Haver

Afbeelding van Hans Braxmeier via Pixabay

Vanaf de vroege Middeleeuwen tot een paar honderd jaar geleden was haver het belangrijkste brouwgraan in Nederland. Uit historische documenten komen verschillende recepten voor bier naar voren, zoals kuitbier en hoppenbier waarin veel haver verwerkt werd. Het meest kostbaar (en het lekkerst) was het hoppenbier dat met ongeveer 80% gemoute haver werd gebrouwen.. (www.wageningenur.nl)

Haver (Avena sativa) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Troshaver is een oude variëteit met een compacte bloeiwijze. Haver is een graansoort, die reeds sinds 7000 v.Chr. geteeld wordt. Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en is ontstaan uit de wilde haver (Avena sterilis). Tot in de Late Middeleeuwen was haver in Nederland op de zandgronden een belangrijk gewas. Haver werd toen geteeld voor zowel menselijke consumptie (haverkoeken, haverbrij en haversoep) als voor veevoer. Ook was haver het belangrijkste graan voor de bierbrouwerij. Pas later is de haver in de bierbrouwerij verdrongen door brouwgerst. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Haver)

Naast zijn reputatie voor het verlagen van cholesterol, is haver, Avena sativa, lang beschouwd als een seksueel tonicum. Haver bevat een nutriënt genaamd avenacoside, een stof die een gezond testosterongehalte ondersteunt. Een gezond niveau van testosteron verhoogt zowel het libido van vrouwen als mannen en het verhoogt eveneens de spierkracht, het uithoudingsvermogen en de mentale capaciteit. Haver brengt de hormonen oestrogeen en testosteron in evenwicht, dit verhoogt de seksdrift en het seksuele uithoudingsvermogen. Niet voor niets wordt aan paarden haver gegeven om snelheid en uithoudingsvermogen te krijgen. Nu is haver niet onmiddellijk eetbaar, maar wel in havermoutpap of in een lekker biertje gebrouwen met haver. (http://www.preventievegezondheidszo...)

 

 

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant