Asperges

Asperges Foto commons.wikimedia.org

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een niche product. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels. Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut geoogst kan worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken. Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Asperge)

Al in de 17e eeuw was er een onbekende Engelse wetenschapper die schreef over de lust opwekkende eigenschappen van asperges. In de 19e eeuw kreeg de bruidegom in Frankrijk op zijn huwelijk 3 gangen met asperges om zich voor te bereiden op de huwelijksnacht. Momenteel worden asperges vooral als lustopwekkend aanzien omwille van hun vorm die lijkt op een penis.
"Eet nooit asperges met de hand terwijl een bevallige jongeling naar u kijkt," zo waarschuwde Pierre Louys in het begin van deze eeuw in zijn Handboek voor etiquette voor jonge meisjes. "Aller aux asperges", betekende trouwens zich prostitueren. En "il ne faut pas tremper son asperge dans n'importe quel cocquetier" is een Frans spreekwoord dat weinig uitleg behoeft. Het spreekwoord diende in de tijd vóór de penicilline, wel ernstig genomen te worden vermits sifilis toen nog een dodelijke ziekte was die niet kon worden genezen. (www.gezondheid.be)

Asperges bevatten kalium en calcium die de hormoonproductie bevorderen en je energieniveau verhogen. Verder vezels, vitamine B6, vitamine A en C, thiamine en foliumzuur. De laatste verhoogt de histamine productie, deze is nodig om een orgasme te bereiken (zowel voor mannen als voor vrouwen).  De zeventiende eeuwse Engelse arts Nicholas Culpeper (wiens boeken de grondslag waren voor de kruidengeneeskunde in de Engelstalige wereld) schreef dat een aftreksel van aspergestengels wel degelijk fysieke lust zou oproepen bij mannen en vrouwen. Let er wel op dat asperge erom bekend staat om het sperma van de man een vieze smaak te geven. Wie na het etentje orale seks wil bekomen, moet voorzichtig zijn met asperges.

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant