Gageleer

Gageleer
Informatie

Gageleer is een goudgeel biologisch Belgisch bier van hoge gisting met 7,5% alcohol, in opdracht van de Gageleer CVBA-SO gebrouwen door De Proefbrouwerij in Lochristi. Het is een volmoutbier met de kenmerkende bittere smaak van wilde gagel (Myrica gale), een struik die groeit op vochtige heide. Het bier wordt niet gepasteuriseerd en is daardoor volkomen zuiver en natuurlijk. Gageleer ondergaat een tweede gisting en een lange rijping in de fles, waardoor het zijn kenmerkende smaak krijgt. Er is een prettig evenwicht tussen het moutige, ietwat zoetige, fruitige en kruidige aroma en een subtiele bitterheid. De smaak van de Gagel is kenmerkend en uniek: kruidig met een toets van peper en eucalyptus. (http://www.gageleer.be/content/Prod...)

Het recept van de Gageleer werd ontwikkeld door thuisbrouwer Louis Meulders uit Beerse en maakt zo veel mogelijk gebruik van plaatselijke ingrediënten en producten: voor een gedeelte van de productie is de gerst is afkomstig van Poederlee en van Westerlo. De wilde gagel, is afkomstig van het natuurreservaat De Liereman in Oud-Turnhout. Het bier wordt gebrouwen ten voordele van de natuurreservaten van Natuurpunt.  Het bier wordt meestal gebrouwen bij de Proefbrouwerij Locristi.  Je zou dit bier ook kunnen plaatsen onder de gruutbieren. Gagel was vroeger immers één van de voornaamste ingrediënten van het gruut of gruit.

Gageleer is het eerste van de hedendaagse Belgische bieren dat teruggrijpt naar de historische gruitbieren. Bier was in de Middeleeuwen een gezondere drank dan water omdat hiervoor water gekookt moest worden. In die tijd werd bier op smaak gebracht met een mengsel van kruiden die men in de streek vond en dat gruit of gruut heette. Het hoofdbestanddeel was steeds gagel. Het gaf het bier bitterheid en zorgde voor een langere bewaring.

Over het gebruik van gruit is weinig bekend. Het was zeker een belangrijk handelsgoed en een middel om belastingen te heffen. De rijkdom van de bekende familie Gruuthuse uit Brugge was erop gebaseerd.

In Duitsland kreeg gruit stilaan concurrentie van de hop. Hop was eerst bekend als een geneeskrachtig kruid, maar maakte geleidelijk opgang in de brouwerswereld. Het Beierse Reinheitsgebot uit 1516 – dat bepaalde dat bier enkel nog mocht bestaan uit water, gerst en hop – betekende geleidelijk het einde voor het gruitbier. Tot de komst van Gageleer.

Uitzicht

Gageleer is een goudkleurig bijna donkerblond bier van hoge gisting. Voor een helder glas bier bij het uitschenken bij voorkeur het gistdepot, ca 1 cm, in de fles laten.

Neus

De neus van Gageleer is zeer ongewoon in het hedendaagse bierlandschap. Het verrast met tonen die moeilijk te plaatsen zijn, zeg maar exotisch zijn. Wat je er precies in meent te ruiken hangt in grote mate af van je persoonlijke ervaring van geuren en smaken. Het kan gaan van hars- of heideachtig over honing via fruitig, mediterrane geuren als laurier, anijs en munt, peperig, gember, zoethout tot eucalyptus. Deze laatste geur is totaal ongebruikelijk in bier maar deze omschrijving blijkt bij veel proevers op instemming te mogen rekenen.

Smaak

De smaak van Gageleer wordt gekenmerkt door volmondigheid zonder plakkerig te worden. Het bier is uitzonderlijk ver uitgegist. De aanzet is lichtjes zoet, mede door de alcohol (7,5%), fruitig en kruidig met een spoor van peperigheid evenals wat zoethout. Het mondgevoel is intens, gevolgd door een niet alledaagse bitterheid. Door zijn aparte smaak en bitterheid is het bier ondanks zijn alcoholgehalte verrassend verfrissend.
Degustatiebier

Zijn ongewone kruidigheid bezorgt Gageleer een bijzondere plaats in het hedendaagse Belgische en internationale bierlandschap. Gageleer heeft de grenzen in het Belgisch bierlandschap verlegd. Gageleer is een rasecht degustatiebier.

Bewaren

Gageleer is een natuurproduct. Bewaar bier altijd op een koele en donkere plek, zonder temperatuurschommelingen. Een kelder of koele berging zijn ideaal. Door zonlicht en hoge temperaturen verandert bier van smaak. Vandaar dat bierflessen meestal donkerbruin van kleur zijn.Gageleer is hergist op de fles. Onder de juiste bewaaromstandigheden kan Gageleer 2 jaar bewaard worden. Na die periode is het bier niet slecht maar het verandert wel van smaak. Flesjes Gageleer moeten rechtopstaand bewaard worden.

Schenken

Gageleer wordt best geschonken op 4-6 °C in zijn eigen type glas. Zorg ervoor dat het glas schoon is. Ontvet het met een goed detergent en spoel na met zuiver water. Droog het daarna af met een pluisvrije zuivere doek.Houd het glas tijdens het schenken een beetje schuin en laat het bier langs de wand glijden, zonder te ‘klokken’. Als het glas bijna vol is, houd je het rechtop. Zo krijg je een mooie schuimkraag van wel enkele centimeters dik.

Bier met hergisting op de fles kan zowel met als zonder gist geschonken worden. Dat is kwestie van persoonlijke smaak.

Score https://www.ratebeer.com/beer/gageleer/14227/

 

Alcoholpercentage: 
7,5%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Sensuele toets
Sensueel motief:
Afrodiserend ingredient: 
Sensuele verantwoording

Bevat Gagel