Jopen Koyt

Jopen koytbier
Informatie

In de Middeleeuwen gebruikten de mensen veel kruiden in gerechten en dranken. Zij konden daarmee smaakafwijkingen die zij hadden opgelopen door infecties als griep en verkoudheid verdoezelen. Maar sommige kruiden hadden ook roesverhogende en bedwelmende eigenschappen.  Gagel vormde in de Middeleeuwen het hoofdbestanddeel van bier. Met de "gruut" of "gruit" werd het bier op smaak gebracht. Gruut bestond vooral uit de gedroogde bloemen van de gagel de "Myrtus brabantica". Andere gedroogde planten werden eraan toegevoegd zoals de Salie, het Duizendblad en hars van dennenbomen. Adellijke lieden bezaten het gruitrecht. Een gruiter of gruitmeester zorgde ervoor dat edellieden geld kregen uit de verkoop van gruit.  Het brouwproces werd steeds beter. De noodzaak om bier te voorzien van een sterke kruidige smaak werd steeds minder. 

Haarlem was vroeger de belangrijkste stad in Holland voor het brouwen van bier. Dat is ook af te leiden uit het feit dat de vaten, Jopen genoemd, synoniem ofwel naamgever werden voor het befaamde Haarlemse bier. Tot in Bremen verscheepten de Haarlemmers hun bier in de Middeleeuwen en in Antwerpen was Koyt het meest verkochte bier tot 1450. Maar lang houdbaar was het bier niet. Steeds meer concurrenten gebruikten hop dat wel langer vers bleef. De Hollandse adel wist het hop nog tot ongeveer 1500 buiten de deur houden. Het gruit of koyt verdween daarna definitief evenals het gruitrecht van de adel.

Jopen Koyt is een roodbruin bier van hoge gisting met 8,5% alcohol dat wordt gebrouwen volgens Haarlems stadsrecept uit 1407. In dit brouwerskeur staat beschreven  hoe het bier moet worden gebrouwen uit speciale gerste- en tarwemouten,  haver en zuiver water. Het recept vereiste het gebruik van "gruit", een  middeleeuws kruidenmengsel waarin gagel zeer bepalend is. Het bier wordt  ongefilterd afgevuld en gist na op de fles. Zo ontstaat een uniek bier met  een verwarmende smaak en een kruidig karakter. Jopen Koyt is ook het enige gruitbier ter wereld dat gebrouwen wordt met haver. (http://members.home.nl/m.tettero/Ov...)

Volgens de mythe kan gagel hallucinerend werken en om dit te vermijden dient gagel geplukt te worden door blote heksen bij volle maan. Je ruikt kruidige aroma's van eucalyptus en menthol samen met rood fruit en karamel. Het bier heeft een volle verwarmende smaak met zachte zoete moutige tonen aan het einde, overgaand in kruidige tonen als zoethout en laurier. De kruidige smaak is zeer complex en zacht. Er is een kruidige afdronk met tonen van laurierdrop en iets harsig. Volgens Michael Jackson, de biergoeroe bij uitstek heeft het een medicinaal aroma en een stroopachtige densiteit. Er zijn sterke smaken en geuren van (hoest)siroop en zoete Olorosso sherry. Het bier ontwikkelt een citrusschilgeur, geparfumeerdheid (viooltjes?) en een amandelachtige nootsmaak. (http://www.jopenbier.nl/bieren/jope...

De kruidige smaak is zeer complex en zacht. Dit roodbruine bier is een replica van een stadsbier uit Haarlem en is gebrouwen volgens het brouwerskeur (voorgeschreven stadsrecept) uit 1407. Gevaarlijk lekker.

Alcoholpercentage: 
8,5%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensuele verantwoording

Gebrouwen met gruut/gruyt (afrodiserende kruiden)