Kruiden

Akkerhoningklaver is een tweejarig kruid.
De plant is familie van de vlinderbloemigen en wordt meestal 1 tot 1,5 meter hoog. De helgele bloemen, van ca 5 mm per bloem, groeit in slanke losbloemige trossen van 4 tot 10 cm. De bloem is rijk aan nectar. Verder is de plant te herkennen aan spoelvormige wortels en lange, vertakte stengels waaraan zich blaadjes bevinden, die per drie gerangschikt zijn. De plant bloeit van juli tot oktober. Het ruikt dan naar zoete honing door het cumarinegehalte.
De plant lijkt veel op de gele honingklaver, maar de stengels zijn soms ook liggend.

De alruin (Mandragora officinarum) is een overblijvende plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De soortaanduiding officinarum betekent dat de plant tijdens haar naamgeving op lijsten van planten met geneeskrachtige eigenschappen voorkwam. De plant wordt nu niet meer als zodanig gebruikt.

Alsem is een bitter smakende plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemetjes. Het heeft een psychoactieve werking en staat bekend als gezondheidsproduct.

De anijsplant (Pimpinella anisum) is een bloemdragende plant die behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae). Anijs wordt gebruikt voor het aromatiseren van gerechten en kan daarnaast een medicinale werking hebben. Anijs is niet hetzelfde als steranijs, hoewel ze vergelijkbaar smaken.

Mexicanen en Italianen beschouwen basilicum als een sterk afrodisiacum, vooral in combinatie met knoflook en pijnboompitten (zoals in pesto).
Basilicum verbetert de bloedsomloop, stimuleert de geslachtsdrift en verhoogt de vruchtbaarheid. Dit smakelijke kruid cultiveert een gevoel van welzijn, die een seksuele gelukzaligheid mogelijk maakt. (http://jessevandervelde.com/10-supe...)

Het kan er een zeer onschuldig kruid uitzien met lieflijke witte bloemetjes, maar als je weet dat de formele botanische naam Satureja  hortensis afgeleid is van de saters (of satyris) dan zegt het reeds veel over het kruid.   Deze genotzoekende boswezens uit de Griekse mythologie met hun bokkenpoten en flinke erectie waren immers het symbool van de wellust.  Bonekruid is waarschijnlijk een van de oudste bekende (al dan niet vermeende) potentieverhoger.  Ten tijde van de Romeinen waren vooral de volgelingen van de wijngod Bacchus, die vaak saters in zijn gezelschap had, dol op bonekruid.

Brandnetel, Urtica, is een plantengeslacht waarvan in Nederland en België de grote brandnetel, Urtica dioica, en de kleine brandnetel, Urtica urens, voorkomen. Het geslacht kent tussen de 30 en 45 soorten, waarvan er 4 in Midden-Europa voorkomen.

En hoewel we ons nu feitelijk in het illegale bevinden, moeten we toch vermelden dat cannabis (hennep) uiteraard als kruid bijzonder geestesverruimende en opwekkende eigenschappen bezit.  In de VS zijn er heel wat cannabiskookboeken te koop, in Colerado is er zelfs een cannabisrestaurant. 

Cannabis is zowel een upper als downer. Je kan er ontzettend high van worden, veel energie hebben etc, maar je kunt er natuurlijk ook stoned van worden, lui, relaxt, moe etc. Het hangt dus van persoon tot persoon af of het een geschikt afrodisiacum is.

Catuaba is afkomstig uit het regenwoud van de Amazone en is een traditioneel Braziliaans geneesmiddel, waarvan gedacht wordt dat het hulp biedt bij impotentie, kracht verbetert en seksueel verlangen vergroot. De bast van de boom wordt in een drankje geweekt om dit afrodisiacum te maken.

Chilipeper is de Nederlandse naam die gebruikt wordt om vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie (Solanaceae) aan te duiden. Niet alleen de 'hete' pepers vallen onder dit geslacht, maar ook de paprika's. De chilipeper is een veelgebruikte vrucht die door de aanwezige capsaïcine vele gerechten scherp van smaak maakt en in de volksmond vaak Spaanse peper wordt genoemd. De hoeveelheid capsaïcine bepaalt de uiteindelijke scherpte van een chilipeper. Er is zelfs een schaal voor chilipepers ontworpen om de scherpte een waarde te geven: de Scovilleschaal.

Pagina's

Abonneren op Kruiden