Groenten/granen/bomen/struiken

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een plantensoort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt. Hij wordt zowel in de siertuin als in de groentetuin gekweekt en heeft in het Nederlandse klimaat de neiging zich sterk uit te breiden. De knollen overleven overigens een meermaals afmaaien niet. Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m.

De naam ui (Allium cepa, ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie, Alliaceae. Het is een groente.

De artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant heeft bloemen in hoofdjes en puntige omwindselbladeren. De plant heeft prikkelbare meeldraden: bij aanraking met bijvoorbeeld een bijentong of -poot trekken de helmdraden zich samen en komt er een snuifje wit stuifmeel vrij uit de helmknoppen. De vlezige schutbladeren van de gesloten bloemknop worden als groente gegeten. Voor deze teelt worden stekelloze planten gebruikt, die vegetatief vermeerderd worden.

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges, groene asperges en paarse asperges. De eerste zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de tweede hebben wel de zon gezien. In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen als Italië de groene asperges. De paarse asperge is een niche product. Ook komt de asperge in het wild voor in duinstruweel en langs rivieren.

De aubergine (Solanum melongena, synoniem: Solanum esculentum) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het spaanse Andalusïe geïntroduceerd. Omstreeks het midden van de 15e eeuw in Europa geïntroduceerd vanuit Spanje. Sinds enige tijd wordt deze groente ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend.

Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa) is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten (in sommige streken in Italië echter ook de bladeren), van bloemkool zijn dat de aanlegsels van de bloemknoppen (bloemknopprimordia). Van de groenten bevat broccoli de meeste glucosinolaten. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Broccoli)

Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren witlof (witloof) en andijvie.

De Japanse notenboom of ginkgo (Ginkgo biloba) is een boom uit de familie Ginkgoaceae en is oorspronkelijk afkomstig uit China. De soort wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend. De plant wordt gezien als een levend fossiel vanwege het feit dat het de enige overgebleven soort is van zowel het geslacht Ginkgo als de familie Ginkgoaceae. De soort wordt ook wel Japanse of Chinese tempelboom genoemd.

Vanaf de vroege Middeleeuwen tot een paar honderd jaar geleden was haver het belangrijkste brouwgraan in Nederland. Uit historische documenten komen verschillende recepten voor bier naar voren, zoals kuitbier en hoppenbier waarin veel haver verwerkt werd. Het meest kostbaar (en het lekkerst) was het hoppenbier dat met ongeveer 80% gemoute haver werd gebrouwen.. (www.wageningenur.nl)

Net als de ui en bieslook is look een bolgewas dat voor de winter zijn energie in een bol opslaat zodat het in de lente een voorsprong heeft en heel snel kan groeien en bloeien. De plant groeit op goed doorlatende grond en in de volle zon. Knoflook wordt zowel vers (geperst) als in poedervorm (gedroogd en gemalen) toegepast. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur, dat in Frankrijk en de mediterrane landen bijzonder veel gebruikt wordt.

Pagina's

Abonneren op Groenten/granen/bomen/struiken