Afrodisiaca, bier en gezondheid

Kunnen ingrediënten in een maaltijd of drank de potentie en de lust verhogen. Ja zeggen sommige wetenschappers, neen ontkennen sceptici. We laten in het midden of het echt werkt en roepen op om het op zijn minst te proberen.

Bier en seksBier en seks?

Of het waar is, is een andere vraag. Eigenlijk weten we niet zo goed wat op het bijgaande tafereel afgebeeld staat. Maar kwatongen beweren dat dee eerste erotische “bierscene” reeds dateert  van 2000 VC. Een reliëf in terracotta toont een naakte vrouw die bier drinkt met een rietje. Terwijl ze langs achteren belaagd wordt door een man in duidelijke staat van opwinding. Ofwel gaat het natuurlijk om iets anders, maar het idee is wel goed gevonden.

 

 

Aphrodite

Aphrodite

Het woord zytholoog, bierdeskundige heeft een Griekse herkomst. Zo bestaat in het Grieks ZYME = leer van de gisting (denk aan enzyme) en ZYTHOS = afkooksel van gerst, bier dus.

 

Afrodisiaca komt ook uit het Grieks, meer bepaald uit de Griekse mythologie. De naam afrodisiacum of meervoud afrodisiaca stamt af van de godin Aphrodite. Volgens

de overlevering werd zij geboren uit het schuim van de zee op het moment dat de golven bevrucht werden door enige neervallende bloeddruppels van de godenkoning Uranus. De Griekse Cyprioten claimen dat een in de zee uitgevende rots op hun eiland de plek is waar Aphrodite werd geboren.

Aphrodite staat symbool voor ongeremde harstocht en vruchtbaarheid. Ze draagt de gordel der liefde, een boeket bedwelmende lentebloemen, een korf geurig fruit en lacht altijd. Haar ogen, welvende boezem en lieflijke mond werden door tal van Griekse dichters in passionele verzen bezongen. (Van Killegem & Van Laere, 2007)

Liefdeskruiden

Eten en romantiek gaan allang samen. Van Egyptische farao’s tot de vorsten van de Azteken, van gesluierde haremvrouwen tot zwoele Franse courtisanes, altijd en overal is de mens op zoek geweest naar middeltjes die de lust kunnen opwekken of de bedgenoegens verlengen. In de negentiende eeuw hadden heel wat grote restaurants privékamers. Koppeltjes aten er de heerlijkste gerechten en bedreven tussen de verschillende gangen door de liefde.

De Chinezen waren reeds heel vroeger bedreven in liefdeskruiden. De oude keizers lieten hun favoriete minnares een snuifje koriander in een glas oude rode wijn strooien met de woorden ‘vurig zaad, rode wijn, laat ons altijd samen zijn’. Duizendblad is volgens de overlevering een kruid van eeuwigdurende liefde dat het bruidspaar ten minste zeven jaar bij elkaar houdt. In de oudheid staken vrouwen een twijgje tijm in het haar zodat ze onweerstaanbaar werden. (Van Killegem & Van Laere, 2007) Jonkvrouwen borduurden zakdoekjes met motieven van tijm, die ze dan als talisman meegaven aan hun ten strijde trekkende ridders.

Ginseng en venkel

De Romeinen waren van de overtuiging dat een goede maaltijd met munt onmiddellijk gevolgd kon worden door een vurig liefdesspel. (Van Killegem & Van Laere, 2007). Een ander bekend kruid, door de Chinezen bezongen als het liefdeskruid bij uitstek, is ginseng. Ginseng stimuleert het hele lichaam, geeft meer energie en versterkt de weerstand. Chinezen kunnen dankzij de ginseng liefde bedrijven tot op hoge leeftijd. Vooral intens smakende en prikkelende specerijen zoals saffraan, kaneel, gember en peper zouden ware liefdesmiddeltjes zijn. Sommigen beweren dat ze vooral een vieze adem konden maskeren en in een tijd toen tandheelkunde nog niet bestond was dit misschien ook al een troef. De Egyptenaren gebruikten saffraan omdat het goed was voor de bloedcirculatie, evenals zwarte peper.

Venkel was dan meer het ‘mannelijke kruid’ dat voor meer potentie zorgde en wilde marjolein en kaneel waren heel gewild in liefdesdrankjes want naast de ontspannende eigenschappen nam het eveneens remmingen weg. Ook chilipepers kunnen de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen verbeteren. Ideaal voor een hete nacht dus. Naast kruiden waren ook vruchten gekend voor hun lustopwekkende eigenschappen, zij het door hun geheimzinnige ingrediënten, zij het alleen al maar door hun vorm.

Natuurlijke viagra

Ook nu nog noemen de Turken granaatappel de natuurlijk viagra en vind je in heel Turkije kraampjes langs de weg waar mannen granaatappelsap gaan drinken vooraleerGranaatappel ze op het liefdespad trekken. Ook banaan, kweepeer, perzik en vijg zijn krachtbronnen voor de liefdesmotor, wordt beweerd. (Siok Lan & Van Amsterdam, 2002) Let wel op met ‘anafrodisiaca’. Er zijn niet alleen planten met een zogenaamd stimulerende werking, maar ook planten met een tegengesteld effect, de anafrodisiaca. Postelein bijvoorbeeld zou volgens de folklore de wellustige dromen en gedachten doen verdwijnen.

Ook knoflook heeft, vooral omwille van de geur, een eerder kwalijke reputatie... tenzij men er alletwee van eet, want de gunstige effecten van knoflook zijn wel bekend en dan zou het wel stimulerend werken. Een lookgerecht voor twee zou dus niet echt te ontraden zijn maar als slechts één persoon het eet, is de adem en lijfgeur alleen al een stevige afknapper. Alle gerechten waar teveel melkproducten inzitten zijn eigenlijk anafrodiserend.

Anafrodiserend

Zo helpt een kop warme melk je om sneller in slaap te komen maar als je plannen vooraf hebt, kun je dat beter vergeten. Melk zorgt ook voor slijmen in de mond, wat niet aangenaam is. Melk gebruikt in sauzen is minder een probleem maar overdrijf er zeker niet mee en zoek alternatieven in zure room of sauzen met andere ingrediënten. Kazen kunnen daarentegen wel als een lustopwekkend instrument fungeren zeker in combinatie met druiven en noten.

Op deze website vind je een overzicht van kruiden, planten en groenten, vlees en vis die bekend staan om het opwekkende effect. Bij elk ingrediënt beschrijven we een bier dat gebrouwen wordt met deze ingrediënten, voorzover het bestaat natuurlijk. Een aantal bieren worden in een aparte lijst meer in detail besproken. Er zijn trouwens ook heel wat hobbybrouwers die experimenteren met kruiden. Op volgende website vind je een overzicht welke kruiden in bieren zouden kunnen passen en welke niet. http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/...

Gruut/gruyt/koyt

Koyt bierGermanië, 800 v. C. In het mythische Walhalla stookt godin-brouwmeester Frigga een elixir voor oppergod Wotan bestaande uit negen heilige kruiden. Duizendblad, salie, rozemarijn, gagel, laurierbessen, hars van dennebomen en wat onbekende kruiden, sommigen spreken over serpentijn (slangekruid) zorgen voor een uitzonderlijke smaak en bewaring. Samen zijn ze het "gruut", de basis van dit godenbrouwsel. Er wordt gefluisterd dat deze drank Wotan onoverwinnelijk maakt op het slagveld. Naar voorbeeld van hun goden, laten de Germanen dit gouden mengsel graag en rijkelijk vloeien. Het is een voorrecht voorbehouden voor vrouwen om in grote bronzen ketels de godendrank te bereiden. Bier volgt waar de Germanen gaan... 1700 jaar later. In onze contreien is bier in de vroege middeleeuwen niet meer weg te denken. De Abdij van Gembloux in de provincie Namen verwerft in 946 het eerste "gruutrecht".

Hop als bierkruid ipv gruut

Door dit alleenrecht op de verkoop van gruut én bovendien het recht om belastingen te heffen, baden de eigenaars van het gruutrecht binnen de kortste keren in een ongeziene rijkdom. Door de heren van Gruuthuse in Brugge werd er in hun ‘gruut’ hoofdzakelijk gedroogde bloemen van de gagel gebruikt. Ook de heren van Gruuthuse in Brugge werden er heel rijk door. De brouwer, die zijn gruut moest aankopen bij de leenheer, betaalde een gruitbelasting, zelfs al was het bier voor eigen gebruik. Het gehucht Gruitrode bij Bree zou o.a. zijn naam te danken hebben aan het gruitrecht dat men moest dokken. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gruit) Al vanaf de negende eeuw was een kruid bekend dat het bier eveneens beter deed bewaren en de smaak positief beïnvloedde. "Hop" als bierkruid deed zijn intrede. Het levert zachtere, zoetere of bittere bieren op. Er breekt een verwoede strijd uit tussen hophandelaars en gruutheren. Over generaties heen wordt getwist en soms bloedig beslecht welk kruid de toekomst en smaak van het bier mag bepalen. In het Duitse rijk van Karel IV wordt in 1364 de wet "Novus Modus Fermantandi Cervisiam" van kracht die het gebruik van hop in bier verplicht, terwijl in de Franse gebieden het gebruik ervan nog lang verboden blijft.

De Schelde is de natuurlijke grens tussen beide koninkrijken waardoor er in het Graafschap Vlaanderen, dat hoort tot de Franse gebieden, gagel verwerkt wordt wat de bieren een zurige smaak geeft, terwijl bieren gebrouwen in Brabant zachter en zoeter van aard zijn. De opmars van hop is desondanks niet te sluiten; de aanwending van gruut en in het bijzonder gagel raakt in onbruik. Niet enkel economische, geografische of smaakgebonden factoren zouden hierbij aan de basis liggen. Sommige bronnen kennen immers aan de gruut waaronder de gagel en het duizendblad libidoverhogende eigenschappen toe.

Er is  beweerd dat gruit een libidoverhogend effect zou hebben gehad, en dat het daarom door de kerk zou zijn afgeschaft. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat dit in de beginjaren het geval was, daar de  juist kerkelijke instanties  belang hadden bij het in stand houden van de gruit, omdat ze er financiële inkomsten van hadden. De genoemde oorkonde van Karel IV uit 1364 geeft bijvoorbeeld de bisschop van Utrecht het recht om ook belasting om hopbier te heffen, omdat de inkomsten van gruit verminderd waren doordat de brouwers hop gingen toepassen. Nog in 1404 klaagde de bisschop van Utrecht over het hopbier dat zo algemeen gedronken werd, dat zijn inkomsten uit gruit in de stad Zwolle sterk achteruit waren gegaan. In gruit kan onder meer de volgende ingrediënten bevatten: rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen. Door de heren van Gruuthuse in Brugge werd er in hun 'gruut' hoofdzakelijk gedroogde bloemen van de gagel gebruikt.

Een gruitbier (Kuyt) wordt sinds 1995 gebrouwen door stadsbrouwerij Jopen in Haarlem. In Gent brouwt men gruitbier in Stadsbrouwerij Gruut. In Brugge wordt door "de Gouden Boom" van Palmbreweries ook Gruutbier gebrouwen, namelijk de "Brugge Tripel".(https://nl.wikipedia.org/wiki/Gruit)Wilde gagel

Gagel

Aangezien dit effect voor monniken en priesters ongewenst was, werd besloten om geleidelijk dit afrodisiacum te vervangen door hop, wat een kalmerende werking heeft. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gruit) Momenteel is het gebruik van gagel in bier eerder zeldzaam. Zelfs het handvol bieren die gruut als basis hebben, gebruiken nog zelden gagel. Door het verdwijnen van moerasgronden is gagel immers vandaag een schaarse en bovendien beschermde plant. Gagel In de streek van Wezel tot Postel is er een van oudsher bekend moerasgebied. Het is hier in deze vochtige, voedselarme Kempisch gebieden dat de gagel nog steeds overvloedig bloeit. ‘Post’ is overigens de vroegst gekende benaming van ‘gagel’ en zo zou Postel aan haar naam geraakt zijn. De Molder blond is een typisch bier dat naast hop o.a. nog de authentieke gagel bevat. (http://www.molder.be/index.php/gagel)

Ook de Gageleer is gebrouwen met gagel en ook de hobbybrouwers van Bokrijk hebben tijdens de dag van het eetbare landschap in Bokrijk bier gebrouwen met gagel. (httVollenhoven bierp://www.demerdal.be/gagelbier.html) In het bieroverzicht beschrijven we onder meer de gruutbieren van de Gentse stadsbrouwerij. De brouwerij beweert dat ze nog brouwen met authentieke gruyt, gruit of gruut, zoals men de bierkruiden vroeger noemde, vooraleer hop werd gebruikt. Maar hun specifieke gruutingrediënten worden niet prijs gegeven. Ook in Nederland is er een brouwerij die met gruut werkt, namelijk Jopenbier Koyt van Haarlem (http://members.home.nl/m.tettero/Ov...) In de middeleeuwen sprak men ook over geneeskrachtig of medicinaal bier.

Medicinaal bier

In oude boeken vindt men het recept voor ‘Cerevisia Medicata Familiaris’ gedateerd 9 november 1674. Het geneeskrachtig bier bestond uit volgende ingrediënten : kalmoes, engelwortel, citroen- of sinaasappelschillen, anijszaad, venkel, kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, jeneverbes, alsem. Daar voegde men soms nog kandijsuiker aan toe. (Historisch jaarboek Zwentibold, 1994, p 94) Het bier hielp een zieke persoon er weer bovenop. Symbolisch gezien zal het dus ook de seksuele lust kunnen opwekken als die een beetje getemperd is. In de opsomming hierboven gaven we al enkele malen aan als er specifieke bieren zijn die bepaalde afrodiserende ingrediënten gebruiken. Uiteraard zijn de hoeveelheden van de betrokken ingrediënten zo klein, dat je wellicht bijna hectoliters bier zou moeten drinken om een echt libidoverhogend effect te voelen, maar het idee op zich dat je bier drinkt dat lustopwekkend kan zijn, kan een extra vonkje in het liefdesvuur betekenen.

Bier en melkproductie bij borstvoeding

Moeders die borstvoeding geven worden soms geadviseerd om een bruin biertje te drinken om de melkproductie op gang te helpen. Er zijn hier verschillende meningen over.  Dat dit advies al eeuwenoud is, blijkt uit het bestaan van het zogenaamde Minnebier.  In de negentiende eeuw werd door verschillende brouwerijen in Nederland dit bier gebrouwen, speciaal voor vrouwen die borstvoeding gaven. De naam van dit bier is afkomstig van de term "min", een vrouw die je kunt inhuren om je kind borstvoeding te geven. Veel rijkere vrouwen in de negentiende eeuw hadden een min omdat het niet chic was om zelf met je kind aan de borst rond te lopen.

Minnebier Bron : www.biernet.nlSommige ingrediënten in bier zijn zeker goed voor vrouwen die borstvoeding geven. Zo bevordert gerst de productie van het hormoon prolactine. Dit hormoon brengt de melkproductie op gang. En hop zorgt voor rust en ontspanning, twee belangrijke voorwaarden voor het geven van borstvoeding. Want hoe meer stress een vrouw ervaart, hoe meer de productie van moedermelk terugloopt. Ook de suiker in het bier kan de vrouw sneller doen aansterken om een betere melkproductie te hebben. Vrouwen die borstvoeding gaven werd aangeraden om een stevige stout te drinken om snel terug voldoende moedermelk te hebben.

Maar het is duidelijk dat het zeker moet gaan om bieren met een zeer laag alcoholpercentage en dat overdaad hier duidelijk heel Minnebier Bron : www.biernet.nlernstig kan schaden.  Dat je bier moet laten staan als je zwanger bent, is algemeen bekend. Maar ook bij het geven van borstvoeding is het drinken van veel bier toch niet aan te raden. Want in bier zit natuurlijk alcohol, dat niet alleen slecht is voor je baby, maar ook de melkproductie beperkt.  Alcohol komt terecht in de borstmelk. En ook al drink je een klein beetje, voor je baby die een veel kleiner lijf heeft is elke druppel alcohol teveel. Het duurt een kleine twee uur voordat de alcohol uit de borstvoeding is verdwenen.  Wat een heel goede oplossing is, is het drinken van een alcoholvrij biertje. Dit bier bevat dezelfde ingrediënten als regulier bier, maar dan zonder de voor je baby schadelijke alcohol! Of je kan tafelbier gebruiken, dat veel minder alcohol bevat. (http://www.biernet.nl)

Afrodiserende grondstoffen

Soms bevatten onderstaande bieren inderdaad afrodiserende grondstoffen, soms is het gewoon een knappe vorm van marketing waarbij de naam sensuele erotiserende gevoelens oproept, denken we dan bijvoorbeeld aan het bier ‘Soixante-neuf’ of ‘Aphrodisiaque van Brasserie Dieu du Ciel (Quebec Canada), een American Stout. Het meest verregaand is het bier ‘Royal Virility Performance’, een bier dat gebrouwen werd ter gelegenheid van het Britse Koninklijke huwelijk tussen William en Kate in 2011. Het bier wordt effectief gepropagandeerd als erectieverhogend. Als je hier 3 pintjes van zou drinken, zou het overeenkomen met één tablet viagra. De makers stuurden overigens verschillende flessen naar William voor zijn eerste huwelijksnacht. Het potentieverhogende effect zou komen van de afrodisiaca die eraan toegevoegd zijn, namelijk ‘geil geitenkruid’ (Epimedium) en chocolade. (http://seks.blog.nl/shoppen/2011/04...)

Fifty shades of green

Een Schotse brouwerij Innis & Gunn bracht begin februari 2015 een speciaal bier op de markt naar aanleiding van de Fifty shades of greenrelease van de film Fifty shades of Grey. Het is ook een zogenaamd ‘Aphrodisiac beer’. Het bier is gebrouwen met een blend (mix) van 50 verschillende hopsoorten te wereld inclusief ‘sorachi ace’ van Japan en ‘pacific jade’ van New Zeeland. Verder werden ingrediënten toegevoegd zoals ginseng, ginko biloba en Damiana, damiaankruid of ook wel pastoorskruid genoemd. Dit laatste zou vooral bij oudere mannen lichaam en geest ontspannen. Er werden helaas maar 200 flessen gebotteld en verkocht aan 30 pond per fles. Volgens ‘The Drink Business’ zou het bier beschreven worden als met een stevige body, intens aroma van noten en pompelmoes, limoengras en passievrucht en een moutige zoetheid vermengd met een pittige kruidentoets. (http://www.thedrinksbusiness.com/)

Libidus (liefdesbier)

Sinds november 2016 is het eerste echte Belgische liefdesbier op de markt.  Het edel liefdesbier' is een idee van Joeri en zijn echtgenote Anita uit Evergem. Zij lieten zich letterlijk inspireren door de liefde en wilden hun happy ending verhaal als voorbeeld nemen."Ons happy ending verhaal is een feit, nu is het aan jullie, liefdevolle groeten. Geniet van onze heerlijke bieren én van elkaar. Libidus-bier is artisanaal en vooral met heel veel passie gebrouwen. Er worden uitsluitend ingrediënten gebruikt van natuurlijke oorsprong. Naast de 4 zachte hopsoorten krijgt het brouwsel een infuus van een zeer bijzondere en inspirerende kruidenmengeling genaamd 'Alpenweide' dat afrodiserend zou werken. . Het bier krijgt hergisting op fles met physalis-vruchtenconcentraat, ook winterkers genaamd.
Met hergisting op fles wordt een extra hoeveelheid koolzuur gevormd, deze zorgt voor een mooie volle schuimkraag.Libidus bier
Het bier is hierdoor ook langer houdbaar en evolueert naar een perfecte en rijpere volle smaak. "Bij liefde hoort ook de liefdesdaad. Ze bedachten een uitzonderlijk recept met Indische kruiden en meerdere hopsoorten. De zachte hopsoorten zorgen ervoor dat het blonde bier zeer toegankelijk wordt voor de vrouwelijke bierdrinkers. Zowel de hopsoorten als de kruiden bevatten afrodisiaca en zouden een stimulerende werking kunnen hebben, o.a. gember, engelwortel, cantella, selderijzaad, thijm,... ijzerkruid en rozemarijn worden gebruikt". (www.libidus.be)

Bier en gezondheid

In Babylon en Egypte, lang beschouwd als de bakermat van het bier, werd de drank geofferd aan de goden en hoofdzakelijk genuttigd door koningen en bij belangrijke festiviteiten. Egypte kende het bier bovendien een geneeskrachtige werking toe en vrouwen met aanzien gebruikten het om cosmetologische redenen, o.a. om de huid te verfrissen en het risico op bepaalde huidaandoeningen te verminderen.

In het Oude Griekenland gebruikte Hippocrates bier als remedie om de diurese te vergemakkelijken en werd de drank ook beschouwd als koortswerend middel. Alcohol werd in die tijd eveneens aangewend om wonden te genezen. Aretus van Capadocië raadde het aan bij suikerziekte en migraine.

In de Middeleeuwen werd bier volop gebruikt als opwekkend middel, om de stemming te verbeteren. Aan de hop, bestanddeel van het bier, werden eetlustopwekkende en kalmerende eigenschappen toegeschreven. Tot honderd jaar geleden werden met hop gevulde hoofdkussens aanbevolen bij slaapstoornissen.

In het begin van deze eeuw kwamen dan de kwalijke gevolgen van alcoholmisbruik aan het licht en ging de geneeskunde een sceptische houding aannemen tegenover alcoholische dranken, waaronder bier. De opkomst van krachtige geneesmiddelen drumde alcohol als remedie verder in het verdomhoekje. Het is pas in de jongste jaren dat er weer hernieuwde belangstelling bestaat voor de positieve invloed van alcohol op de gezondheid. (http://www.bierengezondheid.be)

Is bier drinken gezond?

Twee glazen bier Copyright RGBstockMet mate gedronken oefent bier een beschermende werking uit op hart- en bloedvaten. De kans dat men meer dan matig gaat drinken, is echter niet denkbeeldig.
België is een waar bierland en heeft een uitgelezen biercultuur. Dat weerspiegelt zich ook in ons taal- en spraakgebruik. We kunnen ‘leven in de brouwerij brengen’, ‘vechten tegen de bierkaai’ of een zaak ‘geen klein bier vinden’

Overmatig bier of wijn drinken is ongezond, daarover bestaat geen discussie. Vanaf een alcoholconsumptie van meer dan 80 gram zuivere alcohol per dag (80 gram komt overeen met 6 tot 8 consumpties; bijvoorbeeld twee liter bier) loopt de drinker het risico op levercirrose, een zeer ernstige onomkeerbare aantasting van de lever die fataal afloopt. Zeker wanneer het overmatig drinken gecombineerd wordt met slechte voedingsgewoonten.

U hoeft evenwel niet zoveel te drinken om risico’s te lopen. Regelmatig alcoholgebruik houdt zekere gevaren in: het risico op verkeers- en werkongevallen neemt toe, de drinker vertoont ongepast sociaal gedrag, heeft zichzelf minder onder controle, kan zich moeilijk concentreren en is voortdurend vermoeid vermits alcohol de slaap stoort.
Wanneer we het hebben over gezond gebruik van alcohol, dan ligt de maximale toelaatbare dagelijkse hoeveelheid uiteraard ver onder de 80 gram per dag.

Blijft natuurlijk de vraag hoeveel je maximaal mag drinken terwijl je toch nog kan profiteren van het gunstige effect op bijvoorbeeld hart en bloedvaten. Of met andere woorden, wat betekent ‘matig drinken’ uitgedrukt in aantal glazen? Op deze vraag geven verschillende onderzoeksgroepen helaas een verschillend antwoord. Over de grens tussen protectie en risico bestaat tot op heden namelijk geen consensus. Sommige wetenschappers leggen de maximale hoeveelheid op twee consumpties per dag, anderen op drie of op vier en een enkeling zelfs op zes glazen per dag! Deze verschillende drempelwaarden worden telkens onderbouwd met wetenschappelijke studies.

Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat de meeste onderzoeken wijzen in dezelfde richting, namelijk dat matig drinken het risico op hart en vaatziekten en de sterfte door deze ziekten vermindert. Of je daarvoor één, twee, drie of vier glazen per dag mag drinken, is niet duidelijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie legt de lat op 21 consumpties per week voor mannen (drie glazen per dag) en op 14 consumpties per week voor vrouwen (2 glazen per dag). Vrouwen zijn gevoeliger voor alcohol dan mannen en worden sneller risicodrinkers. Bij vrouwen neemt de alcoholconcentratie in het bloed sneller toe dan bij mannen bij het drinken van dezelfde hoeveelheid.

Het alcoholgehalte in het bloed wordt naast geslacht en lichaamsgewicht in mindere mate beïnvloed door: de aard van de alcoholische drank; de snelheid van de spijsvertering; andere individuele verschillen. Bron : Knack 2000/1 Marleen Finoulst
(http://users.telenet.be/jmdw/bier.htm)

Cholesterol

Enkele biertjes hebben dezelfde cholesterolverlagende eigenschappen als wijn. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers vaVrouw Windows Office Median de University of Western Ontario (Canada). Dertig minuten nadat de proefpersonen een biertje gedronken hadden, lieten zij een vermindering van LDL, de ‘slecht cholesterol’ optekenen. De onderzoekers vermoeden dat de gerst, nodig om bier te brouwen, een gunstig effect heeft op de LDL waarden in het bloed, omwille van de polyphenolen die het bevat, en die anti-oxiderend werken.Opgepast echter, want na drie consumpties verdwijnt het gunstig effect van bier op de cholesterol, en kan het zelfs de oxidatie van LDL cholesterol versnellen.
Bron: “Nonlinearity in Biology, Toxicology and Medicine”, december 2005. (http://www.bierengezondheid.be)

Bierbuik?

Professor Arne Astrup (Kopenhagen, Denemarken): “Matige bierconsumptie beschermt tegen een bierbuik” Arne Astrup is hoofd van het ‘Department of Human Nutrition’ aan de Deense Universiteit in Frederiksberg en tevens voedingsadviseur in het universitair ziekenhuis van Kopenhagen. Hij doet onderzoek naar de oorzaak van zwaarlijvigheid. Astrup was te gast op het Beer and Health symposium in Brussel op 4 mei 2006.

Matige drinkers die één tot zeven glazen per week consumeren, lopen 40 tot 70 procent minder risico op hartkwalen dan geheelonthouders.  Professor Astrup: ‘Een matige bierconsumptie verhoogt de concentratie aan goede cholesterol (HDL) in het bloed, daarom vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten. Maar er is meer. Vandaag weten we dat matig bier consumeren ook beschermt tegen de zogenaamde bierbuik. Het is hoogtijd dat die boodschap naar buiten gebracht wordt en dat de taal wordt gecorrigeerd. De bierbuik is niet alleen een mythe, het is zelfs een contradictie in terminis!” Bier is beter tegen een dikke buik dan wijn, aldus nog professor Astrup. “Waarom dat zo is, is nog niet wetenschappelijk verklaard. Wellicht omdat wijn meer calorieën bevat dan bier. En ook, zo blijkt uit bevolkingsonderzoek, omdat wijndrinkers vaker een dessert eten dan bierdrinkers.”(http://www.bierengezondheid.be)

Voor de huid en het haar

Er zijn genoeg vooroordelen over wat bier met je doet. Denk bijvoorbeeld aan de bierbuik of allerlei andere fabels over hoe ongezond bier is. Bier is gezond en bij het drinken van 1 biertjes voor de dames per dag en 2 biertje voor de mannen heb je minder gezondheidsrisico’s. Daar komt nog bij: bier maakt je mooi!

Niet alleen zorgt het drinken van maximaal 2 glazen bier per dag er juist voor dat het risico op hart en vaatziekten en diabetes wordt verlaagd. Ook botten en spieren hebben baat bij een kleine hoeveelheid hop per dag. Daarbij werkt hop medicinaal: het is rustgevend en slaapverwekkend. Mensen die met moeite in slaap komen kunnen in de avonduren gerust een glas bier drinken. Of vul je kussen met hop, je slaapt snel in.

BierbadWie niet zo direct van bier houdt om het te drinken, kan het misschien in sensuele context ook voor iets anders gebruiken. Bier is gemaakt van gerst en vooral de donkere variaties zijn rijk aan ferulazuur, een krachtig anti-oxidant dat de huid beschermt tegen de zon. Sommigen beweren dat je huid met donker bier insmeren je huid zou versterken en je dan beter tegen de zon kan.

Veel alcohol drinken laat zijn sporen na op je huid. Maar volgens beautyexpert van de sterren Narine Nikogosian maakt bier je wel mooier als je het op je gezicht smeert.(http://www.goedgevoel.be)

In Tsjechische Welness centra zijn ze inmiddels zover dat bier ook in grote hoeveelheden wordt gebruikt. De grote attractie is het geheel onderdompelen in een bierbad. Voor sommigen toch wel de ultieme droom. Het is een enorm succes en het bier in de baden is een heilzaam recept van mineraalwater en speciaal donker badbier: een mix van hop, kruiden en biergist. Bier kan een heleboel kwalen genezen, vooral huidaandoeningen.

 


Bierbad in Neuzelle

Steirisch Ursprung - Bierwellness

Ben je nog niet uitbehandeld met bier? Dan kan je altijd nog biershampoo gaan gebruiken. Dit is toch wel het meest bekende beauty trucje. Je haar met bier wassen zorgt voor meer glans. De gist en hop (die in bier zitten) geven de haarschacht meer volume. Glanzende lokken, minder haaruitval en een stevige bos haar is wat de beloftes zijn. Het leuke is dat zelfs heel veel celebrities de biertruc kennen en gebruiken.

Catherine Zeta Jones bijvoorbeeld die haar beauty liefde voor het gebruik van biershampoo niet onder stoelen of banken steekt. Mocht je je haar wassen met bier, dan moet je wel rekening houden met een biergeur die je lokken een paar dagen vasthoudt. (http://www.viva.nl/lijf-lijn/bier-m...)

Geheugen/Jeugdelixir

Laag tot matig alcoholverbruik vertraagt de cognitieve teloorgang eigen aan veroudering. Dit effect werd waargenomen bij vrouwen, maar is afwezig bij mannen. Dit besluit volgt uit een Europese studie, uitgevoerd in Ierland, Nederland en Schotland.

Het onderzoek heeft betrekking op 3000 personen tussen 70 en 82 jaar, waarvan de cognitieve functies werden gevolgd gedurende 3,2 jaar, en waarvan het drankgebruik gekend is. Bij de vrouwen behoorde 42% tot de categorie van lage of matige alcoholverbruikers. Bij de mannen was dit 74%. De vrouwen scoorden beter in alle afgenomen tests, inbegrepen geheugentests. Bij de mannen was dat niet het geval.

Bier als jeugdelixir? Een Duitse brouwerij heeft een bier op de markt gebracht waarvan beweerd wordt dat het het verouderingsproces afremt. De brouwerij van het klooster  van Neuzelle, nabij Frankfurt aan de Oder, fabrikeert nu gedurende bijna 2 jaar een bier “tegen het verouderen”. Dit bier werd ontwikkeld met behulp van de Berlijnse firma Fermtec, gespecialiseerd in biotechnologie, en het IGV, een instituut uit Potsdam voor behandeling van granen. Het project werd gefinancierd door het federaal Ministerie van Economie en Technologie. Het oorspronkelijke bier van de brouwerij wordt verrijkt met bronwater uit de thermen van Bad Saarow, met algen en met flavonoïden. Deze elementen worden geacht het metabolisme van zuurstof in de cellen te regelen. Flavonoïden zijn bekend als anti-oxidanten die de gevaarlijke vrije radikalen neutraliseren en die ontstekingen tegenwerken. De beweerde gunstige effecten tegen verouderen zijn natuurlijk hypothetisch. Er bestaan geen wetenschappelijk verantwoorde onderzoeken naar het verband tussen consumptie van dergelijk bier en het tempo van veroudering. Zulk onderzoek is bovendien niet te verwachten, zeker niet op korte termijn, gezien de aard van het fenomeen. (http://www.bierengezondheid.be)

Onstekingsremmend

Volgens de baas van de afdeling biologische chemie, Dietmar Fuchs, blokkeren de bierextracten bepaalde ontstekingsprocessen, die door de remstof interferon-gamma in werking worden gesteld. De wetenschappers berichten in de editie van maart van het vakblad International Immunopharmacology over hun reageerbuis-experimenten met speciale bloedcellen.

Omdat de in bier gevonden werking ook voor alcoholvrije soorten geldt, zijn de wetenschappelijke resultaten geen oproep tot het drinken van alcoholische dranken, benadrukken de vorsers.

Bepaalde stoffen in bier kunnen mogelijk verschillende chronische ziektes gunstig beïnvloeden. De werking is daarbij gelijkaardig aan die van wijn of groene en zwarte thee, die enkele jaren geleden in Innsbruck al werden onderzocht. De door bierextracten beïnvloede stofwisselingswegen zijn zeer nauw met het ontstaan van vooral chronische ziekten verbonden, aldus het team van Fuchs.  Bron: Het Nieuwsblad, 02/03/06 (http://www.bierengezondheid.be)

Kanker

Bedrieglijke reclame

Mannen die dagelijks 1 tot 19 gram alcohol gebruikten  (een pint pils van 25 cc  bevat ongeveer 5gr alcohol)  vertoonden  een licht verminderd risico op agressieve prostaatkanker, terwijl eveneens het sterfte risico lager was.(http://www.bierengezondheid.be)

Tafelbier als alternatief voor de alcohol?

OTafelbierver de relatie tussen niet-alcoholische dranken en gezondheid bestaat veel minder wetenschappelijk onderzoek. Zeker is dat veelvuldig gebruik van frisdranken en fruitsappen het risico op overgewicht doet toenemen. Overdreven consumptie van frisdranken wordt beschouwd als één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht bij kinderen. Zwaarlijvigheid vormt een ernstig gezondheidsprobleem in onze samenleving. In België is momenteel 30% van de volwassen bevolking te dik en hun aantal blijft toenemen. Van de lagere schoolkinderen is 11% te dik. Met artificiële zoetstoffen en light frisdranken zal men de zwaarlijvigheid-epidemie niet kenteren. Artificiële zoetstoffen hebben zelf wel een laag caloriegehalte, maar ze versterken het hongergevoel waardoor men toch weer meer gaat eten.

Een goed alternatief voor softdrinks zijn de traditionele tafelbieren. Tafelbieren die vroeger op elke gezinstafel stonden, zijn met de jaren verdrongen door softdrinks. Nochtans bevatten tafelbieren in vergelijking met frisdrank veel minder geraffineerde suikers en versterken ze het hongergevoel niet. Tafelbieren hebben een laag caloriegehalte en hun alcoholgehalte varieert van 1 tot 4 volumeprocent, waardoor men ze kan onderbrengen in de categorie alcoholarme en lightbieren.

 

 

 

Knuffelvlees