Kweeperen

Kweepeer Bron nl.wikipedia.org

De kweepeer of kwee (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en de vrucht is algemeen bekend in veel landen, vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni.

De botanische naam is afkomstig van de Minoïsche stad Kydonia, tegenwoordig Chania , die in het noordwesten van het eiland Kreta ligt, waar de boom nu nog steeds relatief veel voorkomt.

De Cydonia oblonga of Quince in het Engels, of Coing in het Frans, is helemaal geen peer maar behoort tot de rozenfamilie en dat ruik je als je dit fruitige vriendje opensnijdt. Er komt een (k) weeïge zoete rozenbottelgeur uit de perenhelft.

 

De kweepeer, of moet men roos zeggen, is een stokoude vrucht en komt oorspronkelijk uit zuidelijk Europa waar men er bijvoorbeeld in Spanje wel raad mee weet in de membrillo of kweeperengelei in plakjes als zoete vriend van de Manchego kaas.   De rauwe kweepeer kun je niet eten maar is een prima luchtverfrisser. Je kunt hem op de fruitschaal bewaren waardoor hij alle ranzige keukenluchtjes camoufleert met een frisse, zoetige odeur. Onder je oksels smeren als deodorant is ook een optie!

Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees. Ook komen de looistoffen tannine en fenolen in het vruchtvlees voor. Daarnaast bevat de kweepeer veel steencellen, cellen met een harde wand. Kweeperen bevatten veel pectine en 10-14% suiker. Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, marmelade, gelei, vruchtenpasta (in blokjes lijkend op bonbons), taart, cotignac (vruchtenbrood), vruchtensap, thee, wijn en likeur.  Het woord "marmelade", dat oorspronkelijk kweeperenjam betekent, ontleent zijn betekenis aan de Portugese naam van deze vrucht, marmelo.

De peer net zoals de kweepeer staat symbool voor het verlangen naar seksueel contact.

 

Aan de kweepeer worden heel bijzondere eigenschappen toegedicht. Kweepeer voor de pas gehuwden', zorgt voor liefde, vreugde en veel kinderen!" Al in de oudheid was de kweepeer het symbool van geluk, liefde en vruchtbaarheid. Een wet in Athene bepaalde dat de jonge bruid op de drempel van de bruidskamer een kweepeer moest eten. Dat hield verband met de hoop dat de vrouw haar gemaal zoveel kinderen zou schenken als er pitten in de kweepeer zaten. We wensen de bruid van harte toe dat het een gekookte kweepeer was! Met het aantal kinderen zat het wel goed. Het is een pittige vrucht met soms wel meer dan 20 pitten per kamer.

Bron : http://www.henribloem.nl/Artikelen/...

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant