Koriander

Koriander kruiden Bron commons.wikimedia.org

Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant. Koriander wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika.

Alle delen van de plant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde vruchten (doorgaans verkeerdelijk als "zaden" aangeduid) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant.
De vruchten worden zowel heel gebruikt als in poedervorm; in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd. Koriander(zaad) is tot op zekere hoogte met karwij(zaad) uitwisselbaar. Korianderzaad, ook wel bekend als duizelzaad, wordt naast karwijzaad en komijn gebruikt als smaakmaker in donkere bieren.

De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt. (https://www.vlaamszaadhuis.com/wink...)

Koriander wordt in België en Nederland voornamelijk gebruikt in gerechten van buitenlandse oorsprong. In vroegere tijden werd koriander wel vaak gebruikt in de Belgische en Nederlandse keuken, een laatste overblijfsel hiervan is terug te vinden in de gruut die in witbier gebruikt wordt in België. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Koria...)

Koriander werd in het oude China gebruikt in een liefdesmiddel, omdat ze dachten dat je er onsterfelijk van werd.  Pak eens een bos koriander, ga er met je vingers doorheen en ruik eraan. Een van de troeven van onder andere de Marokkaanse en Vietnamese keuken is koriander: als je het eenmaal geproefd hebt, zullen je gerechten niet meer compleet zijn zonder. (http://aichaqandisha.nl/goede-seks-...)

Koriander activeert de  bloedtoevoer naar het onderlichaam. Het zou dus erg dienstig zijn voor mannen met erectiestoornissen. Bier met extra koriander is dus goed voor oudere mannen met problemen.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant

 Over weinig kruiden zijn de meningen zo verdeeld als koriander. Ofwel ben je er gek op, ofwel vind je dat het goedje een smerige zeepsmaak heeft. Gelukkig is er nu ook een wetenschappelijk onderbouwde reden om dat te verklaren.

Voor 4 tot 14 procent van de wereldbevolking heeft koriander een zeepachtige nasmaak. Helemaal niet aangenaam om te eten dus. Of koriander voor jou al dan niet naar een mondjevol zeep smaakt, heeft niets te maken met het feit dat je een moeilijke eter bent, maar wel met je genen.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat koriander-haters allemaal hetzelfde olfactorisch receptorgen delen, gekend onder de officiële naam OR6A2. Dat gen zorgt ervoor dat we aldehyde chemicaliën kunnen ruiken, die voorkomen in zowel zeep als koriander. Kortom: bezitters van dit gen vinden koriander naar zeep smaken; wie het gen niet heeft, bemerkt geen vreemde smaak.
(Valérie Wauters)

Bron : http://www.goedgevoel.be/gg/nl/771/...