De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.
De plant wordt 30-45 cm hoog en heeft stompe bladeren. De goudsbloem bloeit van mei tot november. De vruchten zijn meestal gekromd en bootvormig. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouds...)
Calendula is afgeleidt van het Latijnse woord "Calenda" wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De naam geeft dus aan dat de plant op de eerste dag van elke maand bloeit.
De oude Egyptenaren waarderden Calendula al vanwege haar verjongende eigenschappen. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. In Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen op het slagveld de Goudsbloem om open wonden mee te behandelen.
Goudsbloem is ook geassocieerd met de heilige maagd Maria. In Engeland is de plant met koningin Mary geassocieerd in de 17e eeuw. De Engelse naam voor Goudsbloem is ook "Marigold".
Als geneeskruid gebruikt men de (gedroogde) Calendula bloemen. Calendula versterkt de afweer, is antiseptisch, bloedstelpend, ontstekingsremmend, schimmelbestrijdend, ontgiftend, krampstillend en wondhelend.
Uitwendig.
- Het beste middel tegen huidaandoeningen, met name ontstoken wonden, winterhanden en uitslag.
- Gebruik Calendula tinctuur bij alle mogelijke pijnlijke en ontstoken plekken en schimmelinfecties.
- Gebruik de crème bij uitslag, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus, spruw en als lippenzalf.
- Gebruik het olie-extract bij droge uitslag.
- Een goudsbloem kompres helpt bij ontstekingen. Maak een kompres van goudsbloemthee of tinctuur voor ontstoken plekken op de huid, pijnlijke tepels en pijnlijke ogen.
Er zijn ook veel cremes en zalven van goudsbloem verkrijgbaar. (http://www.natuurlijkerwijs.com/gou...)
Je kunt er zelfs het weer mee voorspellen. Als je ’s morgens rond 7 uur je tuin instapt en je goudsbloemen staan er nog allemaal op hun steel met gesloten kelkjes te bibberen, trek dan maar een regenjas aan. Want er komt beslist nattigheid in de loop van de dag ! Dat zeiden tenminste onze voorouders. Goudsbloemblaadjes tussen je kiezen doen lichtjes denken aan peper. Mensen die opgescheept zitten met een zout- en weet-ik-nog-allemaal-wat-loos dieet, kunnen hun maaltijden wat opvrolijken met lieflijke oranje goudsbloem. Daarvoor kun je verse of gedroogde goudsbloemblaadjes gebruiken. Met goudsbloemblaadjes krijgen je gerechten een lekkerbekkend saffraankleurtje. Goudsbloem bevat een natuurlijk antibioticum. Als je elke dag enkele bloemblaadjes naar binnen speelt, heb je niets dan voordelen. Je kunt ze over rauwkostschotels, aardappels en desserts strooien. Ook de soep stelt wat blaadjes op prijs, als je ze maar niet laat meekoken ! (http://www.kruidjes.be/kruiden/krui...)
Goudsbloemen (calendula) zet je volgens een Duitse legende in een pot met aarde waarin je geliefde een voetafdruk heeft achtergelaten. Hij of zij voelt meer liefde naarmate de bloemen groeien en zal je trouw blijven. Maar owee als de plant verwelkt. Volgens een mythe zouden goudsbloemen zijn ontstaan uit de tranen van Aphrodite die om de dood van de mooie jongeling Adonis treurde.
Van de bloemen wordt vaak thee getrokken.