Knoflook

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Net als de ui en bieslook is look een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.
Knoflookazijn kan worden gemaakt door uitgeperste knoflook in gekookte, koude azijn te doen. Dit moet twee weken blijven staan, waarna de azijn gezeefd dient te worden.

"Lauk" werd al vermeld in de Edda. De Talmoed "Eet regelmatig knoflook, het heldert de geest op, versterkt de mannelijkheid en verdrijft darmparasieten!", de Bijbel en de Koran vermelden knoflook. De Codex Ebers in Egypte vermeldde al 3500 jaar geleden knoflook. De arbeiders die aan de piramiden bouwden kregen knoflook te eten. Homeros vermeldt gebruik van knoflook door Nestor. Galenus raadde knoflook aan tegen zowat alle kwalen.

In de Romeinse tijd geloofde men dat knoflook de spieren versterkte, vandaar dat gladiatoren vaak knoflook kauwden. Uit laboratoriumproeven met knoflooksupplementie blijkt dat dit het testosterongehalte in ratten kan verhogen.

In de Middeleeuwen werd look geacht de duivel en heksen weg te houden en te beschermen tegen de pest. Knoflook kan inderdaad bacteriëndodend werken dankzij de component allicine. In de klassieke literatuur is knoflook ook genoemd als een middel om vampieren af te weren. Knoflook is een uitgesproken smaakmaker dankzij zijn heerlijke geur en pittig aroma. Het is een onmisbaar ingrediënt in de wereldkeuken maar heeft inmiddels ook in veel van onze traditionele gerechten een vaste plaats verworven.

Aan knoflook worden verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Een cholesterolverlagende werking en bloeddrukverlagende werking heeft enige wetenschappelijke onderbouwing, voor andere geclaimde eigenschappen (zoals werking tegen verkoudheid en kanker) is geen afdoende bewijs.

Veel componenten in knoflook zijn zwavelverbindingen. Deze worden bijna allemaal door het lichaam verteerd, behalve allylmethylsulfide (AMS). Dit wordt niet verteerd in de ingewanden, maar opgenomen in het bloed. Het bloed brengt de AMS naar de longen en de huid, waardoor het onderdeel wordt van de lichaamsgeur. Uit een onderzoek gedaan door de Universiteit van Edinburgh blijkt dat deze geur helpt tegen muggen.[27] Echter, in culturen waar knoflook weinig gegeten wordt, zoals in Noord-Europa, kan deze geur als hinderlijk ervaren worden door anderen. Een remedie is samen knoflook eten, dan heb geen last van de onwelriekende geur van de ander. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Knoflook)

Bovendien werkt het ook libidoverhogend, beweert men. Knoflook vergroot het seksuele uithoudingsvermogen doordat het de bloedcirculatie naar alle lichaamsdelen verbetert. Wees echter voorzichtig met knoflook: de geur houdt niet alleen vampieren op afstand, maar ook ook geliefden als je het alleen eet. Knoflook zit boordevol met allicine, deze stof zorgt ervoor dat het bloed sneller gaat stromen, de vaatwanden soepel houdt en aderverkalking tegengaat, precies wat mannen nodig hebben tijdens de seks! Zorg er daarom voor dat je allebei knoflook eet als je deze gebruikt om de sekslust op te wekken. Uit proeven blijkt dat het ook op de hormoonspiegel inwerkt en het testosterongehalte verhoogt. (www.goedgevoel.be)  Binnen de Chinese geneeskunde staat knoflook bekend als sterk afrodisiacum, omdat het de stimulerende stof alline bevat. (http://www.condoomdokter.com/)

 

 

Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

Leuk om weten

Als de smaak van knoflook je tegenstaat kan je een bier bier met knoflook proberen. De bieren van het Jessenhofke bevatten Franse knoflook. Enkele bieren ervan worden bij de bieren verder besproken.
Een Amerikaanse brouwer ging op zoek naar de beste bier en spijscombinatie met een pizza bier. Seefurth Family Brewery uit Campton Township in Illinois vermaalde een complete pizza met tomaten, oregano, basilicum en knoflook en kookte dit langdurig in water. Daar ging vervolgens een mengsel van hop, granen en aanvullende kruiden bij en het Pizza bier Mama Mia! was geboren. Een perfecte beerpairing wellicht, maar lekker is maar de vraag als je weet wat er in zit.?  (http://bier.blog.nl/biernieuws/2012...)

Pizza beer

Speciaalbierbrouwerij Oijen, Noord Brabant in Nederland brouwt een Knoflookbier. Of het echt lekker is, daar zijn de kenners het grondig over eens.

Knoflookbier

In Noord- en Zuid-Amerika zijn er nog meerdere knoflookbieren verkrijgbaar. Het is moeilijk te zeggen of ze ook op de Europese markt verkrijgbaar zijn.

Knoflookbier

Knoflookbier

Knoflookbier

Knoflookbier

 

En ook nog interessant

Het eten van look wordt vooral geassocieerd met ongewenste geurtjes, maar daar hoeven mannen zich binnenkort misschien maar weinig meer van aan te trekken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat vrouwen de lichaamsgeur van mannen die veel look hebben gegeten aantrekkelijker vinden. De slechte adem blijft evenwel een knelpunt voor velen.

Terwijl een lookadem voor de meeste mensen een afknapper blijft, zouden mannen die een lichaamsgeur afscheiden nadat ze look hebben gegeten aantrekkelijker bevonden worden door vrouwen.

Knoflook heeft een slechte naam als het aankomt op de geur die iemand verspreidt na het eten ervan. Maar het is dikke onzin.

In tegenstelling tot wat altijd gezegd wordt, komen vrouwen op look-etende mannen af als bijen op de honing…..Dat blijkt uit onderzoek van de Charles University van Praag.
Zij deden een experiment waarin 1 groep mannen een boterham met kaas en 6 teentjes knoflook at en de andere groep een ‘gewone’ boterham met kaas. Daarbij droegen ze watjes in hun oksel dat hun zweet en lichaamsgeur verzamelde. De mannen mochten geen deodorant dragen, of andere dingen die hun lichaamsgeur zouden kunnnen beïnvloeden.

Een week later kregen beide groepen de andere boterham te eten, en werd het experiment met wel en geen knoflook herhaald. Vervolgens werden de watjes voorgelegd aan een groep vrouwen.  De watjes van de mannen die veel knoflook nuttigden, kregen een opvallend hogere score wat betreft ‘aantrekkelijkheid’ en ‘mannelijkheid’. Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met het feit dat de look boordevol antioxidanten zit en lichaamsgeur verbetert.

En wat bleek, de vrouwen vonden de geur van de mannen in de eerste fase niet aantrekkelijker dan dat van de controlegroep mannen die enkel brood en kaas hadden gegeten. Eenmaal de hoeveelheid look werd verdubbeld in de tweede en derde fase gaven de vrouwen aan dat ze die geuren aangenamer, aantrekkelijker en minder intens vonden.

Look is heel gezond en de onderzoekers denken dan ook dat een deel van de verklaring van de resultaten daarin terug te vinden is. De feromonen die de man verspreidt zijn dus een goede indicator van een goede gezondheid en zouden daardoor het andere geslacht aantrekken. "Look heeft heel wat goede eigenschappen, zo is het een antioxidant, immunostimulant, cardiovasculair bacteriedodend en het heeft ook antikanker effecten. Het is dus plausibel dat de mensenlijke geurvoorkeuren gevormd zijn door de seksuele selectie", zegt medeauteur Craig Roberts.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151123_01984991

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2015/11/24/vrouwen-vinden-mannen-die-knoflook-eten-juist-aantrekkelijker

http://www.seksonderzoek.be/aantrekkelijkheid-en-verliefdheid/look-maakt-mannen-aantrekkelijker/