Alsem/absint

Absint alsem Bron an.wikipedia.org

Alsem is een bitter smakende plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemetjes. Het heeft een psychoactieve werking en staat bekend als gezondheidsproduct.

Absintalsem (Artemisia absinthium) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. Het is een vaste plant, die van nature voorkomt in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. De botanische naam Artemesia is afgeleid van de Griekse Godin Artemis en absinthium betekent in het Oud-Grieks 'ongenoegen'. De plant staat bekend als een van de bitterst smakende kruiden. De plant wordt 60-120 cm lang en bloeit met lichtgele bloemen van juli tot september. Absintalsem heeft veerdelige bladeren, die aan beide zijden grijs viltig behaard zijn. De plant vormt een wortelstok (rizoom). Absintalsem komt voor op droge, kalkhoudende, stikstofrijke, bewerkte gronden.

Aan de knoppen van absintalsem wordt vanouds een geneeskrachtige werking toegeschreven. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken vermout en (klassieke) absint. De smaakstoffen die daarbij een rol spelen zijn absinthine en het naar menthol ruikende terpeen thujon.

Zoals alle alcoholhoudende dranken, kan absint bij langdurig en frequent gebruik leiden tot verslaving en zenuw- en hersenbeschadiging. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Absin...)

Absint en vermout worden gemaakt van alsem. Absint, werd in 1792 als drank uitgevonden door een Franse dokter. Het was bedoeld als geneesmiddel, maar werd een volksdrank'(armelui's drankje). Veel mooie kunstwerken zijn toegekend aan het 'absinth delerium'. Van Gogh zou er zelfs zijn oor door hebben afgesneden. Eerst had de drank (gifgroen van kleur) de bijnaam 'de groene fee' of 'de groene vrouw, later kreeg het benamingen als 'de pest' en 'de koningin der vergiften'.

In 1915 werd de productie van absint in een aantal Europese landen verboden, want men verdacht het brouwsel ervan mensen tot waanzin te drijven. Zelfs bij het drinken in grote hoeveelheden, wat niet aan te raden is, kan men enkel rekenen op een stevige dronkenschap, en is het vooral het hoge alcoholpercentage (tot 75%) dat schadelijk kan zijn. Recentelijk mag het weer in de meeste Europese landen (waaronder nu ook Nederland) verkocht worden.

Effecten
Alsem is een psychische stimulant. Het effect van alsem is licht verdovend. Het geeft een vreedzaam en geruststellend gevoel. In combinatie met alcohol of in grote hoeveelheden kunnen ook hallucinaties optreden.
Alsem is geschikt om thee van te zetten, deze thee heeft een gunstige invloed tijdens het herstel na ziekte. Ook verhoogt alsem in kleine doses de eetlust.

Waarschuwing
Alsem is giftig. Veel en langdurig gebruik van alsem leidt tot verslaving, lichamelijke en geestelijke achteruitgang en kan nervositeit, rusteloosheid en krampen veroorzaken.
Hoge doseringen kunnen hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Nog hogere doseringen zijn psychostimulerend, krampopwekkend en hebben een verlammend effect. Het verdere intoxicatiebeeld bij overdosering verloopt van willekeurige ontlasting, naar bewusteloosheid, coma en dood. (http://www.bierwoordenboek.com/Alse...)

 
Afrodiserend ingrediënt:
Afrodiserende bieren: 

Welke bieren horen bij dit afrodiserende ingrediënt? Klik op de onderstaande link en duid het afrodiserend ingrediënt aan. Als er niets verschijnt nadat u op toepassen hebt geklikt, wil dat zeggen dat er geen bieren met dit ingrediënt bestaan of dat we deze nog niet tegengekomen zijn.

Klik hier om het zoekvenster te openen.

 
Leuk om weten

 

 
En ook nog interessant