Bloemen/bloesems/honing

De vlezige hokjespeul kent een groot aantal geneestoepassingen. Het is een plant die oorspronkelijk komt uit de Chinese geneeskunde maar die inmiddels door westerse fytotherapeuten is geïncorporeerd in het kruidenarsenaal waarmee mensen genezen kunnen worden. In het Latijn heet de plant astragalus.

Astragalus is een groot geslacht van ongeveer 3000 soorten kruiden en kleine struiken, die behoren tot de peulvruchten familie Fabaceae. Het is een grootste geslacht van planten van beschreven soorten. Het geslacht is inheems in gematigde streken van het noordelijk halfrond.

Wat de specifieke werking van bepaalde bloesemextracten is, is onbekend. Gekend zijn de bachbloesems met een niet gekende samenstelling die pretenderen libidoverhogend te werken (http://www.bachbloesemadvies.nl/bac...)

De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.
De plant wordt 30-45 cm hoog en heeft stompe bladeren. De goudsbloem bloeit van mei tot november. De vruchten zijn meestal gekromd en bootvormig.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouds...)

Hibiscus is een geslacht van circa 200 tot 220 soorten bloemplanten uit de familie Malvaceae, dat van nature voorkomt in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Het geslacht omvat zowel eenjarige als meerjarige kruidachtige planten, houtige struiken en kleine bomen. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, enkelvoudig, ovaal tot lancetvormig met vaak een gezaagde of gelobde rand. De bloemen zijn groot, opvallend en trompetvormig. De kleuren variëren van wit, roze, rood, paars of geel en zijn 4–15 cm breed.

Honing wordt door bijen gemaakt, door de honing uit de  bloemen te zuigen. Een al oude gekend afrodisiacum is de honing die van de bloemen wordt gemaakt. Honing bevat borium, een mineraal die zorgt voor een beter gebruik van oestrogeen, het vrouwelijk sekshormoon.  Ook zou deze stof zorgen voor een verhoging van testosteron in het bloed, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de seksdrive bij zowel mannen als vrouwen.   In het oude Perzië dronken pas getrouwde stelletje een maandlang een alcoholisch honingdrankje zodat ze in de stemming kwamen.

Jasmijn is een plant met gele of witte bloemetjes. Van de bloemetjes wordt vaak thee getrokken, maar het wordt ook verwerkt tot kruiden. Het is heel nuttig tijdens de bevalling. geeft verlichting bij baarmoederkramp en menstruatiepijn. Is heel goed voor een droge, gevoelige huid. Jasmijn vergroot de elastisiteit van de huid. Jasmijn brengt optimisme, zelfvertrouwen en prikkelt de fantasie. Het is heilzaam bij postnatale depressies en staat ook bekend als afrodisiacum.

Lavendel is een van de meest bekende en meest geliefd geurende planten. De Grieken en Romeinen gebruikten de plant om mee te baden. Lavendel wordt 60 tot 90 cm. hoog. De stengel is houtachtig, sterk vertakt met een grijs geschilferde bast. De lancetvormige grijsgroene blaadjes groeien op het onderste gedeelte van de stengel. In de zomer groeien op de toppen van de stengel lila tot paarse aarvormige bloemen. De bloemen geuren het sterkst. Deze worden op grote schaal verwerkt in geurige kruidenmengsels en parfums.

Andere benamingen : Meizoentje, koeienbloem, schapebloem, bleekveldbloempje, dijkbloempje, grasbloem, maetelieve, mariabloempje, meibloempje, meizuivertje, weidebloempje, junibloem.  Officieel : Bella perennis (bellis = mooi en perennis = overblijvend)

De orchideeënfamilie (Orchidaceae) is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Het aantal soorten wordt op zo rond de 20.000 geschat. Wereldwijd zijn meer dan duizend geslachten bekend welke verdeeld worden over tientallen subfamilies. Orchideeën worden ook wel eens kort orchis genoemd, wat ook de naam van een specifiek geslacht is. De bloem van een orchidee is meestal eenvoudig te onderscheiden van een andere bloem. De bloem is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen.

De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Dat neemt niet weg dat bepaalde micro-soorten en secties zeldzaam kunnen zijn. Een andere naam is Dadelion

Pagina's

Abonneren op Bloemen/bloesems/honing