Bosbessen/blauwbessen

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Bosbessen komen meestal in het wild voor, terwijl blauwbessen, of blauwe bessen worden gekweekt, maar in de 'volksmond' worden deze ook vaak ‘bosbessen’ genoemd. De twee namen worden in het Nederlandstalig taalgebied door elkaar gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil.
De blauwe bes is een plant uit de heifamilie. Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. De bosbes of wilde bosbes is een andere soort en groeit in het bos aan lage struiken. De vrucht is door en door donkerblauw gekleurd. Wilde bosbessen zijn kleiner en het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood. De blauwe bes bloeit in trossen. De bloem is wit-crème tot roze van kleur en bloeit in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden, maar er zijn cultivars die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving door hommels en de honingbij tot meer en grotere vruchten.
De vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising.

De medische en geneeskundige kracht van bosbessen of blauwbessen is wel gelijk.

Als we ouder worden produceert ons lichaam 'vrije radicalen'. Dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen en DNA beschadigen. Zij worden geassocieerd met kanker, hartziektes en veroudering. Elke dag voeren de cellen in ons lichaam een strijd tegen deze 'vrije radicalen.

Antioxidanten helpen onze cellen in deze strijd. Blauwbessen hebben vergeleken met andere soorten fruit een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Daarnaast bevatten zij zeer veel vitamine C, vitamine A en B, mineralen en spoorelementen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat blauwe bessen super gezond zijn, ze:

- hebben een zeer hoog gehalte aan antioxidanten
- wapenen ons tegen hartziektes en de vorming van bepaalde kankers
- vertragen het verouderingsproces
- houden ons korte termijn geheugen op peil
- verminderen de kans op infecties van de urinewegen
- verbeteren onze spijsvertering
- verbeteren ons zicht en helpen bij vermoeide ogen

De juiste balans van vitaminen en mineralen in bosbessen heeft een versterkend effect op de wanden van bloedvaten. Het is een anti-ontstekingsmiddel en heeft een gunstige invloed op het werk van het darmkanaal, en bevrijdt van de producten van verrotting.(https://www.libelle-lekker.be/artik...)

Het kleine blauwe besje lijkt grote voordelen voor de gezondheid te bezitten. Anthocyanine, de stof die de blauwe bes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken. Verder bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt. (https://blueberryfields.be/gezondhe...)

Je weet waarschijnlijk al dat bessen goed zijn voor de glans van de huid en vezels bevatten voor een gezonde darm, maar sommige experts zweren dat ze het geheim zijn van een beter seksleven. Volgens Dr. Markus Ploesser, een integratieve psychiater en expert op het gebied van levensduur, bevatten bessen zoals aardbeien en frambozen zink, wat belangrijk is voor de regulering van het testosteronniveau (dat hormoon dat verband houdt met geslachtsdrift).

"Bosbessen bevatten flavonoïden zoals anthocyanines en proanthocyanidinen, waarvan is aangetoond dat ze de seksuele functie verbeteren", beaamt Elmardi. Elmardi citeerde een studie gepubliceerd in de Journal of Sexual Medicine waaruit bleek dat mensen die een bosbessenrijke voeding aten al na drie weken een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsdelen hadden (en wanneer er meer bloedstroom is, is er meer plezier). Dus wat betekent dit allemaal? Bessen zijn een gezonde bron van antioxidanten, fytonutriënten en vezels, dus als je al een bessenfan bent, blijf ze toevoegen aan smoothies of eet ze met yoghurt, wetende dat je ook seksuele gezondheidsvoordelen kunt krijgen.

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant