Fruit/noten/bonen

Aardbei (Fragaria) is een geslacht van bloeiende planten uit de rozenfamilie (Rosaceae), vooral bekend om zijn eetbare vruchten. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Er zijn meer dan twintig soorten en van de geteelde aardbei zijn er vele honderden rassen.  De botanische naam Fragaria komt van het Latijnse woord 'fraga' dat aardbeitje betekent. In de symboliek staat de aardbei voor kortstondig genot. Op veel oude schilderijen is daarom de aardbei afgebeeld om kortstondig genot te symboliseren.

Abrikozen, perziken en nectarines alle behoren tot de Prunus familie van fruit bomen (die omvat ook pruimen), dus ze zijn zeer nauw verwante en dus begrijpelijkerwijs gemakkelijk te verwarren met elkaar. Deze vruchten zijn soms gezamenlijk aangeduid als "steenfruit" omdat zij allen delen één kenmerk gemeen--een grote, harde pit of steen in het midden die als de vrucht van zaad fungeert.De abrikoos (Prunus armeniaca) is een populaire steenvrucht. Ze stamt uit Noordoost-China tegen de Russische grens en dus niet uit Armenië, wat uit de soortaanduiding zou zijn af te leiden.

De appel (Malus domestica, synoniem Malus pumila) is een boom uit het geslacht Malus, waaraan de vooral op het noordelijk halfrond algemeen bekende handappels groeien. De appel groeit in de gematigde streken.

De avocado (Persea americana) is een boom uit Centraal-Amerika; bekend om zijn gelijknamige, voor consumptie geschikte, vrucht (die ook wel advocaatpeer of foutief advocaat genoemd wordt). De naam avocado komt oorspronkelijk van het Nahuatl woord ahuacatl, dat overigens ook "teelbal" betekent.Mexico is een belangrijke exporteur van avocado's. Talrijke boomgaarden worden aangetroffen in de streek rond de stad Uruapan.

Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant. In Suriname spreekt men van bacove als het om de vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, het Maleise woord voor de vrucht. Ook in het Afrikaans kent men dat woord, maar dan gespeld als piesang.

Betelnoot (Areca catechu) is het zaad van de betelpalm. Deze palmboom kan 20 meter hoog worden en heeft bladeren van 1 meter lang in het genus Areca. De stam is slank met onduidelijke bladlittekens. De bladeren zijn geveerd en meestal tot 2 m lang, ze zijn zijdelings uitstaand en aan de top iets overhangend. De deelblaadjes staan zeer dicht opeen. De bloemen zijn klein, lichtgeel en zitten in fijnvertakte bloeiwijzen, de er uit de verte als poederkwasten uitzien. De bloeiwijzen en later de vruchttrossen zitten hoog aan de stam aangehecht, vlak onder de gladde, groene bladschedenbundel.

Bosbessen komen meestal in het wild voor, terwijl blauwbessen, of blauwe bessen worden gekweekt, maar in de 'volksmond' worden deze ook vaak ‘bosbessen’ genoemd. De twee namen worden in het Nederlandstalig taalgebied door elkaar gebruikt. Maar er is wel degelijk een verschil.

Braambes (Rubus fructicosus) behoort tot de familie der roosachtigen (Rosacea). De naam fungeert tegelijkertijd als waarschuwing: 'bramen' zijn stekelige voorwerpen.  De liefde kan inderdaad heel stekelig zijn, maar de bessen zijn zoet en heerlijk om te eten. Maar bij het plukken kan je je zelf wel aardig bezeren, maar dat geldt in de liefde ook zo.

Gemakkelijkshalve behandelen we hier de cacaoboon en chocolade tegelijk.  Cacaobonen worden immers nooit puur gegeten maar altijd vermengd met andere ingrediënten. Het meest gekend uiteraard is chocolade.

De cacaoboon wordt gebruikt als basis voor chocolade en bevat theobromine, cafeïne en het chemische afrodisiacum fenylethylamine. In Centraal-Amerika wordt dit al eeuwen gebruikt als seksueel stimulerend middel. (https://www.egogenesis.be/top-20-af...)

De cranberry of Amerikaanse veenbes is een helderrode vrucht met een typisch zurige smaak. De cranberry komt in verschillende vormen voor. Zo is er de veenbessencompote en -confituur, het veenbessensap, maar ook zijn mueslisoorten met cranberry en supplementen verkrijgbaar.  De cranberry komt oorspronkelijk uit Noordoost-Amerika. Sinds eeuwen wordt er een medicinale werking aan deze bessen toegeschreven. Vroeger gebruikten de Indianen het veenbessensap reeds om gif uit pijlwonden te laten trekken.

Pagina's

Abonneren op Fruit/noten/bonen