Gotu kola is een plant die afkomstig is uit Zuidoost-Azië. De bladeren worden verwerkt in diverse dranken en gerechten. Daarnaast heeft de plant de beschikking over een uitgebreid arsenaal aan geneeskrachten. De plant is een bodembedekker en wordt zo´n 20 centimeter hoog. Behalve in Zuidoost-Azië komt de plant tegenwoordig ook voor in Oceanië, Nieuw Guinea, Zuid-Afrika, Madagascar, Japan, China en Iran.
De Latijnse naam van deze plant is Centella Asiatica. Centella zou van ´Cente´ kunnen komen wat ´ontwikkeling´ betekent. De plant stopt namelijk nooit met groeien en is daarom altijd in ontwikkeling. Asiatica is een bijvoeglijk naamwoord wat uiteraard is gegeven omdat de plant van origine uit Azië komt. De naam ´navel´ kan verklaard worden door te kijken naar de vorm van het blad; er is een duidelijk midden, van waaruit de nerven vertrekken naar de randen van het blad, vergelijkbaar met de lijntjes van een navel.Het Nederlands kent enige alternatieve namen voor deze plant: Hydrocatyle, Indische waternavel, Aziatische waternavel en Aziatisch waternavelkruid.
Gotu kola wordt reeds eeuwenlang gebruikt in de Ayurveda, de Indiase traditionele geneeskunde. De plant wordt in India ´Brahmi´ genoemd wat in het Nederlands zoveel betekent als: ´Brenger van de kennis van Brahman´. Het geldt als misschien de meest geneeskrachtige plant in Zuidoost-Azië. Hij wordt onder andere ingezet bij: maagdarmzweren, lepra, huidontstekingen, kneuzingen, geestelijke uitputting, syfilis, epilepsie, diarree, koorts, astma en nog veel meer aandoeningen.
Van gotu kola worden de stengels en bladeren geoogst. Hij kan het gehele jaar door geplukt worden.
De belangrijkste geneestoepassingen betreffen de uitwendige werking van gotu kola. De plant werkt wondhelend en het bevordert de vorming van nieuw bindweefsel. In het weefsel zitten haarvaten; gotu kola stimuleert eveneens de aanmaak van nieuwe haarvaten. Het is een tonicum voor de huid en bevordert de elasticiteit van de huid. Kaemferol en quercetine zorgen voor een betere veerkracht van de aderen die net onder de huid zijn gelegen. Verder is deze plant ontstekingswerend voor de huid en bestrijdt het enkele bacteriën.
Inwendig gebruik van gotu kola is niet de meest gebruikte toepassing; dat is uitwendig gebruik. Toch kent de plant een aantal interessante, medicinale gebruiksmogelijkheden. Centella asiatica stimuleert de veneuze circulatie oftewel de bloedsomloop. De vaatwanden van de aders worden beschermd door deze geneesplant. Collageenvorming rond de aders wordt bevorderd. De fragiliteit van de haarvaten wordt verminderd. Flavonoïden zorgen ervoor dat de microcirculatie wordt verbeterd.
Omdat gotu kola een tonicum is voor de hersenen en zenuwcellen wordt het ingezet bij allerlei hersenaandoeningen. Toename van GABA in de hersenen bevordert het geestelijk evenwicht. Daarnaast is het een antidepressief middel. Brahmaside en brahminoside maken het een kalmerend en slaapverbeterend middel.
Gotu kola is een adaptogeen. Dat wil zeggen dat deze plant het aanpassingsvermogen aan ongunstige omstandigheden vergroot. Het is een algemeen versterkend middel voor het lichaam, een stimulerend en vitaliserend middel. Speciaal voor de bijnieren en hypofyse is het een tonicum. Het staat ook te boek als afrodisiac. Door deze medicinale werkingen kan gotu kola worden ingezet bij:
- Vermoeidheid, gebrek aan energie, uitputting, lusteloosheid,
- Gebrekkig uithoudingsvermogen,
- Verminderde behoefte van seks, impotentie,
- Uitblijven van menstruatie.
Bronnen
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/115520-de-geneeskracht-van-gotu-kola.html