Haver

Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

Vanaf de vroege Middeleeuwen tot een paar honderd jaar geleden was haver het belangrijkste brouwgraan in Nederland. Uit historische documenten komen verschillende recepten voor bier naar voren, zoals kuitbier en hoppenbier waarin veel haver verwerkt werd. Het meest kostbaar (en het lekkerst) was het hoppenbier dat met ongeveer 80% gemoute haver werd gebrouwen.. (www.wageningenur.nl)

Haver (Avena sativa) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Troshaver is een oude variëteit met een compacte bloeiwijze. Haver is een graansoort, die reeds sinds 7000 v.Chr. geteeld wordt. Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en is ontstaan uit de wilde haver (Avena sterilis). Tot in de Late Middeleeuwen was haver in Nederland op de zandgronden een belangrijk gewas. Haver werd toen geteeld voor zowel menselijke consumptie (haverkoeken, haverbrij en haversoep) als voor veevoer. Ook was haver het belangrijkste graan voor de bierbrouwerij. Pas later is de haver in de bierbrouwerij verdrongen door brouwgerst. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Haver)

Naast zijn reputatie voor het verlagen van cholesterol, is haver, Avena sativa, lang beschouwd als een seksueel tonicum. Haver bevat een nutriënt genaamd avenacoside, een stof die een gezond testosterongehalte ondersteunt. Een gezond niveau van testosteron verhoogt zowel het libido van vrouwen als mannen en het verhoogt eveneens de spierkracht, het uithoudingsvermogen en de mentale capaciteit. Haver brengt de hormonen oestrogeen en testosteron in evenwicht, dit verhoogt de seksdrift en het seksuele uithoudingsvermogen. Niet voor niets wordt aan paarden haver gegeven om snelheid en uithoudingsvermogen te krijgen. Nu is haver niet onmiddellijk eetbaar, maar wel in havermoutpap of in een lekker biertje gebrouwen met haver. (http://www.preventievegezondheidszo...)

 

 

 

Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

Leuk om weten

Kempisch Vuur Haverstout is een bier van 6,5% waar behoorlijk wat haver is toegevoegd. Ook het pas opnieuw op de markt gebrachte Seefbier (brouwerij Roman) bevat naast gest, tarwe en boekweit ook haver.

Haverstout

Microbrouwerij Witte Klavervier en Wageningen UR heeft in Nederland het eerste 100% puur glutenvrij haverbier gebrouwen van haver. Volgens kenners heeft het bier wat weg van een witbier, proeft het zoet maar tegelijk bitter.

Koyt bier

Hopjumper haverbier

HopJumper is de nieuwste sprong vooruit in innovatieve brouwtechniek met gemoute haver. Een nieuwe soort Kuit gebrouwen volgens de richtlijnen van de Campagne Nederlandse Bierstijlen. Vier granenbier met 50% haver-, 25% gerste, 20% tarwe-,  5% roggemout gecombineerd met een moderne neutrale gist en Simcoe hop.
Meer over de geschiedenis van het Kuit bier leest u hier. De Nederlandse bierstijl Kuit heeft vanaf 2014 twee varianten waarvan dit de meest moderne is. Haver is een gezond graan en heeft van nature minder (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen nodig.

http://witteklavervier.nl/nl/histor...
Vanaf de vroege Middeleeuwen tot een paar honderd jaar geleden was haver het belangrijkste brouwgraan in Nederland. Uit historische documenten komen verschillende recepten voor bier naar voren, zoals kuitbier en hoppenbier waarin veel haver verwerkt werd. Het meest kostbaar (en het lekkerst) was het hoppenbier dat met ongeveer 80% gemoute haver werd gebrouwen.. (www.wageningenur.nl)