Jeneverbes

Image by Bronisław Dróżka from Pixabay

Jeneverbes groeit in gematigde klimaat van het noordelijk halfrond (Europa, Azië, Noord-Amerika), groeit ook in Noord-Afrika en de tropische regio’s van Azië (Nepal, Pakistan).

Het groeit op heidevelden, kalksteen, droge heuvels, op droge hellingen, rivieroevers, loof-en gemengde bossen en vormt een struikgewas bij bosranden, zelden in de moerassen, op verschillende bodems, vaak op zandige, met een matige vochtigheid die het meest gunstig is, komt ook voor op te natte moerassige gronden.

Jeneverbes heeft sterke phytoncide eigenschappen. De Indianen in Noord-Amerika gebruikten deze voor de behandeling van tuberculose van de huid, botten en gewrichten, ze plaatsten patiënten in een struikgewas van deze plant, waar de lucht verzadigd was met vluchtige stoffen. Voor medicinale doeleinde worden gebruikt de vruchten van jeneverbes. Om de bessen te oogsten, schud de struik, rijpe bessen vallen gemakkelijk op de mat onder een jeneverbes struik, de rijpe bessen bruin of paars-zwart, glanzend, soms met een blauwe wasachtige laag worden verzameld en gedroogd.

In de geneeskunde jeneverbes wordt gebruikt als diureticum, als ontsmettingsmiddel van de urinewegen, de plant is slijmoplossend, galafdrijvend en verbetert de spijsvertering. Jeneverbes is een goede remedie tegen diarree en winderigheid. De vruchten zijn onderdeel van diuretica (vochtafdrijvende) kruidenmengelingen.

Etherische olie van jeneverbes naalden hebben een sterke desinfecterende eigenschap, ze zijn effectief in behandeling van trichomonas vaginitis. In de volksgeneeskunde jeneverbes wordt gebruikt bij de behandeling van oedeem, malaria, nierziekte, cystitis, witte vloed, jicht, reuma. De plant maakt deel uit de mengsels tegen metabole artritis. Uitwendig als een een pijnstiller in de vorm van spoeling bij gingivitis, herpes, schurft. De wortels werden gebruikt tegen tuberculose, bronchitis, maagzweren, huidziekten.

Het afkooksel van takken wordt toegepast bij allergieën. Contra-indicaties: Vermijd het gebruik van jeneverbes bij een nierontsteking, het kan verorzakken een verschijning van bloed in de urine, en ernstige vergiftiging en een verergering van het ontstekingsproces. (http://www.dekruidenwereld.be/jenev...)

De jeneverbes staat bekend om zijn afrodiserende eigenschappen omwille van het gebruik binnen de gruut of gruitkruiden, de kruiden die werden gebruikt in het bier, vooraleer men hop begon te gebruiken.

Een belangrijke gebruiker van de jeneverbessen is de jeneverstoker, maar daarnaast worden jeneverbessen veel gebruikt in de keuken en in iedere supermarkt kun je dan ook gedroogde jeneverbessen kopen. Ze worden vooral gebruikt om zuurkool te maken maar dat gebeurt tegenwoordig zelden meer thuis. Thuis gaat het vooral in marinades voor bijvoorbeeld wild of stoofvlees. Ofschoon de bessen van bijvoorbeeld de stekelige jeneverbes groter zijn dan die van onze inheemse gewone jeneverbes en net zo lekker ruiken, geeft men in de keuken blijkbaar toch de voorkeur aan de laatste. De meeste schijnen te komen uit Italië en voormalig Joegoslavië waar ze van wilde en half wilde bomen en struiken worden geplukt.

Behalve de bessen wordt ook het hout van de jeneverbes gebruikt. Positief is dat het zeer duurzaam is, waarschijnlijk doordat het veel olie bevat, negatief dat de boom maar klein is en langzaam groeit zodat er weinig timmerhout aan zit. Veel gebruikt wordt het dan ook niet om te timmeren. Belangrijker is de olie die uit het hout gewonnen wordt. Deze heeft dezelfde geur als de bessen en wordt onder de naam Cade of Cadé olie gebruikt als etherische olie in bijv. badolie of in de aroma therapie.

Beroemd of berucht was de jeneverbesboom vroeger als angstaanjagend fenomeen op de heide. Door de grillige vorm kon men er bij maanlicht en nevel al snel een spook, de witte wieven of een weerwolf in zien. Menige stoere man is op de loop gegaan voor een jeneverbesstruik. Moed indrinken (uit de jeneverkruid) zal daarbij zeker hebben geholpen. (http://www.van-dingenen-over-plante...)

Sensueel karakter : De bessen van de jeneverbes staan symbool voor bescherming .

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 
En ook nog interessant