Bosbessen/blauwbessen

Bosbessen/blauwbessen

Bosbessen komen meestal in het wild voor, terwijl blauwbessen, of blauwe bessen worden gekweekt, maar in de 'volksmond' worden deze ook vaak ‘bosbessen’ genoemd. De twee namen worden in het Nederlandstalig taalgebied door elkaar gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil.
De blauwe bes is een plant uit de heifamilie. Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. De bosbes of wilde bosbes is een andere soort en groeit in het bos aan lage struiken. De vrucht is door en door donkerblauw gekleurd. Wilde bosbessen zijn kleiner en het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood. De blauwe bes bloeit in trossen. De bloem is wit-crème tot roze van kleur en bloeit in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden, maar er zijn cultivars die hiertegen bestand zijn. Hoewel de blauwe bes zichzelf bestuift, leidt kruisbestuiving door hommels en de honingbij tot meer en grotere vruchten.
De vrucht is oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De mens heeft de blauwe bes veredeld door selectie en kruising.

De medische en geneeskundige kracht van bosbessen of blauwbessen is wel gelijk.

Als we ouder worden produceert ons lichaam 'vrije radicalen'. Dit zijn onstabiele moleculen die onze cellen en DNA beschadigen. Zij worden geassocieerd met kanker, hartziektes en veroudering. Elke dag voeren de cellen in ons lichaam een strijd tegen deze 'vrije radicalen.

Antioxidanten helpen onze cellen in deze strijd. Blauwbessen hebben vergeleken met andere soorten fruit een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Daarnaast bevatten zij zeer veel vitamine C, vitamine A en B, mineralen en spoorelementen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat blauwe bessen super gezond zijn, ze:

- hebben een zeer hoog gehalte aan antioxidanten
- wapenen ons tegen hartziektes en de vorming van bepaalde kankers
- vertragen het verouderingsproces
- houden ons korte termijn geheugen op peil
- verminderen de kans op infecties van de urinewegen
- verbeteren onze spijsvertering
- verbeteren ons zicht en helpen bij vermoeide ogen

De juiste balans van vitaminen en mineralen in bosbessen heeft een versterkend effect op de wanden van bloedvaten. Het is een anti-ontstekingsmiddel en heeft een gunstige invloed op het werk van het darmkanaal, en bevrijdt van de producten van verrotting.

Het kleine blauwe besje lijkt grote voordelen voor de gezondheid te bezitten. Anthocyanine, de stof die de blauwe bes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken. Verder bevorderen blauwe bessen ook nog de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.

 

Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

Leuk om weten

Bosbier is een fruitbier dat gebrouwen wordt door Brouwerij Sint-Jozef gelegen in Opitter. Dit fruitbier werd gelanceerd in 1989 en is volgens de website  (www.brouwerijsintjozef.be/bosbier.htm) een echt biertje om van te genieten. Het onderscheidt zich van de andere fruitbieren door zijn zachte afdronk. De oorzaak hiervan is even eenvoudig als vanzelfsprekend: Bosbier wordt gebrouwen op basis van pilsbier en dit is in fel contrast met de andere fruitbieren die meestal gebrouwen worden op basis van geuzebieren met de gekende zurige smaak. Het is een roodkleurig bier met een alcoholpercentage van 4,5% Er was een toevoeging van bosbessensap.

Bosbier

De Blauwe Bessen Fam. Schrijnwerkers (Weg naar As 121 3670 Meeuwen-Gruitrode) brengt ook een blauwbessenbier op de markt
(http://www.streekmarkt.be/fr/blauwe...)

Blauwbessenbier

 

Ook in Nederland zijn er blauwbessenfabrikanten die blauwbessenbier op de markt brengen. Het gaat om een bier van 6% alcohol met toevoeging van 15% bessensap (http://www.blauwebessen-hil-en-moer...
De brouwerij Sint Servattumus in Schijndel (Nederland) produceert het bier. (http://www.sintservattumus.nl/biers...)

Blauwbessenbier

 

Blauwbessenbier

 

Op de Amerikaanse markt zijn er nog talrijke bieren met toevoeging van of gemaakt op basis van bosbessen/blauwbessen.

Blueberry beer