Duvel

Duvel
Informatie

Reeds in 1871 brouwde de eerste generatie Moortgat haar bieren met gedreven vakmanschap, een grote dosis geduld en vooral veel liefde. Duvel is een 100% zuiver en natuurlijk bier, zonder additieven of bewaarmiddelen. En dat verschil proeft u onmiddellijk. Zijn verrassend hoog alcoholvolume (8,5%), enorme schuimkraag, delicate pareling en zijdezacht mondgevoel onderscheidt Duvel van de andere Belgische bieren.

Na de botteling hergist het bier gedurende een periode van 10 dagen in de warme kelders van de brouwerij (24°C). Ten slotte wordt het bier gedurende 6 weken gekoeld (5°C) bewaard in de zogenaamde koude kelders. Deze extra lange rijpingsperiode is uniek en draagt bij tot de verfijnde smaak en het zuivere aroma van Duvel.

Door zijn subtiele bitterkracht en verfijnde aroma neemt Duvel een unieke plaats in binnen de rijke Belgische biertraditie. Zijn droge en toch licht alcoholzoete smaakt maakt het tot een aangename dorstlesser, met een uitgesproken hopkarakter.

“Als men mij naar mijn lievelingsbieren vraagt is er eentje altijd bij. Duvel uit België, het meest kleurrijke en diverse land van alle biernaties. Iedereen die graag lekker drinkt, wordt bekoord door Duvel. Het is één van ‘s werelds meest onderscheiden en individualistische brouwsels.” (Michael Jackson)

Duvel is een Belgisch blond speciaalbier van Brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk. Het heeft een hoge gisting en wordt nog eens hergist op fles. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5%.

Duvel wordt gedronken uit een tulpvormig glas, waar onderin een gravering van een D in het glas gekrast is om ervoor te zorgen dat het bier parelt (voorheen was er enkel een kras onderaan in plaats van een gravering).

De directe voorloper van Duvel was Victory Ale, een donkere Scotch, die brouwerij Moortgat uitbracht na de afloop van de Eerste Wereldoorlog. Hiervoor gebruikte men de gisten van het Schotse bier McEwan's Scotch Ale, dat in die tijd met hergisting op fles werd uitgevoerd.

De naam van Victory Ale veranderde omstreeks 1926 in Duvel. Naar verluidt was deze naam afkomstig van een proeverij, waarbij een van de deelnemers, doelend op de sterkte van het bier, spontaan uitroep dat het "een echte duvel" was. Door deze naamsverandering werd Duvel de "goddeloze" tegenhanger van de abdijbieren, die in dezelfde periode opkwamen.

De gebruikte gist werd door bierprofessor Jean De Clerck aan een analyse onderworpen. Het bleek dat er 10 à 20 verschillende giststammen in aanwezig waren. Door zorgvuldige selectie zijn hiervan enkel de giststammen behouden die voor de optimale smakencombinatie zorgde.

Vanaf 1967 werd er geëxperimenteerd, samen met professor De Clerck, met een goudblonde versie. Deze versie werd in 1970 op de markt gebracht en verving het tot dan toe donkere bier. Bij de herlancering hoorde een doelgerichte marketing. Het bier werd geschonken uit typische, tot dan toe in België weinig geziene Steinie-flesjes, in buikige tulpvormige glazen. Het glas werd een icoon en een verzamelobject.

Het succes van het bier inspireerde andere brouwers vanaf de jaren 1980 om hun eigen zware blonde bieren op de markt te brengen, waarbij de namen soms overduidelijk verwezen naar Duvel: Lucifer (1983), Sloeber (1983), Judas (1985), Satan Gold (1994). Bierkenner Michael Jackson noemde de zo ontstane bierstijl golden ales. Derek Walsh noemt ze sterke blonde.

Het bier werd zo belangrijk voor Brouwerij Moortgat dat zij, toen ze in 1999 op de beurs werd geïntroduceerd, de naam Duvel Moortgat aannam.

Er is ook een variant van dit bier op de markt: de zogenaamde "Groene Duvel". Dit is gewoon het bier dat wordt afgevuld zonder hergisting in de fles. Het alcoholpercentage is dan ook lager: 7,5%. Deze variant wordt verkocht in flesjes van 25 centiliter. Het bekende rode Duvel logo is hier in het groen aangebracht.

In zeldzame gevallen kan men deze Groene Duvel aantreffen wanneer hij van het vat wordt getapt.

In 2007 is er voor het eerst Duvel Tripel Hop gebrouwen. In eerste instantie was dit eenmalig, maar in 2010 bracht de brouwerij het bier nog eens op de markt na een Facebookactie van de "Lambiekstoempers".[4] Duvel Tripel Hop werd op donderdag 30 september 2010 terug voorgesteld in het duvel depot te Breendonk. Later werden meer dan 60.000 flessen op de markt gebracht zodat iedereen van het bier zou kunnen genieten. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9,5%.
Vanaf 2012 werd beslist om van dit bier jaarlijks een variant te brouwen, elk jaar met een andere extra hopvariëteit. In 2012 koos men voor de Amerikaanse hopvariëteit Citra, geteeld in de Yakima Vallei, Washington. In tegenstelling tot de vorige brouwsels werd nu ook gekozen voor 33cl-flessen.[5]. Duvel Tripel Hop 2013 werd gebrouwen met Sorachi Ace als derde hop, Duvel Tripel Hop 2014 wordt gebrouwen met Mosaic als derde hop. Duvel Tripel Hop 2015 wordt gebrouwen met Equinox als derde hop.

Bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Duvel...

Alcoholpercentage: 
8,5%
Alcoholpercentage: 
8,5%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensueel motief:
Afrodiserend ingredient: 
Sensuele verantwoording

Duvel bezit niet onmiddellijk afrodiserende ingrediënten tenzij hop voor de vrouwen, maar de naam 'Duvel' is symbolisch. Een Duvel drinker is een sterke, krachtige man of vrouw, met pit, met energie, met passie. Wie een Duvel drinkt; wil de duvel in zichzelf loslaten.  Een Duveldrinker is een passionele minnaar, die de duveltjes losloot in bed.

Maar drink niet teveel Duvels want dan val je prompt in slaap en is er niet veel genot meer te beleven...