De Maeght van Gottem

De Maeght van Gottem
Informatie

De Maeght van Gottem is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Huisbrouwerij Sint Canarus te Gottem, een deelgemeente van de stad Deinze.

Het eerste etiket was gewoon wit met een tekst erop. In 2011 werd een nieuw etiket gekozen. Voor het ontwerp van het etiket werd een wedstrijd uitgeschreven. Begin 2011 werd deze gewonnen door Bart Simoens van het bedrijf “Seamoose”. Op het etiket staat een maagdelijk figuur in een groen kleed van hop. De oorspronkelijke naam was gewoon “Maeght van Gottem”, maar met het nieuwe etiket kwam er “De” voor. Aanvankelijk had het bier een alcoholpercentage van 7%, maar dit werd later iets verlaagd.

De Maeght van Gottem is een blond bier van hoge gisting en met een alcoholpercentage van 6,5%. Uniek is dat in ieder bierflesje een hopbelletje uit Vlamertinge wordt toegevoegd, wat leidt tot dry hopping in de fles. Hierdoor ontstaat een grotere bitterheid. Bij het openen van het flesje moet men zeer voorzichtig tewerk gaan omdat het schuim zeer snel uit het flesje loopt door de aanwezige hopbel.

De Maeght van Gottem is het moederbier van het etiketbier Dogabier. Dogabier is een zogenaamd “harmoniebier”, gebrouwen in opdracht van een harmonieorkest: Koninklijke Harmonie De Oude Garde Aalst – vandaar de afkorting “Doga”. Het is in Aalst verkrijgbaar in enkele zaken.

 

Alcoholpercentage: 
6,5%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Sensuele toets
Afrodiserend ingredient: 
Sensuele verantwoording

Het etiket toont een bevallige maagdelijke dame, getekend als een vrouw met een rok als hopbelletje. Wie als vrouw dit bier drinkt, toont aan zijn/haar partner dat ze nog maagd is en het eerlijk meent. Ook als man toon je aan je partner dat je het goed meent in de liefdesrelatie. Maar je kunt het ook nog anders bekijken : eenvoudig gezegd schuimt je liefde voor elkaar over zoals het hopbelletje naar buiten schuimt bij het openen van het flesje. Een meer sensuele betekenis is dat je als man wil klaarkomen (overschuimen) in de maagdelijke dame. (maar dit laatste is misschien eerder iets dat je er bij denkt en best niet zegt, tenzij de relatie sterk genoeg is)

Extra informatie