Braambes (Rubus fructicosus) behoort tot de familie der roosachtigen (Rosacea). De naam fungeert tegelijkertijd als waarschuwing: 'bramen' zijn stekelige voorwerpen. De liefde kan inderdaad heel stekelig zijn, maar de bessen zijn zoet en heerlijk om te eten. Maar bij het plukken kan je je zelf wel aardig bezeren, maar dat geldt in de liefde ook zo.
Variëteiten - Weinig plantensoorten weten zich zo snel te verspreiden en op de onmogelijkste plaatsen te handhaven. Sommige variëteiten zijn ronduit agressief en vormen een bedreiging voor de plaatselijke flora (vooral de 'Himalaya'-variëteit is een gevreesde exoot). De Europese variant is dat veel minder en groeit bij voorkeur in natte gebieden. Zoals ook Rubus occidentalis of de Noord-Amerikaanse 'blackberry'. Seizoen - Braambessen zijn in oktober klaar voor consumptie.
Gezondheid - Deze vruchten hebben geneeskrachtige eigenschappen; in de oude Griekse beschaving maakte men gebruik van braambessen om wonden te helen. Ze werden echter in de eerste plaats gebruikt voor de behandeling van jicht, keelpijn en diarree (vanwege het constiperend effect van tannine of looizuur).
Van alle bessen zijn braambessen het vezelrijkst. Een kopje (150 gram) braambessen levert 22% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels. Meteen heb je ook 50% van de ADH vitamine C binnengespeeld. Om het gezondheidsplaatje te vervolledigen: er zijn nog enkele 'phytochemische' elementen aanwezig die de vorming van kankercellen tegengaan. (https://www.dewassendemaan.be/produ...)
Onze overgrootouders wisten nog dat bramen erg gezonde vruchten zijn. Ze zitten tjokvol ijzer en helpen daardoor bij bloedarmoede. Volg je in het najaar een kuur met bramen, dan zal je merken dat ook je huid daar wel bij vaart. Dat komt doordat bramen je bloed reinigen, waardoor afvalstoffen niet meer via je huid moeten worden afgevoerd. Deze sappige paarse bessen zitten hoedanook vol weldoende stoffen. Bron van vitaminen A, B2, B9, C, E en K en van carotenoïden bèta-caroteen, luteïne en zeaxanthine. Een dagelijkse portie van 100g bv. brengt ongeveer 30mg vit C aan, wat overeenkomt met 30% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid). Wilde vormen zijn er minder rijk aan maar bevatten tot 3x meer vezels. Braambessen zijn rijk aan flavonoïden, bekende antioxidantia. Verschillende mineralen zijn ook rijk aanwezig : kalium (206mg/100g), fosfor (32mg/100g) en magnesium (17mg/100g). Braambessen zijn goed voor de maag, de darmen, diarree, dikke darmontsteking, het werkt licht laxerend en bloedzuiverend.
Nog een andere interessante toepassing van de braamstruik komt uit de oude herboristentraditie, waarbij de blaadjes gebruikt werden als antimicrobieel middel. De wetenschap bevestigt dat gebruik ondertussen. Braambladeren blijken namelijk effectief te zijn tegen de bacterie helicobacter pylori, die gelinkt wordt aan chronische maagontsteking, maagzweren en in sommige gevallen zelfs ook maagkanker. Veel mensen die constant last hebben van hun maag, voeren een lange strijd tegen die bacterie. Vaak zonder succes. Braamblad is in dat geval zeker het proberen waard. (Primo, jg 1540, nr 24, pag. 106)
Er wordt beweerd dat braambessen het testosterongehalte verhogen. Het gaat dan wel om de Aziatische variant van onze braambessen, namelijk de Rubus Coreanus. Koreanen gebruiken Rubus coreanus al jaren als medicijn tegen impotentie en onvruchtbaarheid. Ze gebruiken daarvoor extracten van de groene en nog onrijpe vrucht. In Korea zijn die als supplement op de markt. Daarom zijn braambessenextracten ook zo geliefkoosd in sportdranken én sportsupplementen. Helemaal bewezen is het niet.(http://www.lucvanoost.be/voedingspr...)