Duizendblad

Duizendblad Image by Capri23auto from Pixabay

De bladeren van duizendblad zijn fijn vertakt, zodat ze uit “duizend” deelblaadjes lijken te bestaan. De witte, soms ietwat rozige bloemen verschijnen van mei tot oktober. Ze staan in een dichte, schermvormige tros en elk bloempje heeft vijf blaadjes. In het voorjaar vindt men het duizendblad in dichte pollen in de bermen en op droog grasland. In de loop van de maand mei schiet het uit tot ca. 45 cm. hoog. Duizendblad is goed bestand tegen uitlaatgassen en komt dan ook vaak voor in bermen.

Andere benamingen : gewoon duizendblad, duizendblad, hondekervel, witte blomme, weversblad, stoelbloem, tabaksbloem, timmermanskruid, duust, bertram, kikkerbloem, schapenklavertheebloemen, duizendtak, achilleskruid, pisbloem.  “Achillea” verwijst naar de Griekse veldheer Achilles, omdat zijn soldaten tijdens de Trojaanse oorlogen duizendblad gebruikten voor het stelpen van hun bloedende wonden.  “Millefolium” is Latijn en betekent “duizend blaadjes” en wijst op het vele malen ingesneden, fijn getande blad. Veel te vinden in schapeweiden, in het Duits dan ook: schafgarbe. (https://www.ecolonie.eu/nl/projecte...)

Botanie: Veelvormige soort. Tot 80 cm. hoge vaste  plant met fijne, meervoudig veerdelige bladeren. Kleine hoofdjes met meestal  vijf witte of licht roze straalbloemen en enkele gele schijfbloempjes in een schermvormige pluim. Vooral te vinden in Europa en NoordAzië. Ook in Noord-Amerika ingeburgerd. Weideplant, maar ook op akkers, graanvelden,  tuinen, op puinhopen.

Geschiedenis, sagen, volksvertellingen: Een van de oudste bekende geneeskruiden, werd al in een middenpaläolithisch graf in Irak aangetoond (60.000 jaar oud). Door  Dioskurides als bloedstelpend beschreven. Uit 1700 stamt een bericht dat jongens de punt in hun neus stopten, daarmee bloedneuzen veroorzaakten, om  zodoende niet naar school te hoeven. Het neusbloeden in Engeland is een liefdesorakel: men draaide het blad in de neus, dacht aan zijn of haar liefde  en wanneer het bloeden begon, zouden ze samenkomen. (https://www.twortwat.nl/per.auteur?...)

Duizendblad werd op verschillende manieren ingezet bij de verdrijving van boze geesten, heksen en duistere krachten:

  •     het kruid werd als amulet gedragen,
  •     het werd gestrooid over of onder de drempel van een huis,
  •     op de avond van 24 juni hing men een bosje aan de deur of een wieg tegen ziekteverwekkers,
  •     duizendblad werd wel in de neus gestopt tegen angsten en visioenen,
  •     de rook werd gebruikt bij druïdenceremonieën en bezweringsrituelen.

Op veel plaatsen in Duitsland vormden de verse jonge blaadjes van het kruid een belangrijk ingrediënt in de “wittedonderdagsgroente”, het gerecht, dat het hele jaar tegen ziekte zou beschermen en kracht zou verlenen. (http://ecolonie.org/eco/nl/meewerke...)

Inhoudstoffen: Etherische olie, bitterstoffen, polyine,  flavonoïden, fenolzuren, looistoffen.

Duizendblad wordt door de eeuwen heen gebruikt om zijn bloedstelpende en wondhelende eigenschappen. Deze eigenschappen heeft duizendblad te danken aan de looistoffen die het bevat. 
Het is ook een bittermiddel dat gebruikt wordt bij maagstoornissen, gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering en kolieken.
Duizendblad wordt veel gebruikt bij menstruatieproblemen, het helpt bij menstruatiepijnen, het uitblijven van menstruatie en een overvloedige menstruatie. Maria Treben schrijft hierover: “Voor elke vrouw, jong of oud, is het van belang nog eens een kopje duizendbladthee te drinken. In ieder geval beïnvloedt duizendblad het onderlichaam van vrouwen zéér positief…”.
Verder wordt het gebruikt bij spataderen, koude ledematen en een zwakke bloedsomloop, het werkt door de flavonoïden bloedomloopstimulerend en –regulerend.

Werking: Ontstekingsremmend, krampstillend, winddrijvend, galdrijvend, samentrekkend. Maag-darm klachten (ontstekingen, diarree,  winderigheid, krampen), ter bevordering van de eetlust en ter bevordering van  de galafscheiding. Uitwendig bij ontstoken huid -en slijmvliesziekten, als  wondmiddel.Volksmedicijn: als bloedstillend middel evenals tegen diarree.  (http://home.scarlet.be/pedroalco/Kr...)

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant