Kersen/krieken

Kersen Image by Couleur from Pixabay

De kers is een populaire vrucht: ze is klein, bolvormig en bevat meestal een pit. Technisch is het een steenvrucht. De kriek is een variant, deze is een zure kers. Alle krieken zijn dus per definitie kersen, maar niet alle kersen zijn ook krieken. Ook is er een witte kers: de witbuik.

Over de geschiedenis van de kers is vrijwel niets bekend. Ze zijn in het westen bekend geworden nadat ze door de Romein Lucius Licinius Lucullus meegebracht werden vanuit Kerasunta in de Pontus, noordoost Anatolie, rond het jaar 70 v.Chr.

Kersen worden verdeeld in twee verschillende botanische soorten, namelijk  de zoete kers (Prunus avium) en    de zure kers (Prunus cerasus).

In België wordt de zoete kers gewoon 'kers' genoemd, en de zure kers 'kriek'. De zoete kers is genetisch diploïd. De zure kers is genetisch tetraploïd. De zoete kers wordt voornamelijk vers geconsumeerd en de zure kers wordt voor de industriële verwerking gebruikt. Beide soorten stammen waarschijnlijk uit Zuid-Oost-Europa en West-Azië. Helemaal vast staat deze herkomst zeker niet. In Limburg komt een wilde variant van de zoete kers voor, de boskriek. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kers_...)

Kersen zijn heerlijke, zoete vruchten. Je kunt een schaaltje kersen gezellig wegsnacken. Kersen zijn gezond en bevatten waardevolle mineralen en vitaminen. Wetenschappers hebben de kers helemaal geherwaardeerd en gebombardeerd tot supervoedsel. Kersen kunnen diverse ziekten zoals hart- en vaatziekten, jicht en artritis behandelen en genezen. Er zijn al ruim 50 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de werking van fytonutriënten in kersen.In kersen zitten de fytonutriënten anthocyaninen welke de vrucht de kenmerkende rode kleur geven.

In frambozen, aardbeien en zwarte bessen zitten ook anthocyaninen maar in de kers zitten er veel meer. Anthocyaninen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze werken als antioxidant wat inhoudt dat ze vrije radicalen in het lichaam bestrijden. De universiteit van Vermont heeft onderzoek gedaan naar het eten van kersen voor een grote inspanning. Het blijkt dat wanneer je veel kersen eet, de spieren veel sneller herstellen en spierpijn een stuk minder is dan wanneer je geen kersen eet. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...). Voor het liefdesspel kan dat wel interessant nieuws zijn zeker als je heftige liefdesmomenten tegemoet gaat of achter de rug hebt.

Kersen zijn eigenlijk ‘superfood’, maar we beseffen het nog veel te weinig. Er zullen maar weinig mensen zijn die geen kersen lusten, daarentegen zijn er heel wat mensen die zich in de kersentijd ‘overeten’ aan deze vruchten. Maar kersen zijn niet alleen lekker, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Kersen kunnen namelijk de mannelijke sexuele potentie aanzienlijk verhogen. (http://www.gezondheidsweb.eu/sex/ke...)

Kersen hebben meestal een erotische betekenis. Hij is dan ook het symbool van het gevoel en de liefde. Toch kunnen kersen ook zuur zijn en wie in de droom in een zure kers hapt zal in het waakbestaan mogelijk teleurgesteld worden in de liefde. Wie in de droom kersen plukt is in het waakbestaan op zoek naar nieuwe contacten. Dit kunnen vrienden zijn maar ook seksuele contacten. Rode kersen staan symbool voor diepe hartstocht, lichte kersen voor teleurstellingen en zwarte kersen voor liefdesverdriet. Hoe zoeter de kers hoe groter het geluk, hoe zuurder de kers hoe groter de teleurstellingen. Mossen we kersensap op onze kleding dan zal ene liefdesaangelegenheid een blijvende stempel op ons drukken. Meestal zal dit een negatieve stempel zijn. De bloesem van de kers wijst op verliefdheid, eeuwig durende liefde, hartelijkheid en een nieuw begin. Het kan dus heel goed een ontluikende liefde aankondigen. (http://www.orakels.org/php/?m=wo_dr...)

Een vrouw met borsten in de vorm van kersen zijn onderhoudend en intelligent. Ze is een goede partner voor het dagelijkse leven en op vakantie. Haar interesse in seks is gematigd.(http://www.goedgevoel.be/gg/nl/305/...)

De kers staat symbool als 'Hemelse vrucht'. Als een kers op de taart: Het absolute hoogtepunt; Het was al mooi maar dit maakt het perfect.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant