Kwak

Kwak
Informatie

Pauwel Kwak is een amber Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8,4%). Het wordt gebrouwen door brouwerij Bosteels in Buggenhout, die reeds zes generaties in familiehanden is. Pauwel Kwak is een hoog gistend bier, amberkleurig, met een licht moutig aroma en een fruitige nasmaak.

Pauwel Kwak is een roestbruin gekleurd bier, met een aarde-achtig aroma, een mondgevoel dat vol is, maar niet overdreven, een kruidenachtig, zoethoutachtig palet en een verwarmende alcoholvleug in de afdronk. het wordt gemaakt van drie mouten en witte kandijsuiker wordt nog toegevoegd in de ketel.

Alcoholpercentage: 
8,4%
Kenmerken
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensuele verantwoording

We plaatsten dit bier bij de sensuele bieren om twee redenen.  Het glas in de houten kader geeft het bier drinken een extra cachet. Het is een mooi vormgegeven glas met rondingen, waarvan vooral het onderste stuk heel sensueel overkomt. Het doet denken aan een sensuele vrouwenborst.

De tweede reden is eerder cynisch bedoeld : wanneer de man ejaculeert in de vrouw, wordt dit ook wel eens een 'kwakje doen' genoemd. Of dit nu een goede reden is om Kwak te drinken tijdens een romantisch diner, is moeilijk te zeggen, maar in symbolische zin kan het misschien wel helpen dat je een 'kwakje' wil doen...

Extra informatie

In de tijd van Napoleon was brouwer Pauwel Kwak uitbater van koetsiersherberg De Hoorn in Dendermonde. Omdat de koetsiers hun koets niet in de steek mochten laten, liet Kwak een speciaal glas maken met een bolle onderkant, dat in een houten houder hangt. Die houder werd bevestigd aan de koets. Door de vergrote bolle onderkant kon het glas ook niet omvallen tijdens de rit, het glas bleef namelijk altijd rechtop hangen. De koetsiers konden op die manier hun glas veilig bij de hand houden. Het voetje om de houder neer te zetten werd er later aan toegevoegd. Een dergelijk glas noemt men daarom ook wel een koetsiersglas. Kwak was niet de werkelijke achternaam van de brouwer

Door zijn gezette postuur werd hij Kwak genoemd. Sommige mensen beweren dat de naam Kwak komt van de vorm van het glas. Als de laatste slok bier onvoorzichtig uit het speciale glas wordt gedronken zou het geluid "kwak" hoorbaar zijn en de inhoud van de bol zou over je kleding gulpen.

Het biermerk is in 1980 geregistreerd en even later op de markt gekomen. Het bovenstaande verhaal en het speciale glas dienen vooral voor de marketing van het bier. Het belang van het koetsiersglas voor de marketing blijkt uit de rechtszaak die brouwerij Bosteels inspande tegen een kleine brouwer die een ander speciaal glas in een houten houder had bedacht.

Hedentendage is Kwak één van de weinig overgebleven historische Belgische bieren en het wordt met respect voor de traditie nog steeds geschonken in zijn origineel Kwakglas. Herkenbaar, speciaal en net zo eigenzinnig als de smaak van het bier zelf.