Cranberry

Cranberry Photo https://www.guiniridge.com/Plant-Type/Fruit

De cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typisch zurige smaak. De cranberry komt in verschillende vormen voor. Zo is er de veenbessencompote en -confituur, het veenbessensap, maar ook zijn mueslisoorten met cranberry en supplementen verkrijgbaar.  De cranberry komt oorspronkelijk uit Noordoost-Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven. Vroeger gebruikten de Indianen het veenbessensap reeds om gif uit pijlwonden te laten trekken.

De laatste jaren zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken rond het effect van veenbessen. Hieruit bleek dat cranberries proanthocyaniden bevatten, ook gecondenseerde tanninen genoemd. Deze laatsten zorgen ervoor dat E.coli-bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Bovendien maken ze de bacteriën van de wand los. Doordat de bacteriën zich minder kunnen hechten aan de blaaswand, verlaten ze de blaas via de urine, waardoor de kans dat deze een ontsteking veroorzaken verkleind.

Deze anti-plakwerking zorgt ook elders in het lichaam voor positieve effecten. Zo kan het ontstaan van een maagzweer (veroorzaakt door H. pylori) en tandplaque worden tegengegaan. Tot slot verlagen cranberries de bloedsuikerspiegel en worden ze bovendien aanbevolen als ondersteuning bij ouderdomsdiabetes. Uit onderzoeken blijkt dat er geen bijwerkingen zijn bij de consumptie van cranberry. Als te grote hoeveelheden gegeten worden, kunnen wel misselijkheid en darmklachten optreden.

Omdat de cranberries veel oxaalzuur bevatten, kan het bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, het ontstaan van nierstenen bevorderen.  Cranberrysap is vooral als preventief 'medicijn' erg in trek. Niet alleen is het een goed middel tegen blaasontsekingen, maar ook bevat het een enorme hoeveelheid vitamine C en antioxidanten.
In Atlanta presenteerden wetenschappers van het St. Francis College in Brooklyn dat veenbessen ook in staat zijn een groot aantal darmvirussen te neutraliseren. Door dagelijks veenbessensap te drinken of een supplement in te nemen werd bij de proefpersonen vastgesteld dat het aantal darmvirussen daalde tot ver onder de detecteerbare infectueuze waarden.

De cranberry kan dus heel wat helende en vooral preventieve effecten aan zijn naam koppelen. Het negatieve aspect aan deze bes is dat het nogal zuur smaakt en er vaak suiker wordt toegevoegd aan deze producten.( Jolien Vandenbosch  http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...)

Cranberry’s staan wellicht het meest bekend omwille van hun gunstig effect op de urinewegen omdat ze de toegang van E.coli naar de urinebuis en de blaas verhinderen.
Ze zijn ook goede vechters in de strijd tegen oxidatiestress. Een studie die gedurende 8 weken werd uitgevoerd, dubbel blind met placebo-effect bij 65 gezonde vrouwen ontdekte dat 1200 mg per dag van een extract van cranberry leidde tot een duidelijke stijging in het serumpeil van de geavanceerde proteïne voor oxidatie, wat een belangrijke maatstaf  is voor oxidatiestress.  Cranberry’s kunnen ook zeker hun steentje bijdragen in de strijd tegen kankercellen van allerlei soort, dit zowel in vitro als in vivo, waaronder ook kanker in de maagstreek en andere hardnekkige vormen.


  

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant