Cranberry

Cranberry Photo https://www.guiniridge.com/Plant-Type/Fruit

De cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typisch zurige smaak. De cranberry komt in verschillende vormen voor. Zo is er de veenbessencompote en -confituur, het veenbessensap, maar ook zijn mueslisoorten met cranberry en supplementen verkrijgbaar.  De cranberry komt oorspronkelijk uit Noordoost-Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven. Vroeger gebruikten de Indianen het veenbessensap reeds om gif uit pijlwonden te laten trekken.

De laatste jaren zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken rond het effect van veenbessen. Hieruit bleek dat cranberries proanthocyaniden bevatten, ook gecondenseerde tanninen genoemd. Deze laatsten zorgen ervoor dat E.coli-bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Bovendien maken ze de bacteriën van de wand los. Doordat de bacteriën zich minder kunnen hechten aan de blaaswand, verlaten ze de blaas via de urine, waardoor de kans dat deze een ontsteking veroorzaken verkleind.

Deze anti-plakwerking zorgt ook elders in het lichaam voor positieve effecten. Zo kan het ontstaan van een maagzweer (veroorzaakt door H. pylori) en tandplaque worden tegengegaan. Tot slot verlagen cranberries de bloedsuikerspiegel en worden ze bovendien aanbevolen als ondersteuning bij ouderdomsdiabetes. Uit onderzoeken blijkt dat er geen bijwerkingen zijn bij de consumptie van cranberry. Als te grote hoeveelheden gegeten worden, kunnen wel misselijkheid en darmklachten optreden.

Omdat de cranberries veel oxaalzuur bevatten, kan het bij mensen die daarvoor gevoelig zijn, het ontstaan van nierstenen bevorderen.  Cranberrysap is vooral als preventief 'medicijn' erg in trek. Niet alleen is het een goed middel tegen blaasontsekingen, maar ook bevat het een enorme hoeveelheid vitamine C en antioxidanten.
In Atlanta presenteerden wetenschappers van het St. Francis College in Brooklyn dat veenbessen ook in staat zijn een groot aantal darmvirussen te neutraliseren. Door dagelijks veenbessensap te drinken of een supplement in te nemen werd bij de proefpersonen vastgesteld dat het aantal darmvirussen daalde tot ver onder de detecteerbare infectueuze waarden.

De cranberry kan dus heel wat helende en vooral preventieve effecten aan zijn naam koppelen. Het negatieve aspect aan deze bes is dat het nogal zuur smaakt en er vaak suiker wordt toegevoegd aan deze producten.( Jolien Vandenbosch  http://www.knack.be/nieuws/gezondhe...)

Cranberry’s staan wellicht het meest bekend omwille van hun gunstig effect op de urinewegen omdat ze de toegang van E.coli naar de urinebuis en de blaas verhinderen.
Ze zijn ook goede vechters in de strijd tegen oxidatiestress. Een studie die gedurende 8 weken werd uitgevoerd, dubbel blind met placebo-effect bij 65 gezonde vrouwen ontdekte dat 1200 mg per dag van een extract van cranberry leidde tot een duidelijke stijging in het serumpeil van de geavanceerde proteïne voor oxidatie, wat een belangrijke maatstaf  is voor oxidatiestress.  Cranberry’s kunnen ook zeker hun steentje bijdragen in de strijd tegen kankercellen van allerlei soort, dit zowel in vitro als in vivo, waaronder ook kanker in de maagstreek en andere hardnekkige vormen.


  

Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

Leuk om weten

Cranberry zorgt voor beter seksleven
In plaats van “Sorry schat, ik heb hoofdpijn” hoor je tegenwoordig vaker “Sorry schat, ik heb buikpijn”. Urineweginfectie en de bijbehorende buikpijn blijken de grootste boosdoener in bed te zijn, zo is gebleken uit onderzoek van Ocean Spray.
 
Je rent iedere paar minuten met een pijnlijke blaas naar het toilet en als je eenmaal op de pot zit, komen er maar een paar druppels uit. Helemaal duidelijk: je hebt een urineweginfectie.
 
De libidobederver
Grote kans dat je deze hebt opgelopen door seks: maar liefst 42% van de vrouwen is dit weleens overkomen. En als we de infectie eenmaal onder de leden hebben, lijdt ons seksleven er behoorlijk onder. Bijna een derde van de vrouwen is dan totaal niet in de stemming. Hoofdpijn, voorheen de meest genoemde reden, valt compleet in het niet met maar 9%.
 
Super seksdrive
Hoe voorkom zo’n vervelende infectie? Ten eerste door het bed niet met al te veel verschillende mannen te delen, maar ook door regelmatig cranberrysap te drinken.
 
Wat doet cranberrysap?
Deze roodkleurige sap houdt de urineweg schoon en gezond en dat zorgt ervoor dat jij naar hartenlust kunt viezelevozelen. Maar er is nog meer: de cranberry zit boordevol vitamine C, vezels en beschermende stofjes. Je houdt dus niet alleen je seksleven op peil, maar ook de rest van je gezondheid. Mooi meegenomen!
 
Lang leve je libido
Twee glazen cranberrysap per dag is al genoeg om urineweginfectie te voorkomen en je libido op peil te houden. Dubbel lekker dus!
(http://www.ze.nl/p/54405/cranberry_zorgt_voor_beter_seksleven)

Maar het helpt misschien toch niet tegen blaasontsteking.???.. "Veenbessensap helpt dan toch niet tegen blaasontsteking"

Decennialang worden dames die gevoelig zijn voor blaasontstekingen aangeraden om veenbessensap te drinken, maar dat geneest hen niet. Het kan echter ook geen kwaad. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Yale School of Medicine, verschenen in het medische vakblad Jama.

Een team wetenschappers, onder leiding van Manisha Juthani-Mehta, nodigde een groep vrouwelijke proefpersonen uit. De ene helft diende elke dag veenbessen in de vorm van capsules in te nemen, de rest kreeg een placebo. De vrouwen werden een jaar lang gevolgd en lieten hun urine om de twee maanden testen op bacteriën die in verband worden gebracht met het veroorzaken van blaasontstekingen. Lees verder in het Nieuwsblad omwille van copyrights.

(http://www.nieuwsblad.be/)