Cacao en chocolade

Image by Alexander Stein from Pixabay

Gemakkelijkshalve behandelen we hier de cacaoboon en chocolade tegelijk.  Cacaobonen worden immers nooit puur gegeten maar altijd vermengd met andere ingrediënten. Het meest gekend uiteraard is chocolade.

De cacaoboon wordt gebruikt als basis voor chocolade en bevat theobromine, cafeïne en het chemische afrodisiacum fenylethylamine. In Centraal-Amerika wordt dit al eeuwen gebruikt als seksueel stimulerend middel. (https://www.egogenesis.be/top-20-af...)

Azteekse prostituees werden zelfs betaald in cacaobonen. Vroeger waren cacaobonen, waaruit chocolade wordt gemaakt, minstens zo kostbaar als goud. 
Nadat Columbus en Frances Drake de cacaoboon naar Europa hadden verscheept, werd menig vorst en beroemdheid er zot van.  Vooral in adelijke en meer welgestelde kringen werd chocolade zeer populair.  De veronderstelde plezierige invloed op de geslachtsdrift had daar veel mee te maken.  De versterkende werking van de cacaoboon schuilt in het hoge vetgehalte  (53%) en de aanwezigheid van theobromide, verwant aan cafeïne. Deze stimulerende stof brengt extra pit in het zenuwstelsel en gaat vermoeidheid tegen. (Van Killegem, W. & Van Laere,S. 2007).
Chocolade bevat tryptofaan, een stof die wordt omgezet in serotonine en die ons gelukkig maakt. Misschien is het goed om te weten dat chocolade ook veel voedingsstoffen bevat; het is namelijk rijk aan magne¬sium en kalium. Chocolade bevat fenethylamine(PEA), een bestanddeeld dat je goedgezind maakt. (https://www.gezondheid.be/index.cfm...)

Chocolade maakt je dus gelukkig door het hoge PEA-gehalte. PEA wordt ook aangetroffen in het lichaam van verliefde mensen en van mensen die net een orgasme hebben gehad. PEA stimuleert de aanmaak van het lichaamseigen endorfine, dat dezelfde werking heeft als morfine.
Pure chocolade is wel beter dan melkchocolade omdat het meer cacao en dus ook meer mineralen, antioxidanten en feel-good chemicaliën bevat. Pure chocolade zorgt vooral voor het gevoel van geluk, opwinding en euforie en voor meer zin in seks. Flavonoïden in de cacao helpen stikstofmonoxide te produceren, een chemisch stofje dat helpt om de bloedvaten in de penis te ontspannen. Dat heeft weer een betere bloedtoevoer en een betere erectie als gevolg. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Choco...)

De symbolische waarde van cacao is sensueel.
Romantiek, verliefdheid en lust zijn de kenwoorden van chocolade als symbool.
Wishfull thinking? Voor de vrouw is de betekenis 'Troost' misschien wel een hogere waarde door juist een gebrek aan romantiek of verliefdheid: Chocolade of seks. (http://tomwesteneng.nl/vruchten.html) 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant

Voordat je een doosje chocolade voor je Valentijn koopt, lees eerst even welke chocolade het gezondst voor hem of haar is.

Het was al bekend dat pure chocolade gezonder is dan melkchocolade, maar bij de pure versie hangt het er wel van af hoe de chocolade bereid is, zegt wetenschapper Brian Lindshield (Kansas State University).

Door de Kuna-indianen is de westerse wereld tot de ontdekking gekomen dat chocolade naast lekker ook wel eens gezond zou kunnen zijn. De Kuna consumeren namelijk heel veel pure cacao en hebben naarmate ze ouder worden niet of nauwelijks last van een stijgende bloeddruk. Een verband was snel gelegd.

De cacaodranken die de Kuna regelmatig dronken, zitten vol met flavanolen, die beschermen tegen hart en vaatziekten. Helaas gaan die bij het maken van chocoladerepen vaak verloren. Mars Candy Company heeft wel een manier bedacht om chocolade te maken waarbij de flavanolen behouden blijven; die is echter nog niet in Nederland te koop.

Maar geen nood, bij een biologische winkel is meestal wel zeer pure chocolade (met een hoog cacaogehalte) te vinden.

Bronnen:

Kansas State University, via PhysOrg.com

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/welke-chocolade-voor-je-valentijn/