Ginseng

Ginseng Image by Nguyen Cong from Pixabay

Ginseng is de naam die wordt gegeven aan bereidingen uit de wortels van soorten uit het geslacht Panax in de Klimopfamilie (Araliaceae). Het geslacht Panax bestaat uit ten minste negen soorten, waaronder Panax ginseng (Koreaanse of Chinese ginseng), Panax quinquefolius (Xiyangshen, Amerikaanse ginseng), Panax notoginseng (Sanqi) en Panax japonicus (Japanse ginseng).

De medicinale eigenschappen van ginseng worden voor een belangrijk deel toegeschreven aan ginsenosides, steroide-achtige stoffen, triterpeen saponines, die voor de plant waarschijnlijk onderdeel zijn van het afweermechanisme tegen herbivoren.

Ginseng beïnvloedt de bloeddruk, de stofwisseling en het immuunsysteem. De werkzame stoffen zijn de in de wortel voorkomende ginsenosiden, welke tot de triterpeen saponinen behoren. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen gunstige effecten op de gezondheid hebben. Zo hebben gebruikers van ginsengpreparaten een verminderd risico op kanker van de maag, longen, lever, pancreas, baarmoeder, colon en mond. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ginseng)

Ginsengwortel verbetert de stressbestendigheid. Overwerktheid, prestatiedwang, overspannenheid, werken onder druk, negatieve stemmingen en maagzweer door spanningen worden allemaal met de geneeskrachtige wortel genezen. Je wordt aan de ene kant rustiger en aan de andere kant gestimuleerd om lekkerder te werken. Deze wortel heeft zeer positieve invloeden op het centrale zenuwstelsel. Het aanleervermogen, geheugen, het sociaal functioneren en de gemoedsstemming worden verbeterd door regelmatig op de ginsengwortel te kauwen.

De wortel van deze plant gaat vermoeidheid tegen, voornamelijk bij ouderen wordt de ginsengwortel voorgeschreven. Het is een tonicum, wat wil zeggen dat het vitaliserend werkt. Het is bovendien een eetlustbevorderend middel. Daarom wordt het ingezet na een operatie zodat je sneller aan kan sterken. (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl...)

Ginseng is al van in de oudheid gekend als afrodisiacum en werkt opwekkend en vitaliserend. Aan ginseng, een klimopachtige plant afkomstig uit Korea en China, dicht men al ruim duizend jaar geneeskrachtige eigenschappen toe. Die krachten situeren zich volgens de Aziatische overlevering in de vlezige wortel.

De plant, met wetenschappelijk naam Panax Ginseng, wordt vandaag op grote schaal gekweekt voor commerciële doeleinden. De wortels groeien erg traag en zijn pas bruikbaar na minstens 3 jaar. Hoe langer men wacht, hoe hoger de concentratie werkzame bestanddelen en des sterker de geneeskracht.
Ginseng beïnvloedt op een positieve manier zowel het lichamelijke als geestelijke prestatievermogen en versterkt de lichaamseigen afweerkrachten. De weerstand tegen hitte, kou, geluid en andere lichamelijke en psychische stressinvloeden blijkt bij inname van Ginseng te verbeteren. Mannen die lastig een erectie krijgen kunnen ginseng in hun eten verwerken want dit kruid verhoogt de potentie. Bij vrouwen heeft ginseng een gunstig effect op overgangsklachten. 

Panax Ginseng met name wordt als oppeppend middel toegepast bij seksueel uitgeputte minnaars, die de 'vurigheid' kwijt zijn en lijkt ook een probaat middel te zijn bij doorgedraaide zenuwen. Sommige actieve bestanddelen uit de ginsengwortel, de ginsenosiden, hebben een structuur die gelijkenissen zou vertonen met de structuur van vrouwelijk hormoon oestrogeen. (Van Killegem, W. & Van Laere,S. 2007)

Het gebruik van ginseng in de zwangerschap of tijdens borstvoedingsperiodes is ten stelligste afgeraden.

 

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant

Aan ginseng, een klimopachtige plant afkomstig uit Korea en China, worden al ruim duizend jaar geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Die krachten situeren zich volgens de Aziatische overlevering in de vlezige wortel: inname ervan maakt je vitaal en energiek. De plant, met wetenschappelijk naam Panax Ginseng, wordt vandaag op grote schaal gekweekt voor commerciële doeleinden. De wortels groeien erg traag en zijn pas bruikbaar na minstens 3 jaar. Hoe langer men wacht, hoe hoger de concentratie werkzame bestanddelen en des sterker de geneeskracht. In Korea wordt veel geld betaald voor Panax Ginseng ouder dan 10 jaar.

Een rist indicaties Vandaag wordt Panax Ginseng en varianten ervan ook in het westen gekweekt en verwerkt men de wortels in supplementen, tonica, extracten en zelfs in koffie. In Azië vind je ginseng ook terug in zeep, cosmetica, tandpasta, drankjes en zelfs in sigaretten... Parallel met de grotere beschikbaarheid verbreedde het indicatiegebied: aan de wortel worden steeds meer gunstige eigenschappen toegedicht. Ginseng dient niet enkel de vitaliteit, maar krikt ook de natuurlijke weerstand op, helpt bij stress, vermindert het risico op kanker, geeft kracht bij psychische problemen, wordt aanbevolen aan niet-insuline-afhankelijke diabeten en verbetert uiteraard de erectiefunctie. Tegenwoordig vind je ginseng-producten in zowat iedere natuurvoedingswinkel en zelfs in de meeste supermarkten. Het wordt vrij verkocht.

De geneeskrachtige eigenschappen van ginseng zijn nog nooit deftig onderzocht. De Food and Drug Administration, het agentschap van de Amerikaanse overheid dat waakt over veiligheid van voedsel en medicijnen, heeft voorlopig geen rapporten over de effecten en risico's van ginseng bij de mens. Recent onderzoek bevestigt wel de oppeppende werking bij proefdieren, waardoor een licht opwekkend effect bij de mens, het effect dat de Koreanen oorspronkelijk beschreven , niet uitgesloten is. Zeker is dat het huidige gegoochel met gunstige effecten fors overdreven wordt en louter de verkoop moet dienen. Die populariteit is echter niet zonder risico. Wanneer een product een effect heeft, dan heeft het ook nevenwerkingen. Deze gouden regel geldt niet enkel voor geneesmiddelen, maar evenzeer voor kruiden. Sommige nevenwerkingen van ginseng zijn ondertussen in kaart gebracht: de wortelextracten treden in interactie met enzymesystemen waardoor chemotherapeutica, gebruikt voor de behandeling van bepaalde kankertypes, minder efficiënt gebleken zijn.

Bronnen : http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/ginseng-gekruide-leugentjes/article-normal-97399.html