lavendelzakjes onder het hoofdkussen, doen de man naar liefde smachten.  Thee of soep met lavendel werkt opwekkend.

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant