Abelardus Tripel

Abelardus tripel
Informatie

Adelardus Tripel is een blonde, ongefilterde tripel met een alcoholpercentage van 9%. Het bier werd op vraag van de stad Sint-Truiden en de Stichting “Abdij, Stad en Regio” gelanceerd ter gelegenheid de opening van de abdijtoren in Sint-Truiden op 1 mei 2005.[1][2] Het etiket vermeldt op de achterzijde "Haspengouwse Tripel". Dit is echter niet te verwarren met de Haspengouwse Tripel van Brouwerij Anders!.

De naam van het bier verwijst naar abt Adelardus II van de Abdij van Sint-Truiden (1055 – 1082). Hij bouwde onder meer de abdijtoren en verbouwde de abdijkerk tot een reusachtige kerk.  Er bestaan 2 varianten die allebei gruut bevatten, een kruidenmengsel van een tiental kruiden uit de streek:  Adelardus of Adelardus Dubbel of Adelardus Trudoabdijbier en  Adelardus Tripel

Alcoholpercentage: 
9%
Kenmerken
Soort bier:
Gistingswijze:
Hergist op fles:
Brouwerij: 
Sensuele toets
Sensuele verantwoording

Afrodiserende ingrediënten : Volgens sommige auteurs zou gruit een libidoverhogend effect hebben. Aangezien dit effect voor monniken en priesters ongewenst was, werd besloten om geleidelijk dit afrodisiacum te vervangen door hop, wat een kalmerende werking heeft. Vooral door toedoen van de protestanten en hun drang naar zuiverheid zou deze ingreep in een stroomversnelling zijn geraakt. In Franse gebieden was het gebruik van hop in gruit nog lange tijd verboden, waardoor er een rijkere traditie is aan kruidenbieren, bijvoorbeeld het Belgisch witbier. In gruit zitten onder meer de volgende ingrediënten: rozemarijn, gagel, salie, duizendblad en laurierbessen. Door de heren van Gruuthuse in Brugge werd er in hun 'gruut' hoofdzakelijk gedroogde bloemen van de gagel gebruikt. De brouwer betaalde, al was het bier voor eigen gebruik, een gruitbelasting. Na het vervangen van gruit door hop, werd ook deze belasting naar hop overgedragen.