Bloesems (bloemen algemeen)

Vlierbloesem Bron blog.foodpairing.com

Wat de specifieke werking van bepaalde bloesemextracten is, is onbekend. Gekend zijn de bachbloesems met een niet gekende samenstelling die pretenderen libidoverhogend te werken (http://www.bachbloesemadvies.nl/bac...)

Zo zoud Leeuwebek (Antirrhinum majus) (geel) zorgen voor levendige, dynamische energie; een gezond libido; een verbale communicatie die emotioneel in evenwicht is. . Vergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica (blauw)) bespoedigt bewustzijn van de karmische verbindingen in onze persoonlijke relaties en met degenen in de geestelijke wereld. Fuchsia (Fuchsia hybrida (rood/paars)) : Ervaren en begrijpen van geblokkeerde emoties, om zich emotioneel te kunnen uiten, speciaal bij emotionele onderdrukking die gevoeld wordt als spanning, psychosomatische ziekten of valse emotionaliteit.(http://www.bloesemremedies.be/basis...)

In dit overzicht gaan we dieper in op vlierbloesems omdat die het meest gekend zijn bij het brouwen van bier.

De gewone vlier behoort tot de oudste en meest favoriete geneeskrachtige planten. Ook in de mythologie speelt de plant een grote rol. Volgens de Germanen woonde in de vlier de beschermende huisgodin Vrouw Holle of Holda. Zij beschermde de mensen en het vee tegen ziekte, onheil en blikseminslag. Een vlierboom vellen werd dan ook gezien als een ernstig misdrijf.
Als een vlier vanzelf opkwam bij het huis gaf het zelfs geluk en voorspoed. Werd de lijsterbes als beschermer vaak vóór het huis geplant, de vlier had deze taak aan de achterkant. Waarschijnlijk ook omdat de vlier vliegen uit het huis houdt. De keuken was vaak aan de achterkant gesitueerd en zo werd het eten beschermd tegen besmetting. Om die reden werden vaak ook bosjes van vliertakken bij deuren en in veestallen gehangen en aan paardentuig bevestigd. Ook werd vlier vaak bij de melkstal geplant, omdat men dacht dat de melk daardoor niet zuur zou worden.

In de Middeleeuwen had de vlier de reputatie dat hij beschermde tegen hekserij (zie afweerkruid), de vlier is gewijd aan Vrouw Holle.Vlierbloesem is ontstekingsremmend bijvoorbeeld bij slijmvliesontstekingen en bijholte-ontstekingen en is zweet-en urinedrijvend en slijmoplossend. Vlier is antiviraal en antibiotisch en helpt griep te voorkomen en zorgt dat griep die eenmaal gevat is minder hevig is en korter duurt.  In de volksgeneeskunde wordt de thee ervan gedronken om te transpireren, tegen verkoudheid, koorts en keelpijn, maar ook om de hoeveelheid borstvoeding te vergroten; als gorgeldrank bij luchtwegaandoeningen en uitwendig als lotion bij zwellingen, ontstekingen en pijnlijke, tranende ogen en bij zonnebrand. Neusspoelingen met vlier kunnen helpen bij hooikoorts. Dagelijks 3 koppen (gedroogde) vlierbloesemthee drinken twee maanden voorafgaande aan het hooikoortsseizoen kan het helpen voorkomen.  Een vlierbloesem-theekuur kan het uitdrijven van nierstenen bevorderen. (http://www.kruidenkorf.nl/index.php...)

Soms worden ook bloesems in bieren gebruikt. Zo zijn er bieren met vlierbloesems zoals bijvoorbeeld bieren van brouwerij Toeteler (www.toeteler.be) en de Bink bloesembieren van Bink Brouwerij Kerkom. Andere bieren gebruiken dan weer het sap van de vlierbessen, zoals Leffe Ruby (zie ook onder vlierbessen)

Bronnen

blog.foodpairing.com

 

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant