Braambessen

Braambessen Bron flashfree.me

Braambes (Rubus fructicosus) behoort tot de familie der roosachtigen (Rosacea). De naam fungeert tegelijkertijd als waarschuwing: 'bramen' zijn stekelige voorwerpen.  De liefde kan inderdaad heel stekelig zijn, maar de bessen zijn zoet en heerlijk om te eten. Maar bij het plukken kan je je zelf wel aardig bezeren, maar dat geldt in de liefde ook zo.

Variëteiten - Weinig plantensoorten weten zich zo snel te verspreiden en op de onmogelijkste plaatsen te handhaven. Sommige variëteiten zijn ronduit agressief en vormen een bedreiging voor de plaatselijke flora (vooral de 'Himalaya'-variëteit is een gevreesde exoot). De Europese variant is dat veel minder en groeit bij voorkeur in natte gebieden. Zoals ook Rubus occidentalis of de Noord-Amerikaanse 'blackberry'. Seizoen - Braambessen zijn in oktober klaar voor consumptie.

Gezondheid - Deze vruchten hebben geneeskrachtige eigenschappen; in de oude Griekse beschaving maakte men gebruik van braambessen om wonden te helen. Ze werden echter in de eerste plaats gebruikt voor de behandeling van jicht, keelpijn en diarree (vanwege het constiperend effect van tannine of looizuur).
Van alle bessen zijn braambessen het vezelrijkst. Een kopje (150 gram) braambessen levert 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels. Meteen heb je ook 50% van de ADH vitamine C binnengespeeld. Om het gezondheidsplaatje te vervolledigen: er zijn nog enkele 'phytochemische' elementen aanwezig die de vorming van kankercellen tegengaan. (https://www.dewassendemaan.be/produ...)

Onze overgrootouders wisten nog dat bramen erg gezonde vruchten zijn. Ze zitten tjokvol ijzer en helpen daardoor bij bloedarmoede.  Volg je in het najaar een kuur met bramen, dan zal je merken dat ook je huid daar wel bij vaart. Dat komt doordat bramen je bloed reinigen, waardoor afvalstoffen niet meer via je huid moeten worden afgevoerd. Deze sappige paarse bessen zitten hoedanook vol weldoende stoffen. Bron van vitaminen A, B2, B9, C, E en K en van carotenoïden bèta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Een dagelijkse portie van 100g bv. brengt ongeveer 30mg vit C aan, wat overeenkomt met 30% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Wilde vormen zijn er minder rijk aan maar bevatten tot 3x meer vezels.  Braambessen zijn rijk aan flavonoïden, bekende antioxidantia. Verschillende mineralen zijn ook rijk aanwezig : kalium (206mg/100g), fosfor (32mg/100g) en magnesium (17mg/100g).  Braambessen zijn goed voor de maag, de darmen, diarree, dikke darmontsteking, het werkt licht laxerend en bloedzuiverend.

Nog een andere interessante toepassing van de braamstruik komt uit de oude herboristentraditie, waarbij de blaadjes gebruikt werden als antimicrobieel middel. De wetenschap bevestigt dat gebruik ondertussen.  Braambladeren blijken namelijk effectief te zijn tegen de bacterie helicobacter pylori, die gelinkt wordt aan chronische maagontsteking, maagzweren en in sommige gevallen zelfs ook maagkanker.  Veel mensen die constant last hebben van hun maag, voeren een lange strijd tegen die bacterie. Vaak zonder succes. Braamblad is in dat geval zeker het proberen waard. (Primo, jg 1540, nr 24, pag. 106)

Er wordt beweerd dat braambessen het testosterongehalte verhogen. Het gaat dan wel om de Aziatische variant van onze braambessen, namelijk de Rubus Coreanus.  Koreanen gebruiken Rubus coreanus al jaren als medicijn tegen impotentie en onvruchtbaarheid. Ze gebruiken daarvoor extracten van de groene en nog onrijpe vrucht. In Korea zijn die als supplement op de markt. Daarom zijn braambessenextracten ook zo geliefkoosd in sportdranken én sportsupplementen. Helemaal bewezen is het niet.(http://www.lucvanoost.be/voedingspr...)

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant

Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteronspiegel met factor 7 (J Med Food. 2008 Sep;11(3):474-8.)

Het Koreaanse broertje van onze framboos, Rubus coreanus, is een heuse T-booster, ontdekten onderzoekers van Chungbuk National University in Korea. Geef je extracten van de vruchten aan muizen, dan stijgt hun testosteronspiegel met 750 procent.

Het Koreaanse broertje van onze framboos, Rubus coreanus, is een heuse testosteronverhoger, ontdekten onderzoekers van Chungbuk National University in Korea. Geef je extracten van de vruchten aan muizen, dan stijgt hun testosteronspiegel met 750 procent.
Koreanen gebruiken Rubus coreanus al jaren als medicijn tegen impotentie en onvruchtbaarheid. Ze gebruiken daarvoor extracten van de groene en nog onrijpe vrucht. In Korea zijn die als supplement op de markt. De Koreaanse voedingsindustrie gebruikt rijpe Rubus coreanus traditioneel voor wijn, jam, koekjes en snoepgoed.

Bodybuilders die graag etiketten lezen kennen Rubus coreanus. MuscleTech stopt extracten van de vrucht, samen met Fadogia agrestis, taurine, riboflavine, alpha-aminoboterzuur,  en nog vierhonderd andere spieropbouwende componenten in Anabolic Halo. De concullega's van Muscle Tech stoppen Rubus coreanus in Anabolic OD. Hoeveel Rubus coreanus er precies in die combinatieproducten zit staat niet op de labels.

De Koreanen maakten extracten van de onrijpe [FGRC] en de rijpe [FFRC] vruchten van Rubus coreanus, en lieten die twee dagen fermenteren door bakkersgist. Vervolgens voerden ze het extract aan muizen. De lichtere dosis van het extract van niet de onrijpe maar de rijpe vruchten voerde de testosteronspiegel op met een factor 7.5. Ook het aantal zaadcellen nam toe.

De onderzoekers dienden hun extracten 4 weken toe, maar vonden geen noemenswaardige effecten op lichaamsgewicht, de testes, de zaadblaasjes en de prostaat.

Da's toch wel erg raar. Als je de testosteronspiegel van een muis bijna verachtvoudigt, dan verwacht je toch dat zo'n beest z'n kooi uitgroeit. Dat hij zijn tredmolentje sloopt in een aanval van 'roid rage, de tralies doorknaagt en een paar laboranten opeet. Maar niks van dat alles. Zelfs de prostaat van de muizen werd nog microgrammetje zwaarder.

O ja. De onderzoekers keken ook nog of hun extracten corpus cavernosum-relaxing effects hadden, en dus de werking van een erectiemiddel als sildenafil konden imiteren. Dat was niet het geval.

Bron : http://www.ergogenics.org/rubus-cor...