Ginseng is de naam die wordt gegeven aan bereidingen uit de wortels van soorten uit het geslacht Panax in de Klimopfamilie (Araliaceae). Het geslacht Panax bestaat uit ten minste negen soorten, waaronder Panax ginseng (Koreaanse of Chinese ginseng), Panax quinquefolius (Xiyangshen, Amerikaanse ginseng), Panax notoginseng (Sanqi) en Panax japonicus (Japanse ginseng).
De medicinale eigenschappen van ginseng worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan ginsenosides, steroide-achtige stoffen, triterpeen saponines, die voor de plant waarschijnlijk onderdeel zijn van het afweermechanisme tegen herbivoren.
Ginseng beïnvloedt de bloeddruk, de stofwisseling en het immuunsysteem. De werkzame stoffen zijn de in de wortel voorkomende ginsenosiden, welke tot de triterpeen saponinen behoren. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen gunstige effecten op de gezondheid hebben. Zo hebben gebruikers van ginsengpreparaten een verminderd risico op kanker van de maag, longen, lever, pancreas, baarmoeder, colon en mond. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ginseng)
Ginsengwortel verbetert de stressbestendigheid. Overwerktheid, prestatiedwang, overspannenheid, werken onder druk, negatieve stemmingen en maagzweer door spanningen worden allemaal met de geneeskrachtige wortel genezen. Je wordt aan de ene kant rustiger en aan de andere kant gestimuleerd om lekkerder te werken. Deze wortel heeft zeer positieve invloeden op het centrale zenuwstelsel. Het aanleervermogen, geheugen, het sociaal functioneren en de gemoedsstemming worden verbeterd door regelmatig op de ginsengwortel te kauwen.
De wortel van deze plant gaat vermoeidheid tegen, voornamelijk bij ouderen wordt de ginsengwortel voorgeschreven. Het is een tonicum, wat wil zeggen dat het vitaliserend werkt. Het is bovendien een eetlustbevorderend middel. Daarom wordt het ingezet na een operatie zodat je sneller aan kan sterken. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...)
Ginseng is al van in de oudheid gekend als afrodisiacum en werkt opwekkend en vitaliserend. Aan ginseng, een klimopachtige plant afkomstig uit Korea en China, dicht men al ruim duizend jaar geneeskrachtige eigenschappen toe. Die krachten situeren zich volgens de Aziatische overlevering in de vlezige wortel.
De plant, met wetenschappelijk naam Panax Ginseng, wordt vandaag op grote schaal gekweekt voor commerciële doeleinden. De wortels groeien erg traag en zijn pas bruikbaar na minstens 3 jaar. Hoe langer men wacht, hoe hoger de concentratie werkzame bestanddelen en des sterker de geneeskracht.
Ginseng beïnvloedt op een positieve manier zowel het lichamelijke als geestelijke prestatievermogen en versterkt de lichaamseigen afweerkrachten. De weerstand tegen hitte, kou, geluid en andere lichamelijke en psychische stressinvloeden blijkt bij inname van Ginseng te verbeteren. Mannen die lastig een erectie krijgen kunnen ginseng in hun eten verwerken want dit kruid verhoogt de potentie. Bij vrouwen heeft ginseng een gunstig effect op overgangsklachten.
Panax Ginseng met name wordt als oppeppend middel toegepast bij seksueel uitgeputte minnaars, die de 'vurigheid' kwijt zijn en lijkt ook een probaat middel te zijn bij doorgedraaide zenuwen. Sommige actieve bestanddelen uit de ginsengwortel, de ginsenosiden, hebben een structuur die gelijkenissen zou vertonen met de structuur van vrouwelijk hormoon oestrogeen. (Van Killegem, W. & Van Laere,S. 2007)
Het gebruik van ginseng in de zwangerschap of tijdens borstvoedingsperiodes is ten stelligste afgeraden.